Galatasaray Galatasaray'dan UEFA'ya itiraz!

Galatasaray'dan UEFA'ya itiraz!

05.04.2013 - 11:29 | Son Güncellenme:

Galatasaray, Real Madrid maçında haksız yere sarı kart gören Burak Yılmaz için dün UEFA'ya başvurada bulundu. Peki UEFA Disiplin Yönetmeliği ne diyor?..

Galatasaraydan UEFAya itiraz

Skorer Özel

Haberin Devamı

Galatasaray'ın Burak Yılmaz'ın kartı için UEFA'ya itirazda bulunduğu belirtildi. Sarı Kırmızılı kulüp, Real Madrid maçında golcü oyuncularının gördüğü sarı kartının iptali için UEFA Disiplin Komitesi'ne gitti.

Golcü futbolcu Burak Yılmaz gördüğü sarı kart ile Türk Telekom Arena'da rövanş maçında cezalı duruma düşmüştü.

Burak, hakemi aldatmaya yönelik bir hareket yaptığı gerekçesiyle sarı kart görmüş ancak pozisyonun tekrarı izlendiğinde golcü futbolcunun kendisini yere atmadığı, rakibinden darbe aldığı için yere düştüğü görülmüştü. Sarı kırmızılı yönetim bu nedenle Burak Yılmaz'ın sarı kartının ve dolayısıyla Real Madrid rövanşındaki cezasının iptali için UEFA Disiplin Komitesi'ne başvurdu.

Burak kurtaramaz!

Haberin Devamı

Galatasaray'ın Burak Yılmaz'ın haksız gördüğü sarı kart nedeniyle UEFA'ya başvurduğu ortaya çıkarken bunların hiçbiri futbolcunun kurtuluşu için yeterli olmuyor.
UEFA Disiplin Yönetmeliği'nin 20. maddesinde, "Oyun sahasında hakem tarafından alınan kararlar son kararlardır ve UEFA disiplin organları tarafından incelenmeye alınamaz" hükmü bulunuyor. Ancak burada da tek bir fark bulunuyor. O da kişilerin yanlış olması... Yani itiraz eden Burak'ın yerine, başka bir futbolcu sarı kart görmüş olsaydı, ancak bu durumda yanlış kişinin kurtulabilmesi için başvuru yapılabilecekti.
FIFA'nın Disiplin Yönetmeliği'nde de 72. maddesinde, "Disiplin kararları maç sırasında hakemler tarafından alınır. Bu kararlar nihai kararlardır" diye bahsediliyor. Orada da belirli durumlarda kaldırılabileceğini belirtiyor ama 77. maddesindeki "Bariz hata"dan söz ederken, UEFA'da belirtildiği gibi bir yanlışlık durumunda değişebileceğinden söz ediliyor.
Bundan dolayı UEFA, Galatasaray'ın yaptığı başvuruyu dikkate almayacaktır.

İşte UEFA'da yer alan 20. madde metninin orjinal hali

Galatasaraydan UEFAya itiraz

20. MADDENİN TÜRKÇESİ
1. Oyun sahasında hakem tarafından alınan kararlar son kararlardır ve UEFA disiplin organları tarafından incelenmeye alınamaz.
2. Hakem tarafından alınan kararların sadece disiplinle ilgili sonuçları, bu tür bir karar cezalandırılan kişinin kimliğinin yanlış anlaşılması gibi açık hatalarla ilişkili durumlarda disiplin organları tarafından incelenir. Yanlış kimlik belirleme durumlarında, disiplin davaları bu yönetmelik uyarınca sadece yanlış içindeki kişi aleyhine açılır.
3. Mevcut yönetmeliğin hükümleri yönetmelik ihlali içindeki hakem kararlarından etkilenen maç sonuçlarına karşı itirazlar için uygulanabilir olarak kalacaktır.

Haberin Devamı

Sedat Doğan açıkladı

Konuyla ilgili olarak Radyosbpor'dan Özgür Sancar'ın sorularını yanıtlayan Galatasaray'ın hukuk işlerinden sorumlu yönetim kurulu üyesi Sedat Doğan, "Dün, paramızı yatırırak, UEFA Disiplin Kuruluna gerekli başvuruyu yaptık. Disiplin Talimatının 20. maddesine, 'Haksız yere sarı ya da kırmızı kart gören oyuncunun veya kulübünün buna itiraz etme hakkı vardır' diyor. Burak Yılmaz'a gösterilen kart yanlıştır. Biz de bu yanlışkart nedeniyle Burak'ın Salı günü rövanş maçında oynamasının önündeki engeli kaldırmak istiyoruz. UEFA başvurumuzu confirme etti. Değerlendirme yapacaklar. En kısa sürede sonuç alacağımızı umuyorum. Uzun sürmez. İyibir sonuç çıcakacağını düşünüyorum" dedi.

Yazarlar