Euro 2020 Güneş: Emre ve Burak olağanüstü davrandılar

Güneş: Emre ve Burak olağanüstü davrandılar

04.12.2019 - 12:10 | Son Güncellenme:

A Milli Takım Teknik Direktörü Şenol Güneş basın toplantısı düzenledi. Güneş, EURO 2020 grup kuralarından, kamp programına; oyuncu grubundan şampiyonadaki hedeflerine kadar birçok konuda değerlendirmede bulundu.

Güneş: Emre ve Burak olağanüstü davrandılar

EURO 2020 gruplarında İtalya, İsviçre ve Galler ile eşleşen A Milli Futbol Takımı'nda teknik direktör Şenol Güneş Riva'da basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Grubumuzu değerlendiren Güneş, 6 puan alıp gruptan çıkmayı hedeflediklerini belirtti. Emre Belözoğlu ve Burak Yılmaz'ın takıma olan etkisine de değinen deneyimli hoca, "Eski-yeni oyuncuları kaynaştırdık. Emre ve Burak kaptan oldu. Olağanüstü örnek davrandılar. Böyle devam etmelerini diliyorum. Sorunları değil çözümleri aradılar" dedi.

Güneş'in sözleri şöyle:

Yeni bir başlangıç olacağını düşünüyorum. Bu samimiyeti sizlerle paylaşmak için buradayız. 2020 Avrupa Şampiyonası finallerine katılma şansı yakalayan milli takımın teknik direktörü olarak buradayım. Birlikte hayal ettik, çalıştık, başardık. Bu ortamın yaratılmasına katkı yapan Türk basın mensuplarına teşekkür ederim. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Mart'ta işe başladığımızda önceki Yıldım Demirören yönetimi ve şu an başkan olan Nihat Özdemir'e teşekkür ederim.

Haberin Devamı

İlke olarak aynı yerdeyim. Prensiplerime ters gelse de o gün teklifi kabul ettim. Hata yaptım, kabul ediyorum. Her ikisiyle çalışmaya karşı olsam da bunu kabul eden Fikret Orman'a da ayrıca teşekkür ederim. 

Benden önceki Lucescu, Fatih Terim, Abdullah Avcı, Ersun Yanal, Özkan Sümer'e, yabancı olanlara da teşekkür ederim. Eksi ve artısıyla herkes katkı yapmıştır. Altyapı hocalarına, TFF bünyesinde hocalara, antrenörlere ayrı ayrı teşekkür ederim. 

Tüm öğretmenlerimiz ve kadınlara özellikle teşekkür ederim. 

Başarı ve başarısızlığı ülke olarak gördük. Şimdi elimizde iyi bir grup var. Başarıyı gördüler. Başarısızlığı da görecekler belki. Bize baktığımızda Uluslar Ligi'nde B Ligi'nde C Ligi'ne düşmüştük. Türk halkı milli takım maçına gelmiyordu. Milli takıma sempati kaybı oluştu. Bunların hepsi aşıldı. Ekip ruhunu pekiştirdik. Ben demedik biz demedik. Halkla kaynaştık. Başarıda herkesin payı var. Diyalog ortamını sıcak tuttuk. Herkesin fikrini ve gönlünü aldık. Yine aynı şeyi yapacağız. Herkes olağanüstü çalıştı, analizler yaptık araştırdık. Gece gündüz uykusuz kaldı. Biz bunları pek gündeme getirmedik.

"Emre ve Burak olağanüstü davrandılar"

Eski-yeni oyuncuları kaynaştırdık. Emre ve Burak kaptan oldu. Olağanüstü örnek davrandılar. Böyle devam etmelerini diliyorum. Sorunları değil çözümleri aradılar. Bütün sorunlar yıkıldı. 9 ayda oldu bunlar. 

Haberin Devamı

Anadolu seyircisi bizi bağrına bastı. Uzun süredir maç oynanmayan İstanbul'a geldik. Buradaki futbolseverler bizi asla yalnız bırakmadı. Ben ne düşünüyorsam tribün de düşünüyordu onu. Herkes saha içinde bir yumak olmuştur. Fransa'da yaşanan olay benim için daha anlamlıydı. 80 bin kişini yarısı neredeyse Türktü. Sonuç olarak taraftarımızın uluslararası alanda olumsuzluk konusunda eleştirdiği aldığı dönemde örnek bir maç oldu. Bunu da gösteren bizim insanımızdı. Biz ne yaptık? Sevgiyi saygıyı esas kıldık. Her birimde kalite olmalı. Kaliteli insanlarla çalıştık. Liyakata ve çok çalışmaya önem verdik. Futbol adına Fransa galibiyetinin skorunu konuşmaya zaman bulamadık. O duyguyu ve anlayışı yerleştirmemiz gerekiyor. Çok hızlı gidiyoruz, iyi sonuçlar yanıltıyor bazen. Emek verenler az konuşup iş yapanlardır. Engelleri aşmak için beyin fırtınası yapmaya çalıştık. Kendimiz yönettik, pazarladık.  Eksiklerimiz için bize ayna tutanlara her zaman teşekkür edeceğiz. Mikro ve makro planlar için çalışılıyor.  Başkanımız prim veriyor ancak en güzel prim etrafımızdaki insanların bize olan sevgisi.

Haberin Devamı

"Bütün turnuvalara katılmak istiyoruz"

Doğru işe doğru adam koyalım. Çocuklarımıza imkan ve zaman vermeye devam edeceğiz. Destek olanlara da biz destek olacağız. Doğru projeler her zaman destek ister. Birbirimizi anlayalım. Bütün turnuvalara katılmak istiyoruz. Irkçılık yoktur bizde, teröre ve kadına şiddete karşıyız.

Rakiplerimizle ilgili siz de biliyorsunuz İtalya ve İsviçre lider çıktı, Galler ise ikinci. Güçsüz takımlar değiller. Hepsiyle oynayıp başarılı olacağımızı düşünüyorum. Ölüm grubunda bile olsak biz futbolumuzu oynayacağız. Bu çocuklar kendilerini geliştirecekler.

Bizden daha yaşlı takımlar gruptaki rakiplerimiz. Petkovic ve Mancini'yi tanıyorsunuz, onlar da bizi tanıyor. Galler'de de Giggs var. Açılış maçının İtalya ile olması ayrı bir renk. Ben bir şey yapmayacağım, kendileri motive olacaklar. Zaman da dar. Bakü ve Roma'ya gidip kamp yerlerini seçmeye başlayacağız. Evet uzak yerler oldu ama en az hasarla nasıl kapatabiliriz diye düşündük. Daha erkenden gidip halledeceğiz. Roma'ya 7'sinde gideceğiz. Otel durumlarına, mesafelere bakacağız. Bu akşam gideceğiz, 2-3 onlarla ilgili çalışmalarımız olacak. 

Haberin Devamı

Toplam 4 hazırlık maçı

Mart ayında maçlarımız olacak. Slovenya ve Avusturya. Mayıs ve Haziran'da olmak üzere 4 maç planlıyoruz. Kampa da Mayıs'ın ortalarında liglerin bitimiyle başlayacağız.

Avrupa Şampiyonası'nda nasıl başarılı oluruz diye tartışacağız ama güzel günleri yakalayacağız. İyi şeyler yapacağız. Yokluktan varlığa geçtik. Bu yıl milli takım yılı olmalı.

"Gruptan çıkmak istiyoruz"

İzlanda maçında sonucun kötü olmasının sebebi, o gün söylemedim. 3 günde bir seyahatler, kamplar etkiliyor. İzlanda bir tek seyahat yaptı. Diğerlerinde 2 iç, 2 dış yaptı. Orada da yenildi. İzlanda maçında ilk yarı uyuşuktuk. İkinci yarı toparlanma oldu ama bireysel olarak, zihinsel değil. Hata yaptığımız maçlar var ama oyun oynamaya çalıştığımız maçlar vardı. Fransa maçında düşüncelerimi sahada görmek beni mutlu etti. Bizim takım rakibe göre oynuyor, zorlandığı zaman disiplini bırakmıyor. Bu çok önemli Türk futbolu için. Bunu sadece biz değil, taraftarla yaptık. Bakü ile ilgili biz zaten iç içeyiz. Onları ve kendimizi temsil edeceğiz. İki kritik maç var. İtalya ayrı bir maç kazanırız kaybederiz. Bize rastlıyor, ayarlıyorlar herhalde. Diğer iki maçta her şey değişebilir. O yüzden bize ve oyuncularımıza hepimize görev düşüyor. Bu gruptan çıkmak istiyoruz.  Savunmayı devam ettireceğiz ama ofansif olarak zenginlik yaratmaya çalışacağız. 

Elimizde bir kadro var, emekleri ve başarıları var. Bundan form durumları iyi olanları tutmak istiyoruz. Bunların da garantisi yok ama bunları geçecek yeni oyuncu olursa değerlendiririz. Sayısı fazla olmaz bence. Muhtemel oyuncular var. Bazı oyuncuların resmi olarak oynama şansı az olacaktır. Bizim takibimiz devam edecek. Bize katkı yapan adamı alırım. Kendisini sıfırlayıp başlayacak. Aldığım kişi de bana katkı yapsın isterim.  

"Keşke final oynasak"

Bir hesap yok ama kağıt üstünde normali 6. İki rakibimizi yenersek çıkarız. Herkesin gözü İtalya ve İsviçre'de. Galler maçı da önemli. Rakibin oyun tarzına ve felsefesine hazır olmak önemli. İnşallah bütün puanları alırız tabi. Şunu hayal ediyorum, keşke final oynasak. Ortak hayalimiz bu ama biz gruptan çıkmamayı da göze almalıyız. Bu takım turnuvayı geçirecek. Her maçımızda futbolumuzu biraz daha yukarıya çıkarmak zorundayız. Orada ilk hedef gruptan çıkmak. Zirveyi çıkmak için merdivenin ilk basamağına çıkmanız gerekir yoksa düşersiniz. Sürekli çıkan yok, iniş çıkışlar var. 

Rakiplerimizin bizden çekinmesi güzel. Yetenekliyiz, yaratıcıyız, çalışkanız ama dağınığız. Futbol anlamında Avrupa'nın gerisindeyiz, bunu kabul ediyorum. Biz birlik olursak hepsi bizden çekinir. Korkar demeyelim şimdi, onları da korkutmayalım.

"Oğuzhan'ı alamıyorum"

Merih takımın en iyisi, hiç oynamıyor takımda. Çağlar en iyilerden bir tanesi. Geçen sen hiç oynamıyordu. Ozan Kabak, Mert Çetin. Bunlar işin doğasında var.  Mesela Oğuzhan Özyakup'u alamıyorum. Oynaması gereken yerde olmalı. Merih öyle değil, o süreci gelişimi için kullanıyor. Aynı şeyi ben yaşadım. 1 yıl kadroya giremedim. 19 yıl oynadım. Benden iyisi yoktu. 

 

 

 

 

Yazarlar