Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kayseri dün iki büyük organizasyona evsahipliği yaptı. Birincisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı U20 Dünya Kupası açılış töreniydi. İkincisi ise Başbakan Erdoğan’ın, “Milli İradeye Saygı Mitingi”.
Başbakan Erdoğan’ın Ankara ve İstanbul’dan sonra üçüncü mitingini izlemek üzere geldiğim Kayseri’de sabah kahvaltısında U-20 Dünya Kupası’nın açılışına gelmiş olan FIFA Başkanı Sepp Blatter, Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Başkan Yardımcısı Servet Yardımcı, Genel Sekreter Prof. Dr. Emre Alkin ve diğer yetkililerle birlikte kahvaltı ettik.
Spor hakim olduğum bir alan olmamasına rağmen, gazeteci olarak bu fırsatı kaçırmak istemedim ve kahvaltıdan sonra FIFA Başkanı Blatter’la bir röportaj yaptım.

Haberin Devamı

Olimpiyata destek
FIFA Başkanı Blatter’a 2020 Olimpiyatları için İstanbul’un şansını sordum.
Blatter, “Bana kalırsa olimpiyatların İstanbul’da yapılmasını isterim” dedikten sonra, şu yanıtı verdi:
“Bildiğiniz gibi olimpiyat komitesi, futboldan farklı bir yapı. Bu organizasyonda 115 üye var. FIFA olarak bizim topu topu 15 temsilcimiz bulunuyor. Bizim oyumuz, Türkiye’nin lehinedir. Ama kararı 115 üyenin oyu belirleyecek.”

FIFA Kongresi
FIFA Başkanı Blatter, olimpiyatların İstanbul’da yapılmasına desteğini açıkladıktan sonra 2016 veya 2017 yılında FIFA Kongresi’nin Türkiye’de yapılması olasılığının bulunduğunu da belirtti.

‘Türkiye FIFA’da belirleyici’
Türk futbolunun dünyadaki yerini ve Türkiye’nin bu alandaki etkinliğini sorduğumda ise Blatter, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Dünyada 209 federasyon ve futbol oynayan 300 milyon insan var. Aileleriyle, çevreleriyle birlikte değerlendirdiğimizde 1 milyar 200 milyon kişi futbolla yatıp kalkıyor. Dünyada 8 milyar insan olduğuna göre futbol olarak biz dünyanın 7. büyük ülkesini oluşturuyoruz.
Futbol sınır tanımayan bir aktivite. Dünyanın her yerinde her şart altında oynanıyor. Afganistan’da da oynanıyor, Suriye’de de oynanıyor. Tabii, futbolun yayılmasında FIFA’nın etkisi büyük.
Futbol, 70 milyondan fazla nüfusu olan Türkiye’de hem sosyal hem ekonomik olarak büyük rol oynuyor. Türkiye’nin çok iyi bir profesyonel futbolu var. Ama aynı zamanda Türk futbol federasyonunun gençlerle, amatörlerle de ilgilenmesi beni çok memnun ediyor. U-20, FIFA’nın dünya çapındaki 2. büyük organizasyonudur. Türkiye’nin bu büyük organizasyonu gerçekleştirmesi beni çok memnun etti. Bu kupada 52 maç oynanacak. Bu gerçek bir dünya kupasıdır. Türkiye, FIFA’da da UEFA’da da belirleyici bir ülkedir. Necdet Çobanlı’dan buyana çok başarılı çalışmalar yapılıyor. Çobanlı’dan sonra Şenes Erzik Bey’le birlikte FIFA’da ve UEFA’da beraber çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

En iyi hakemler
FIFA Başkanı, Türk futboluyla beraber hakemlerinin de çok geliştiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Futbolcularıyla birlikte Türkiye’nin hakemleri de çok gelişmiştir. Dünyanın en iyi hakemlerinden biri Türk’tür. Az önce kendisiyle karşılaştım.”(Cüneyt Çakır’ı kastediyor)

Türkiye’de kadın futbolu
FIFA Başkanı Blatter, Türkiye’de kadın futbolunun gelişmesinden çok büyük bir memnuniyet duyduğunu da vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Türk futbolu içinde beni en çok memnun eden gelişmelerden biri de kadın futboludur. Türkiye’de kadın futbolu, hızla gelişiyor. Sadece Avrupa’da değil bütün dünyada 70 milyonluk Türkiye’nin kadın futbolunu öne çıkarması çok önemli ve çok anlamlıdır. Bu durum, FIFA olarak bizim de elimizi güçlendiriyor. Bu durumu, geçenki görüşmemizde Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan’a da Spor Bakanı Suat Kılıç’ın bulunduğu bir ortamda söyledim.”

Haberin Devamı

‘Ayakta alkışlıyorlar’
Blatter, U-20 Dünya Kupası organizasyonuyla ilgili olarak da şöyle konuştu:“Burada 23 federasyon var. Hiçbirinden bir şikayet almadım. Türk misafirperverliğini ayakta alkışlıyorlar. Burada El Salvador ve Küba gibi ülkeler var. İlk kez Türkiye’yi görüyorlar ve çok memnunlar.”

Beşiktaş ve Fenerbahçe
Blatter’a, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin UEFA’daki durumunu ve süreci de sordum. Blatter, FIFA Başkanı olarak bu konuda konuşmasının uygun olmayacağını söylemekle yetindi.

FIFA Başkanı’ndan olimpiyat desteği