Skorer Gönülçelen

Gönülçelen

19.05.2010 - 00:47 | Son Güncellenme:

Ortaya koydukları mücadele ile sadece kendi taraftarlarının değil, tüm Türkiye’nin gönlünü çeldiler. Gururu, saygıyı, bir ilk olmayı paraya tercih ettiler. Ve Bursaspor yıllarca “Ah şu Anadolu’dan bir şampiyon çıksa” diyen romantiklerin rüyalarını gerçeğe dönüştürdü...

Gönülçelen

Cesaretle hedeflerinin arkasından koşmasını bildiler...
Bir gün bile karamsarlığa düşmediler...
Ortaya koydukları mücadele ile sadece kendi taraftarlarının değil, tüm Türkiye’nin gönlünü çeldiler...
Ekonomik zorluklara boyun eğmediler...
Şampiyonluk yürüyüşlerini ticarete çevirmediler... Piyasayı yükseltme gayretine girmediler...
Yıldızlarını tüm baskılara rağmen elde tutarak kararlılıklarını hep gösterdiler...
Gururu, saygıyı, bir ilk olmayı paraya tercih ettiler...
Sivasspor gibi “hem satarım, hem de zirveye oynarım” kurnazlığına gitmediler...
Ve sonunda yıllarca “Ah şu Anadolu’dan bir şampiyon çıksa” diyen romantiklerin rüyalarını gerçeğe dönüştürdüler...
Evet, Bursaspor belki de futbolumuzda bir daha eşine zor rastlanacak bir mucizeye imza attı...
Tüm badireleri müthiş bir kenetlenme ile aştı...
34. haftalık maratonda kamuoyuna “Bu nasıl bir takım ya?” dedirtecek fırsatı hiç tanımadı, her doksan dakikasına kararlılık, inanç, hırs ve pozitif düşünce kattı...
Ama her şey onlar için şimdi başlıyor... Ekonomik olarak ciddi bir gelir kapısını aralayan Bursaspor’un 5. büyük unvanına ulaşması atacağı adımlara bağlı... Bakalım har vurup harman mı sallayacaklar, yoksa güçlerine güç mü katacaklar... Eğer aklı başında hareket etmeyi başarabilirlerse efsaneye dönüşebilirler, aksi halde “tatlı bir anı”dan öteye geçemezler...
Galatasaray eski yöneticisi Ali Dürüst, “UEFA Kupası’nı kazandıktan sonra iki yakamız bir araya gelmedi” öz eleştirisini yapmıştı... Umarız Bursaspor Yönetimi aynı duruma düşmez, kendisini bugünlere getiren aklını, gelecekte de kulübün büyümesi için kullanmaya devam eder...
2009-2010 sezonunda 276 maçta toplam 669 gole ulaşıldı, maç başına ortalama 2.42 oldu. En fazla gol 9. haftada (29) atıldı, en az gol 11, 14, 25 ve 32. haftalarda (14) yaşandı.
26 hakemin görev yaptığı sezonda en fazla maçı Kuddusi Müftüoğlu (20) yönetti. En fazla penaltıyı Bünyamin Gezer (5) çalarken, kırmızı kartını en çok kullanan isimler Hüseyin Göçek ile M.Kamil Abitoğlu (7) idi.
Hakemler 4, 5, 12, 14, 21, 22, 31 ve 33. haftalar dışında her hafta penaltı noktasını gösterirken, bu sezon verilen 44 penaltının 36’sı golle sonuçlandı. Gençlerbirliği, İstanbul Büyükşehir Belediye ve Manisa dışındaki her takım en az 1’er kez penaltı attı. 2. hafta 4 penaltıyla hakemlerin en çok beyaz noktayı gösterdiği haftaydı.
Galatasaray ve Eskişehirspor 5’şer vuruşla en fazla penaltı kullanan takım olarak göze çarparken, bu atışların 4’ünü gole çevirebildiler. Bursaspor ise kazandığı dört penaltıyı da golle sonuçlandırdı.
Toplam 70 kırmızı ve 1160 sarı kartın gösterildiği sezonun en centilmen takımı Trabzonspor idi. Bordo-mavili ekibin oyuncularına 1 kırmızı ve 61 sarı kart çıktı. 276 maçın 82’si beraberlikle sonuçlanırken, 120’si ev sahibi, 74’ü de deplasman takımlarının galibiyeti ile bitti. En çok görülen skor 1-0 (51 kez) oldu.
Bu sezon en farklı galibiyeti 10. haftada evinde İstanbul Büyükşehir Belediye’yi 6-0 yenen şampiyon Bursaspor elde etti.
Ligin 5. haftasındaki İstanbul Büyükşehir Belediye - Trabzonspor (1-6) ve 9. haftadaki Galatasaray - Trabzonspor (4-3) maçları 7’şer golle en çok golün görüldüğü karşılaşmalardı.

Gönülçelen

Haberin Devamı

YILIN TAKIMI
BURSASPOR
Şampiyonluğu sadece istemediler, sonuna kadar arzuladılar... Bu zafer sonuna kadar haklarıydı, çünkü bir gün bile hedeflerinden sapmadılar... Oynadıkları her maça alın terlerini koydular, her sıkıntının altından kalkmayı başardılar... Anadolu’dan şampiyon çıkmaz diyenleri terse yatırdılar, doğru planlamanın, inancın, aklın, paranın daima önünde olduğunu kanıtladılar... Türk Futbolu’nda taşları yerinden oynatırken, yediden yetmişe herkesin alkışını topladılar... Üç büyük kulübe hayatları boyunca unutamayacakları bir ders verirken, tarihe altın harflerle isimlerini yazdırdılar...

YILIN ANTRENÖRÜ
ERTUĞRUL SAĞLAMKariyerinin giriş sayfası olan Kayserispor’dan, Beşiktaş’a transfer olduğunda çoğu kimse kendisine burun kıvırmıştı. Büyük takımda tutunamayacağı görüşü ağırlıktaydı... Hele bir de Yıldırım Demirören tarafından yarı yolda bırakılınca, “Böyle olacağı belliydi” kartviziti hemen yapıştırıldı... Ancak Ertuğrul hocanın kitabında yenilgi hiçbir zaman yoktu... Vakit geçirmeden Bursa’da geleceği için yeni tohumlar attı... Bu ülkenin en karmaşık, en sorunlu kulübüne beşinci büyük tacını taktı... Belki de bu ülkedeki yabancı hayranlığını toprağa gömen kahraman oldu... Bir mucizeye imzasını koydu...

Haberin Devamı

YILIN FUTBOLCUSU
ÖMER ERDOĞAN
Türkiye macerasına Erzurum’dan start veren, Diyarbakır, Malatya ve Galatasaray formalarını da ıslatan 33 yaşındaki tecrübeli ayak son dört yıldır görev yaptığı Bursaspor’da en verimli çağını yaşıyor... Duruşu, hayat tarzı ve çalışkanlığıyla herkese örnek oluyor, profesyonelliği ile parmak ısırtıyor... Bu yıl 29 maçta oynayan, en sıkışık anlarda golcülüğe de soyunan Ömer, savunmadaki dikkati, becerisi ve çevikliği ile muhteşem bir sezonu geride bıraktı. Ertuğrul Sağlam’ın sahadaki aynasıydı... Özellikle genç oyunculara kusursuz bir ağabeylik yaptı, tartışmasız bir şekilde yılın futbolcusu unvanını kaptı.

YILIN HAKEMİ
CÜNEYT ÇAKIR
Bu sezon inanılmaz bir çıkış yakaladı, bunun karşılığını da Avrupa’da sınıf atlayarak aldı. Objektiflikten şaşmadı, sezonun en kritik sınavlarındaki kusursuz yönetimiyle MHK’nın güvenini boşa çıkarmadı. Kolay kart çıkarma hastalığından kurtulması en büyük artısıydı. Oyunculara daha toleranslı yaklaştı, eyyama hiç sarılmadı. Gereksiz düdüklerden sürekli kaçındı, maçların tempolu geçmesi için büyük çaba harcadı. Ligdeki tüm takımların güvenini kazandı. Avrupa Ligi’nde yarı final yöneterek Türk hakemliğinin gurur kaynağı olmayı başardı.

Haberin Devamı

15 Ağustos’ta başlıyor
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Süper Lig’de 2010-2011 sezonunun 15 Ağustos 2010 tarihinde başlayacağını duyurdu. Ligin ilk devresi 19 Aralık 2010’da oynanacak 17. hafta karşılaşmaları ile bitecek. İkinci devresi 23 Ocak 2011’de başlayacak Süper Lig, 22 Mayıs 2011’de oynanacak maçlarla sona erecek. Öte yandan, Bank Asya 1. Lig’de ise yeni sezonun 22 Ağustos 2010 tarihinde start alacağı bildirilirken, ligin ilk devresinin 19 Aralık 2010’da oynanacak 17. hafta karşılaşmaları ile biteceği, ikinci devrenin de 23 Ocak 2011’de başlayıp, 15 Mayıs 2011’de oynanacak maçlarla sona ereceği vurgulandı.

Haberin Devamı

Gönülçelen
Gönülçelen
Gönülçelen

Gönülçelen

Yazarlar