Dünyadan Futbol Futbol bayramı!

Futbol bayramı!

23.06.2019 - 02:30 | Son Güncellenme:

U20 Dünya Kupası ile başlayan heyecan kasırgası 2019 Kadınlar Dünya Kupası, U21 Avrupa Şampiyonası ile devam etti. 3 büyük kıtada; Copa America, Afrika Uluslar Kupası ve Gold Cup ile yeni bir dönem futbolseverlere ‘merhaba’ dedi.

Futbol bayramı

CELAL UMUT EREN

Haberin Devamı

2019 yaz dönemi futbol adına tarihi bir yıla tanıklık ediyor. Dünyanın 4 büyük kıtasında birbirinden önemli uluslararası turnuvalar düzenleniyor. Avrupa’daki büyük ligler, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi gibi önemli kupaların bitmesinden sonra yaz döneminde daha büyük bir heyecan başladı.

İlk olarak Polonya’nın ev sahipliği yaptığı FIFA U20 Dünya Kupası, futbolseverlere ‘merhaba’ dedi. FIFA’nın en önemli organizasyonlarından sayılan U20 Dünya Kupası’nda Ukrayna tarihindeki ilk şampiyonluğunu yaşadı. Güney Kore de ilk kez final oynadı.

Daha sonra 2019 Kadınlar Dünya Kupası, Fransa’nın ev sahipliğinde start aldı. İlk kez bu turnuvaya ev sahipliği yapan Fransa, tarihi maçları da beraberinde getirdi. Grup aşamasında ABD’nin Tayland’ı 13-0 yenmesi, Brezilya’nın kaptanlarından 33 yaşındaki Marta’nın Dünya Kupası tarihinde 17. golüne ulaşıp, erkeklerde zirveyi elinde 16 golle bulunduran Almanya’dan Miroslav Klose’yi geçmesi ve yine Brezilya’nın 41 yaşındaki oyuncusu Formiga’nın 7. kez Dünya Kupası’nda yer alıp tüm Dünya Kupaları içinde en yaşlı ve en çok katılım gösteren oyuncu olması dikkat çekti.

Haberin Devamı

İtalya’da devam eden UEFA U21 Avrupa Şampiyonası da Chiesa, Moise Kean, Luka Jovic, Phil Foden gibi yıldızlarla, turnuva tarihi içinde ‘en iyi’ olarak yorumlandı. Daha sonra Brezilya’da oynanan COPA America ile farklı bir heyecan ortaya kondu. Messi’li Arjantin, ev sahibi Brezilya, son şampiyon Şili ve Muslera’lı Uruguay adeta ufak bir Dünya Kupası havası estirdi. Ayrıca özel davetli olarak 2022 Dünya Kupası’nın ev sahibi Katar ve uzakdoğu ülkesi Japonya da Güney Amerika’da sahaya çıkıyor.

Tarihinde ilk kez yaz döneminde düzenlenen Afrika Uluslar Kupası da Mısır’da sahneleniyor. Mohamed Salah, Hakim Ziyech, Andre Onana, Riyad Mahrez, Younes Belhanda, Sofiane Feghouli, Berahino ve Mbaye Diagne gibi yıldızlarla göz dolduruyor.

Son olarak ABD, Jamaika ve Kosta Rika’nın ortak ev sahipliği yaptığı Gold Cup 2019 da yeşil sahalara indi. Atiba Hutchinson ve Cyle Larin gibi tanıdık yüzlerin olduğu Kanada, ev sahiplerinden ABD ve kıtanın en iyilerinden Meksika herkesin ilgisini topladı.

Haberin Devamı

Mısır ateşi!

Bu yıl Mısır’da 32.’si düzenlenen Afrika Uluslar Kupası ilk kez yaz dönemine geldi. Daha önce Ocak-Şubat ayları içerisinde biten Afrika’nın en büyük kupası, hem rekabetin artması hem de bilhassa Avrupalı kulüplerin de talepleri doğrultusunda yaz dönemine getirildi. 21 Haziran-19 Temmuz arasında yapılan Afrika Uluslar Kupası’nda futbol kalitesine en çok hava sıcaklığı etki ediyor. Turnuva başlamadan önce de Afrika Futbol Konfederasyonu tarafından sıcak havalarla ilgili bir bilgilendirme metni geçti.

Sıcaklıkların turnuva boyunca 35 ila 38 derece arasında oynanacağı, hissedilen sıcakların 40 dereceyi aşabileceği uyarısı yapıldı. Birçok takım da özellikle antrenmanlarda bu sıcaklardan çok etkileniyor.

Mısır’a gelen birçok futbolcu, idmanları sıcak nedeniyle tamamlamakta zorlanıyor.

VAR her yerde!
Yaz döneminde futbol heyecanı yaşanırken, VAR sistemi öne çıkıyor. U20 Dünya Kupası ve U21 Avrupa Şampiyonası’nda uygulanan VAR, Afrika Uluslar Kupası’nda da çeyrek finalden itibaren yürürlüğe konacak. COPA America’da da VAR sistemi kullanılırken, Gold Cup’ta ise uygulanmıyor. 2019 Kadınlar Dünya Kupası’nda da VAR sistemi kullanılıyor.