Fransa Ligue 1 Fransa'da perdeyi şampiyon PSG açıyor

Fransa'da perdeyi şampiyon PSG açıyor

06.08.2015 - 13:56 | Son Güncellenme:

Ligue 1'de sezonun ilk maçı, yarın Paris Saint Germain ile Lille arasında oynanacak. Sezona, Fransa Süper Kupası ile başlayan son 3 yılın şampiyonu Paris Saint Germain, yine ligin favorisi...

Fransada perdeyi şampiyon PSG açıyor

Fransa Birinci Futbol Ligi'nde (Ligue 1) 2015-16 sezonunun ilk maçında, son 3 yılın şampiyonu Paris Saint Germain (PSG), yarın deplasmanda Lille ile karşılaşacak.

Haberin Devamı

Lillois'nın şampiyon olduğu 1932-33 sezonuyla başlayan Ligue 1'in 78. sezonu, yarın start alacak. Küme düşen Evian, Metz ve Lens'in yerine yeni sezonda Troyes, Gazelec Ajaccio ve Angers mücadele edecek.

Açılış karşılaşması, sezona, Lyon karşısında aldığı 2-0'lık galibiyetle Kanada'da yapılan Fransa Süper Kupası'nı kaldırarak başlayan son 3 yılın şampiyonu PSG ile Afrika Uluslar Kupası'nda Zambiya ve Fildişi Sahili'ni şampiyonluğa taşıdıktan sonra ülkesine dönen Herve Renard'ın teknik direktörlüğünü yaptığı Lille arasında oynanacak. Pierre-Mauroy Stadı'ndaki maç, TSİ 21.30'da başlayacak.

Teknik direktör Laurent Blanc yönetiminde yine Ligue 1'in en büyük favorisi PSG, 13,9 milyon euro karşılığında İngiliz ekibi Crystal Palace'a gönderilen Yohan Cabaye dışında kadrosunu korudu. Başkent temsilcisi, kadrosunu, Toulouse'tan Serge Aurier, Eintracht Frankfurt'tan kaleci Kevin Trapp ve Tottenham'dan Benjamin Stambouli ile güçlendirdi.

Haberin Devamı

PSG, henüz resmiyet kazanmasa da geçen yıl Real Madrid'ten 75 milyon euro karşılığında Manchester United'a transfer olan Arjantinli kanat oyuncusu Angel Di Maria ile de anlaştı. İddialara göre, yılın en flaş transferlerinden birine imza atan PSG, Di Maria için United'a 63 milyon euro ödeyecek.

2000'li yıllarda fırtına gibi esen ve üst üste 7 şampiyonluk kazandıktan sonra duraklama dönemine giren Lyon, genç ağırlıklı kadrosuyla üst sıraları zorlamaya çalışacak. Geçen sezonun ikincisi Lyon, büyük ölçüde koruduğu kadrosunu, Guingamp'dan transfer ettiği golcü Claudio Beauvue ve Manchester United'tan aldığı sağ kanat oyuncusu Rafael ile takviye etti.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde son 8'e kaldığı 2014-15 sezonunda ligi 3. sırada bitiren Monaco, takımın önemli parçaları Kondogbia'yı 30 milyon euroya Inter'e ve Carrasco'yu 30 milyon euroya Atletico Madrid'e gönderdi. Son 3 sezonda yaptığı atılımla zirve yarışının iddialı takımlarından biri haline gelen Monaco, Benfica'dan Cavaleiro, Lille'den Adama Traore, Estudiantes'ten Carrillo, Rio Ave'den Fabinho ve Saint Etienne'den Saint-Maximin'i renklerine bağladı.

Haberin Devamı

2014-15 sezonunda Arjantinli teknik adam Marcelo Bielsa ile yeni bir yapılanmaya giden Marsilya ise 20 milyon avroya Porto'ya sattığı Imbula ve 15 milyon euroya West Ham United'a gönderdiği Payet'den elde ettiği gelirle Monaco'dan Ocampos ve Manchester City'den Rekik'i transfer etti.

Ligue 1'de ilk haftanın programı şöyle:

Yarın: Lille-Paris Saint Germain

8 Ağustos: Nantes-Guingamp, Troyes-Gazelec Ajaccio, Montpellier-Angers, Nice-Monaco, Marsilya-Caen, Bastia-Rennes

9 Ağustos: Lyon-Lorient, Bordeaux-Reims, Toulouse-Saint Etienne

Dünya'nın en değerli liglerinden

İngiltere Premier Lig, İspanya Birinci Futbol Ligi (La Liga), İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) ve Almanya Birinci Futbol Ligi'nin (Bundesliga) ardından dünya futbolunun en değerli 5'inci ligi konumundaki Ligue 1, futbolcuların piyasa değerleri bakımından ön plana çıkıyor.

Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre, Fransa liginde mücadele eden 20 takımın toplam piyasa değeri 1,35 milyar euro. Son yıllarda özellikle PSG ve Monaco'nun transferleriyle piyasa değeri yükselen Fransa ligi, Avrupa'nın diğer büyük futbol ülkelerine bir adım daha yaklaştı. PSG'nin 358,9 milyon euro değerle başı çektiği Ligue 1'de, Lyon 152.95 milyon euroyla ikinci, Monaco ise 133 milyon euro değerle üçüncü sırada bulunuyor.

Haberin Devamı

En fazla şampiyon olan takım Saint Etienne

Profesyonel döneme geçilen 1932-33 sezonundan bu yana Ligue 1'de en fazla şampiyonluk yaşayan takım, 10 kez mutlu sona ulaşan Saint Etienne oldu. Fakat Saint Etienne, sonuncusu 1981'de olmak üzere 34 yıldır şampiyonluk özlemi çekiyor.

Saint Etienne'i son olarak 2010'da zafere ulaşan ve 9 şampiyonluğa sahip Marsilya takip ediyor. Bu iki takımı 8 şampiyonlukla Nantes, 7'şer şampiyonlukla Monaco ve Lyon, 6'şar şampiyonlukla da Reims ve Bordeaux izliyor.

Katarlı iş adamı Nasser El-Khelaifi tarafından satın alındıktan sonra Ligue 1'e ağırlığını koyan ve 3 yıldır şampiyonluğu kimseye bırakmayan PSG'nin ise 5 şampiyonluğu bulunuyor.

Haberin Devamı

Ligue 1'in en tecrübelisi Sochaux, 2. ligde

Ligue 1 tarihinde en fazla maça çıkan takım unvanına sahip Sochaux, bu sezon da 2. ligde mücadele edecek.

İki sezon önce küme düşen Sochaux, birinci ligde yer aldığı 67 sezon boyunca 2 bin 368 maça çıktı. Bu karşılaşmalarda 859 galibiyet, 877 mağlubiyet ve 632 beraberlik aldı. Ligue 1'in en fazla galibiyet elde eden takımı, 66 sezonluk geçmişinde bin 29 galibiyet elde eden Marsilya olarak göze çarpıyor. 1970 yılında kurulan Paris Saint Germain ise 42 sezonluk maziye sahip.

Yazarlar