İngiltere Premier Lig Futbolun "jön yüzü" Beckham

Futbolun "jön yüzü" Beckham

18.05.2013 - 11:48 | Son Güncellenme:

Adı parfüm ve diğer kozmetik ürünlerine verilen, hayatı kitap ve filmlere konu olan Beckham, futbolun endüstriyel yönünün popülerleşmesinde önemli rol oynadı.

Futbolun jön yüzü Beckham

Futbolun endüstriyel yönünün popülerleşmesine önemli katkılar yapan İngiliz futbolcu David Beckham’ın yeşil sahaları bırakma kararının yankıları devam ediyor.

Fransa Birinci Futbol Ligi (Ligue 1) ekiplerinden Paris Saint Germain’e (PSG) devre arasında sürpriz bir şekilde transfer olmasının ardından burada da şampiyonluk sevinci yaşayan ve sezon sonunda emeklilik kararı alan 38 yaşındaki ünlü oyuncu, İngiliz temsilcisi Manchester United, İspanyol Real Madrid ve ABD takımı Los Angeles Galaxy ile 4 ayrı ligde şampiyonluk yaşayan tek İngiliz futbolcusu oldu.

Futbolun markalaşan yüzü

Haberin Devamı

Hakkında farklı yazarlarca birçok kitap yazılan, "Bend It Like Beckham" (Hayatımın Çalımı Beckham) gibi filmlere ve belgesellere konu olan, parfüm, şampuan gibi kozmetik ürünler ve spor ayakkabılarla futbolun küresel ölçekte markalaşan yüzü olan oyuncu, ilerleyen yaşına rağmen reklam gelirleriyle uzun süre dünyanın en çok kazanan futbolcuları arasında ilk sıralarda yer aldı.

İlk profesyonel imzasını 14 yaşında attı

Beckham, ilk profesyonel imzasını daha 14 yaşındayken İngiltere Premier Lig ekiplerinden Manchester United’ın altyapısında oynayarak atmış, tecrübe kazanması için gönderildiği alt ligdeki Preston North End takımında çıktığı 5 maçta 2 gol atarak, "Kırmızı Şeytanlar"ın efsane hocası Ferguson’un dikkatini ivedikle çekmiş ve genç yaşta kadroya alınmıştı.

United’da gösterdiği performansla takımın efsane oyuncuları arasına giren, burada çıktığı 394 maçta 6 Premier Lig, 2 İngiltere Kupası şampiyonluğu yaşayan ve bir UEFA Şampiyonlar Ligi kupası kaldıran Beckham, İspanyol temsilcisi Real Madrid’e 35 milyon sterlin karşılığında transfer olmuş ve oradaki son yılında da şampiyonluk sevinci yaşamıştı.

ABD macerası

Haberin Devamı

Daha sonra ABD’nin Los Angeles Galaxy takımına transfer olan İngiliz futbolcu, burada da kendisine yeni bir hayran kitlesi oluşturmuş, popüler sporların beysbol ve Amerikan futbolu olduğu ülkede futbola ilginin artmasında başrol oynadı.

Amerika deneyimi sırasında 2 kez İtalyan takımı Milan’a kiralanan ünlü oyuncu, futbol kariyerini Avrupa’da sonlandıracağının ilk sinyalini böylece vermişti.

İngiliz oyuncunun son durağı ise Fransa temsilcisi PSG oldu. 31 Ocak’ta Fransız ekibine katılan ve 5 aylık sözleşme imzalayan Beckham, transferinden kazandıklarını vakıflara bağışladı. Fransa liginde 19 yıldır şampiyonluğa ulaşamayan PSG ile yeniden şampiyonluğa uzanan tecrübeli futbolcu, böylece 20 yıllık futbol kariyerine 19 kupa sığdırmayı başardı.

İngiltere’nin 6 yıl kaptanlığını yaptı

İngiltere Milli Takımı ile 115 maça çıktığı 6 yıl boyunca takım kaptanlığını yapan Beckham, katıldığı 3 Dünya Kupası’nda da gol atmayı başaran tek İngiliz futbolcusu olma özelliğine de sahip.

FIFA Yılın Futbolcusu ödülüne 2 kez aday gösterilen Beckham, futbol hayatını şu kelimelerle özetliyor: "Eğer biri bana küçükken, hayalim olan Manchester United’ta onayacağımı, kupalar kazanacağımı, 100’ün üzerinde kez ülkemin formasını gururla taşıyacağımı ve dünyanın en iyi kulüplerine gideceğimi söyleseydi, ona ’rüya görüyorsun’ derdim."

Haberin Devamı

Kararı herkesi üzdü

İngiltere Başbakanı David Cameron, futbolu bırakma kararı sonrası David Beckham’ı olağanüstü bir oyuncu olarak değenlendirip, "O ülkesinin, mükemmel futbol elçisiydi" ifadesini kullanmıştı.

FIFA Başkanı Sepp Blatter ise İngiliz oyuncunun emeklilik kararı almasına üzüldüğüne değinerek, "Bir yıl daha futbol oynayarak bizle kalmasını isterdim. Onu izlemek benim için ayrıcalıktı" değerlendirmesinde bulunmuştu.

İngiliz menajer Roy Hodgson, onun göz alıcı bir kariyere sahip simgeleşmiş bir oyuncu olduğunu ifade etmişti.

İsveçli teknik direktör Sven-Goran Eriksson da Beckham’ın "dünyanın en büyük sporcusu" olarak hatırlanacağını, ondan daha popüler bir oyuncu olmadığına dikkati çekmişti.

İngiliz futbolunun eski efsanelerinden Gary Lineker ise 38 yaşındaki oyuncunun çok zeki birisi olduğunun altını çizerek, "Bazıları onun gelecekte futboldan farklı işler yapmasını istiyor. Bence o kesinlikle futbolun içinde kalmalı, çünkü onun deneyiminden, karizmasından ve mükemmel futbol kariyerinden faydalanmamız gerekir" şeklinde konuşmuştu.

Yazarlar