İngiltere Premier Lig Futbolun beşiği sallandı

Futbolun beşiği sallandı

25.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa'nın en iyi ligine sahip İngiltere'de Brexit kafaları karıştırdı, bütün dengeler şaştı.

Futbolun beşiği sallandı

Futbolun NBA’i olarak bilinen Premier Lig, Avrupa Birliği kriziyle karşı karşıya kaldı. Bütün spor branşları yeni referandumda yüzde 52’lik evet oyu çıkmasıyla hem ekonomik hem de sportif açıdan paniğe kapıldı.

Haberin Devamı

Birleşik Krallık’ın, Avrupa Birliği’nden çıkma kararı, İngiliz futbolunda deprem etkisi yarattı. Britanya’da yapılan referandumda ayrılık konusunda yüzde 52 oranında ‘evet’ çıkması spor anlamında da işleri karıştırdı. Ancak esas etkiyi Avrupa’nın en iyi ligi olarak kabul edilen Premier Lig yaşayacak.

Yabancı sınırı bulunmayan ligde, bazı çalışma şartları bulunuyor. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşı olmayan oyuncular için varolan kriterler artık yeni bir boyut kazanacak.

AB üyesi ülke futbolcularının İngiltere’de serbest çalışmaları durumu değişime uğrayacak. Buna göre Premier Lig’de yer alan 432 AB vatandaşı futbolcu bu izinden yararlanamayacak.

27 farklı AB üyesi ülkenin futbolcuları bazı kriterlere uyduklarında forma giyebilecekler. Buradaki en büyük kriter FIFA sıralaması olacak.

Haberin Devamı

Özel kriterler

FIFA sıralamasına göre yapılan kriterler maddeler halinde şöyle;
- FIFA’da ilk 10 ülkenin milli takımında olan futbolcular, son 2 yılda yüzde 30 oranında milli formayı giymeli.
- FIFA’da 11-20 sıraları arasındaki milli takımlarda olan futbolcular, son 2 yılda yüzde 45 oranında milli formayı giymeli.
- FIFA’da 21-30 sıraları arasındaki milli takımlarda olan futbolcular, son 2 yılda yüzde 60 oranında milli formayı giymeli.
- FIFA’da 31-50 sıraları arasındaki milli takımlarda olan futbolcular, son 2 yılda yüzde 75 oranında milli formayı giymeli.

332 futbolcu tehlikede

Yabancı sınırı konusunda kafası rahat olan Premier Lig kulüpleri yeni durumdan rahatsız oldu. Mevcut şartlarda bakıldığında son Premier Lig şampiyonu Leicester City’nin yıldızı Fransız N’Golo Kanter ve EURO 2016’da parlayan yıldız West Ham’lı Fransız Dimitri Payet, kriterleri karşılayamıyor.

Ayrıca ülkenin prestijli takımlarından Arsenal’de de başta İspanyol Hector Bellerin olmak üzere 8 futbolcu bu durumu karşılayamıyor. Geçen yıl yapılan bir araştırmada, İngiltere Premier Lig, Championship ve İskoçya Premier Lig’de tam 332 futbolcunun kriterlere uygun olmadığı anlaşılmıştı.

Federasyon istemiyor

İngiltere Futbol Federasyonu, Avrupa Birliği’nden ayrılma kararına temkinli yaklaşıyor. Federasyon Başkanı Richard Scudamore, ‘Brexit’ açıklamasında “Premier Lig’de bir boşluk var. Bir ayrılık kararı almak bizim politikamızla uyuşmaz ve düşüncemize aykırı” dedi.

Haberin Devamı

Gençlere engel

İngiliz kulüpleri genç yıldız transferi konusunda da sıkıntı yaşayacak. FIFA’nın 19. maddesine göre Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde 16 ila 18 yaş arasındaki futbolcuların transferine izin vardı.

Ayrılma kararından sonra zamanında Arsenal’in Theirry Henry ve Nicolas Anelka gibi yıldızları getirmesi zora girecek. Manchester United’ın 2003 yılında Cristiano Ronaldo’yu Sporting’den keşfedip alması gibi durumlar rafa kalkacak.

Ekonomik sıkıntı

AB’den çıkma yönündeki oyların öne geçmesiyle dolar karşısında son 31 yılın en düşük seviyesini gören İngiltere’nin para birimi sterlin, kulüpleri transfer dönemlerinde daha dikkatli düşünmek zorunda bırakacak.

İngiliz kulüpleri, sterlinin değer kaybı nedeniyle bonservis öderken kasasından daha fazla para çıkmasını göze alacak. Örneğin, son dönemde adı İngiliz kulüpleriyle geçen Marsilya’nın forveti Michy Batshuayi’nin bonservis bedeli dün itibariyle bir anda 31 milyon sterlinden 34 milyon sterline çıktı.