Dünya Kupası Futbolun ‘gerçek’ tarihi

Futbolun ‘gerçek’ tarihi

26.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Brezilya’daki turumuzda Sao Paulo’da 3 yıllık bir emeğin sonucu ortaya çıkarılan Futbol Müzesi’ndeyiz. Corinthians’ın artık eski stadı olan Paceumbu’daki müzede çok önemli fotoğraflar ve bilgiler yer alıyor.

Futbolun ‘gerçek’ tarihi

MİLLİYET BREZİLYA'DA (CENGİZ MALGIR - SENAD OK) İsmine bakıp aldanmayın. Brezilya halkının ve ülke futbol tarihinin buluştuğu bir müze aslında. Corinthians’ın artık eski stadı olan Paceumbu’da yer alan müzede hem Brezilya hem de ülke futbol tarihi ile ilgili çok önemli fotoğraflar ve bilgiler yer alıyor. Müze Müdürü Luiz Bloch, bizimle yakından ilgileniyor. 3 yıl boyunca yoğun bir çalışmanın ürünü olarak birçok yerden topladıkları eserleri burada sergilemeye başlamışlar.
Bloch, futbolun çok basit bir oyun olduğunu bu yüzden Brezilya’daki yoksul halk kitleleri tarafından çok çabuk benimsendiğini ifade ediyor, “Plajda, sokakta, toprak saha ya da çim sahada her yerde oynayabiliryorsunuz. Bu yüzden futbol Brezilya için bir hayat biçimi olup çıkıyor” ifadelerini kullanıyor. Müzeyi gezerken Brezilya futbolunun sadece Pele, Zico, Ronaldo gibi yıldızlardan ibaret olmadığını görüyoruz. Binlerce kulübün kimlik kartını görme şansına sahipsiniz.
Müzenin en ilgi çekici noktası doğal olarak Brezilya Milli Takımı’nın kazandığı 5 Dünya Kupası ile ilgili sergilenen fotoğraflar ve bilgiler.
1958, 1962, 1970, 1994, 2002 yıllarında o maçlara ait fotoğraflar ve yine öne çıkan sosyal olaylar yer alıyor.
Ay-yıldızlı gurur
Ama bizim en çok dikkatimiz çeken fotoğraf ise 2002 yılından.
Milli Takımımız ile Brezilya’nın yarı finalde karşı karşıya geldiği maçta, Denilson ve arkasında topu kapmak için büyük çaba sarfeden İzzet, Tugay, Alpay ve Bülent. 2010 yılına ait bir karede iki Galatasaraylı Elano ve Melo da var.

Haberin Devamı

‘Kalpler durdu’

Müzenin Brezilya’lılar için belki de en acı veren tarafı 1950’de Uruguay’a kaybedilen finalin de hatırlatılması. Müzeyi gezerken karanlık bir odaya girip bir anda 64 yıl geriye gidiyorsunuz. O dönemki orjinal ses ile anlatılıyor maç. Brezilya öne geçiyor. Ardından Uruguay’ın gelen iki golü ve şampiyonluk gidiyor. Son gol sonrası spikerin söylediği “Kalpler durdu” cümlesi herkesi etkiliyor. Yıllar geçmesine rağmen Brezilyalılar bu trajik finali unutmuyor, belki de gelecek nesillere ders olması için unutturmuyor.

Rekorların ülkesi

Müzede bunların yanı sıra bazı tarihe geçmiş sözler de karşınıza çıkıyor. Bunlardan biri “Ben iyi oynamak değil gol atmak istiyorum” diyen Romario’ya ait. Rekorlara geçecek olursak en erken golü 2003 yılında Fred 3.17 saniyede atmayı başarmış. En kalabalık “biletli” seyirci ise 183.341 kişi ile 1969 yılında Maracana’da oynanan Brezilya - Paraguay maçında kaydedilmiş. Pele 1956-1977 arası tam 1.282 gol kaydetmiş. En farklı maç ise 1909 yılında Botafogo’nun, Mangueira’yı 24-0 yendiği mücadele olmuş. 1954 yılında Botafogo - Porteguesa maçında 22 futbolcu kırmızı kart görmüş.

Yazarlar