Skorer FIFA'dan devrim

FIFA'dan devrim

06.07.2012 - 14:14 | Son Güncellenme:

Futbol kamuoyunda uzun zamandır tartışılan kale çizgisi teknoloji hayata geçiriliyor. Zürih’te yapılan IFAB toplantısında teknolojinin uygulamaya geçirilmesine karar verildi.

FIFAdan devrim

Son yıllarda topun gol çizgisini geçip geçemediğine karar vermek için gol çizgisi teknolojisi kullanılıp kullanılmaması ile ilgili tartışmalar son buluyor. Zürih'te toplanan IFAB, teknolojinin Aralık ayından oynanacak Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda ilk kez uygulanmasına karar verdi. Uygulama 2013 Konfederasyon Kupası ve Brezilya’da yapılacak olan 2014 Dünya Kupası’nda da devam edecek.

Haberin Devamı

İki sistemin kabul edildiği kale çizgisi teknolojisinin ilkinde, Goal-Ref sistemi olarak anılan topta bulunan bir çip anında kararı verip hakeme bildiriyor ikincisi ise tenis ve kriket’te kullanılan Hawk- Eye sisteminden oluşacak.

BU POZİSYON ÇOK TARTIŞILMIŞTI!

Hatırlanacağı üzere 2010 Dünya Kupası'nda İngiltere-Almanya karşılaşmasında İngiltere Milli Takımı'nın attığı nizami golün sayılmaması ile başlayan gol çizgisi teknolojisi, 2012 Avrupa Şampiyonası'nda Ukrayna'nın İngiltere'ye attığı golün geçersiz sayılması ile tavan yapmıştı. FIFA Başkanı Sepp Blater, karşılaşmanın ardından "Gol çizgisi teknolojisi artık istek değil gereklilik olmuştur" açıklaması yapmıştı.

Başörtüsüne de onay çıktı

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), maçlarda Müslüman kadın oyuncuların başörtüsü takmasını da onayladı.

Haberin Devamı

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) toplantısında, Uluslararası Tıp Komitesi'nin, FIFA tarafından gönderilen eşarp tasarımlarının, kadın oyuncuların sağlığına tehdit olmadığı sonucuna vardığı belirtildi. Bunun üzerine, FIFA'nın başörtüsüne onay verdiği açıklandı.

FIFA Başkan Yardımcısı Ürdün Prensi Ali, kararın ardından yaptığı açıklamada, yasağın kalkması için çok çabaladıklarını belirterek, ''Ülkelerinde zorunlu olarak başörtüsü takmak zorunda olan Müslüman kadın sporcuların da oyunlarda veya maçlarda başörtüsü takabilmelerini sağlamak için yıl boyu devam eden kampanyalar düzenledik'' dedi.

FIFA, 2007 yılında güvenlik sorunu yarattığı gerekçesiyle başörtüsü veya dini simgelerle sahaya çıkılmasını yasaklamış, bu karar İslam ülkelerinde büyük tepki yaratmıştı.

Geçen yıl Londra Olimpiyat Oyunları elemelerine katılan İran Kadın Futbol Takımı, oyuncularının başörtüsüyle sahaya çıkmasına izin verilmemesinin ardından diskalifiye edilmişti.