Dünyadan Futbol Fransız ihtilali

Fransız ihtilali

02.01.2019 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genç ve dinamik isimleriyle Horozlar, Almanya, Brezilya gibi favorilerin arasında Dünya Kupası'nı kaldırdı.

Fransız ihtilali

ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

Didier Deschamp’ın öğrencileri çeyrek finalde Uruguay, yarı finalde Belçika’yı mağlup ederek çıktığı finalde, tarihinde bir ilki yaşayan Hırvatistan’ı devirdi. İkinci kez dünya şampiyonu olan Fransa Milli Takımı, Paris’te coşku ile karşılandı.

Dünyanın en çok izlenen sporu futbolun en önemli organizasyonu olan Dünya Kupası, geride kalan yıla damgasını vuran organizasyon oldu. Rusya’nın ev sahipliğinde düzenlenen dev turnuva, tarihte 21. kez kapılarını futbolseverlere açtı. Ülkedeki 11 kentin ev sahipliğindeki 12 stadyumda oynanan maçların ardından mutlu sona Fransa ulaştı.

-Toplam 5 konfederasyondan 32 takımın mücadele ettiği organizasyon, büyük çekişmeye sahne oldu. Hırvatistan ile Fransa arasındaki final maçında rakibini 4-2 mağlup eden Horozlar şampiyonluğunu ilan etti. Daha önce bir kez de 1998’de ipi göğüsleyen Avrupa temsilcisi, böylece ikinci kez kupayı müzesine götürdü. Mandzukic’in kendi kalesine attığı golün haricinde Griezmann, Pogba ve Mbappe Fransa’nın final maçında fileleri havalandıran futbolcuları oldu.

Haberin Devamı

-Yarı finalde Cüneyt Çakır’ın düdük çaldığı maçta İngiltere’yi saf dışı bırakarak finale yükselen Hırvatistan, tarihi bir başarıya imza attı. İlk kez Dünya Kupası’nda finale yükselen Hırvatlar, şampiyonluğa ulaşamasa da ülkelerine döndüklerinde coşkuyla karşılandı ve caddelerde dev kutlamalar yapıldı. İngiltere’nin forveti Hary Kane kaydettiği 6 golle en skorer isim olurken, en değerli oyuncu ödülüne ise Hırvatistan’ın yıldızı Luka Modric layık görüldü.
-Son şampiyon Almanya’nın Dünya Kupası tarihinde ilk kez grup aşamasını geçememesi de olay oldu. F Grubu’nu üç puanla tamamlayıp elveda diyen takım, tüm futbolseverleri şaşırttı. Brezilya ise çeyrek finalde Belçika’ya elendi.

Real Madrid’in zaferi Ronaldo’nun vedası

2018 Şampiyonlar Ligi finali, Real Madrid ile Liverpool arasında oynandı. Kiev Olimpiyat Stadı’ndaki karşılaşmayı İspanyol ekibi Benzema ve Bale’ın (2) golleriyle 3-1 kazandı. Loris Karius’un Liverpool kalesinde yediği hatalı goller, İngiliz ekibinin yıldızı Salah’ın Sergio Ramos tarafından sakatlanarak oyundan çıkması, dev maça damga vurdu.
Real, kıtanın bir numaralı kupasında 13. şampiyonluğunu elde etti. Başarılarda büyük rolü bulunan Cristiano Ronaldo, sezon sonunda takımla yollarını ayırarak Juventus’a transfer oldu. Ronaldo, 100 milyon euroyu aşkın bonservisle İtalyan ekibinin yolunu tuttu. Avrupa Ligi’ni ise finalde Marsilya’yı 3-0 yenen Atletico Madrid kazandı.
Hegemonyaya darbe vurdu
Futbol dünyasının prestijli ödülü Ballon D’or Luka Modric’e gitti. Real Madrid ile Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, Hırvatistan Milli Takımı ile Dünya Kupası’nda final oynayan Modric, Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi’nin hegemonyasına son verdi. Ödül için son dörtte Hırvat futbolcunun yanında Ronaldo, Griezmann ve Mbappe yer aldı. Messi 12 yıl sonra bu yarışta ilk üç dışında kaldı. Mbappe en iyi U-21 futbolcu seçilirken, en iyi kadın futbolcu ödülü Norveçli Hegerberg’in oldu.
VAR kupaya damga vurdu
Futbolda yeni uygulamaya konulan video yardımcı hakemliği (VAR) uygulaması, ilk kez uygulandığı Dünya Kupası’na damga vuran olaylardan oldu. 2018 Dünya Kupası, VAR uygulamasının da etkisiyle en çok penaltı kararının verildiği şampiyona oldu. Hakemler VAR’ın da yardımıyla 29 penaltı kararına imza attı. Daha önce bir dünya kupasında en çok 18 penaltı atışı kullanılmıştı.
Vida’nın sözleri ortalığı karıştırdı
Rusya ile Ukrayna arasındaki siyasi gerilimler, Dünya Kupası’nda Beşiktaşlı futbolcu Domagoj Vida üzerinden yeniden alevlendi. Hırvatistan’ın Rusya’yı yendiği maçın ardından “Bu galibiyet Ukrayna halkı için” şeklindeki sözleri Rusların büyük tepkisini çekti. Vida sonrasında sözlerinin şaka olduğunu belirtip özür dilese de tartışmalar uzun süre sürdü.
Hamilton’un 5. harikası
Formula1’de mutlu sona Lewis Hamilton ulaştı. Mercedes pilotu, bitime iki yarış kala kariyerinin beşinci şampiyonluğunu ilan etti. F1’de takımlar şampiyonu ise Mercedes oldu. Michael Schumacher pilotlar klasmanında yedi kupayla en çok şampiyon olan isim. Moto GP’de ise Marc Marquez 5. şampiyonluğunu kazandı.
Kortta geri dönüş senesi
Serena Williams hamileliği nedeniyle bir yıldır uzağında kaldığı tenise geri dönerken, Djokovic de iki yıl aranın ardından kupaları toplamaya başladı, yeniden dünya bir numarası oldu.
-Kadınlar tenisinin efsane raketi Serena Williams, 2017 Avustralya Açık’tan bu yana ilk maçına ülkesinin Fed Kupası’nda Hollanda’yla karşılaştığı seride, şubat ayında çıktı. Hamileliği nedeniyle aktif tenisin uzağında kalan Serena, umduğu başarıları yakalayamasa da yine de belli bir etkide bulundu.
-37 yaşındaki raket, bir yılı aşkın süreden sonra çıktığı ilk grand slam olan Fransa Açık’ın dördüncü turunda Sharapova karşısındaki maçtan çekilerek elendi. Wimbledon’da daha iyiydi final oynadı, Kerber’e yenildi. ABD Açık’ta da final oynama başarısı göstermesine rağmen, bu kez de Osaka’ya yenilerek kupanın uzağında kaldı.
- Novak Djokovic de kupaları toplamaya dönüş yaptı. Avustralya Açık’ta Federer elde ettiği şampiyonlukla 20. grand slam zaferine erişti. Fransa Açık’ta Nadal, Wimbledon ve ABD Açık’ta Djokovic şampiyon oldu. Sırp raket böylece iki yıl aradan sonra ilk grand slam kupalarına erişirken, yine aynı zaman diliminin ardından ilk kez yeniden dünya 1 numarasına yükseldi.
Giyim-kuşam dert oldu
Kadın tenisçilerin kıyafetlerine dair en büyük tartışmalar geride kalan yılda ortaya çıktı. ABD Açık’ta müsabaka sırasında üstünü çıkaran Alize Cornet’ye ceza verilmesi tepki çekti. Fransız tenisçi kortta üzerini değiştirirken sütyeni göründüğü gerekçesiyle uyarılması cinsiyetçilik tartışmalarını beraberinde getirdi. Erkek tenisçilerin aynı eylemine müdahale edilmemesi nedeniyle eşitsizlik ortaya çıktığı savunuldu. Serena Williams’ın da Roland Garros’taki giysisi üzerine Fransa Açık’ta kıyafet yönetmeliği değiştirildi.
Golden State yine şampiyon
NBA’de 2017-18 sezonu şampiyonu Golden State Warriors oldu. LeBron James ve Cedi Osman’ı kadrosunda bulunduran Cleveland ile oynadığı final serisini 4-0 kazanan Warriors, üst üste ikinci son dört yıldaysa üçüncü şampiyonluğunu elde etti. Kevin Durant finallerde MVP seçildi.
Silahla yeşil sahaya daldı
Yunanistan Süper Ligi’nde PAOK ve AEK futbol takımları arasındaki maçta çıkan olaylar uzun süre uluslararası spor gündemini meşgul etti. Toumba Stadı’ndaki karşılaşmada sahada olaylar çıktı. PAOK Kulübü Başkanı Ivan Savvidis’in belindeki tabancayla sahaya girmesinin ardından maç hakem tarafından tatil edildi. Ülkede liglere bir süre ara verildi.
Libertadores Bernabeu’da
Libertadores Kupası’nda final, Arjantin’in iki takımı River Plate ile Boca Juniors arasındaydı. İkinci maç, çıkan olaylar nedeniyle Real Madrid’in Bernabeu Stadyumu’nda oynandı, River kupanın sahibi oldu.
‘Irkçısınız’ dedi Panzerleri bıraktı
Dünya Kupası’nda sergilediği performans eleştiri konusu olan Mesut Özil Almanya Milli Takımı’nı bıraktı. Günah keçisi ilan edildiğini belirten tecrübeli futbolcu Alman futbolunu yöneten isimleri ırkçılıkla suçlayarak 92 kez formasını giydiği Panzerler’de bundan böyle oynamayacağını açıkladı.
İki Kore’nin içi ısındı
Şubat ayında PyeongChang Kış Olimpiyatları ön plana çıktı. Güney Kore’nin ilk kez ev sahipliği yaptığı organizasyonda
Kuzey Kore ve ABDli yetkililer aynı karelerde yer alırken, Kuzey-Güney Kore’nin ilk kez birleşik bir takımla mücadele ettiği oyunlar olarak tarihe geçti. En çok madalya alan ülkeler Norveç ve Almanya oldu.
Thomas’ın ilk kupası
105. kez düzenlenen ve yol bisikletinin en önemli organizasyonu olarak kabul edilen Fransa Bisiklet Turu’nda Geraint Thomas şampiyonluğa ulaştı. Büyük Britanyalı pedal, kariyerinin ilk zaferini elde etti.
ATLETİZM
Avrupa Atletizm Şampiyonası, Berlin’de düzenlendi. Rusya’nın cezası nedeniyle takım halinde katılamadığı ancak temiz olduğu kanıtlanan Rus sporcuları n bağımsız olarak mücadele edebildikleri organizasyonu Britanya 18 madalya ile birinci bitirdi. Polonya 2., Almanya 3. sırada yer aldı.