Basketbol Gurur tablosu

Gurur tablosu

01.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yunanistan, Sırbistan, İtalya, Rusya ve Fransa gibi basketbolun dev ülkelerini solladık, çıtayı yükselttik.

Gurur tablosu


ÜMİT AVCI

Türkiye, Anadolu Efes ve Fenerbahçe’nin ardından lig şampiyonu Pınar Karşıyaka ile Euroleague sponsorlarından Darüşşafaka Doğuş’un da katılımıyla devler arenasında İspanya ile birlikte en fazla takımı olan ülke oldu.

Türk Basketbolu’nun hızlı yükselişi, Avrupa’nın 1 numaralı kupası olan Turkish Airlines Euroleague’de yeni sezon mücadele edecek takımların netleşmesiyle bir kez daha ortaya çıktı.

Turkish Airlines Euroleague’de A lisansına sahip Anadolu Efes ile Fenerbahçe’nin ardından gözler wild card alacak takımlara çevrilmişti. Darüşşafaka Doğuş, çok güçlü bir holding ile yola çıkması, basketbolla ilgili uzun vadeli planları, maddi olanaklarının çok büyük olması ve Euroleague’in ana sponsorlarından bir tanesi konumunda bulunması nedeniyle zaten wild card’ın favorilerindendi. Öğrenilene göre, zaten aylar öncesinde Euroleague CEO’su Bertomeu, Daçka Başkanı İbrahim Kutluay ile görüşmesinde Türk takımı sayısının 3’e yükselmesi konusunda garanti vermişti.

Kaf Kaf faktörü

Ancak Euroleague’in artık B lisansı uygulamasından vazgeçileceğini açıklaması, Türkiye’den bir takımın daha lige girişini zorlaştırmıştı. Geçtiğimiz sezon Galatasaray, final oynadığı için B lisansından yararlanmış ve Euroleague’de yer almıştı ama bu sezon final oynamak bir takım için yeterli olmayacaktı.

Ancak Pınar Karşıyaka, Euroleague’in bütün planlarını bozdu. İzmir ekibi, Türkiye Basketbol Ligi’nde iki A lisansına sahip ekibi Fenerbahçe Ülker’i yarı finalde, Anadolu Efes’i finalde devirerek şampiyon oldu. Euroleague yönetimi Pınar Karşıyaka’nın bu başarısını görmezden gelemezdi. Türkiye Ligi şampiyonu, en önemli kriterlerden olan müthiş taraftar desteğine sahipken, sponsoru ‘Pınar’dan, Euroleague için şart koşulan 4 milyon Euro bütçe garantisini de almış olmasına rağmen lige dahil edilmese, hem kendileri, hem de Daçka tepki çekecekti.

Sonuçta orta yol bulundu. B lisansı uygulaması tekrar yürürlüğe kondu, daha doğrusu iptalinden vazgeçildi. Pınar Karşıyaka lig şampiyonu olarak B lisansı, Darüşşafaka Doğuş ise ‘wild card’ aldı ve THY Euroleague’e katılma fırsatı yakaladı.

‘Devler İzmir’e gelecek’

Pınar Karşıyaka’nın basketbol şube sorumlusu Tamer Ustaoğlu Euroleague’de yer almaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Ustaoğlu, “Bu süreçte ana sponsorumuz Pınar, Euroleague yönetimiyle görüşmeye giderken bize tam destek verdi. Devletimiz, belediyemiz, basın kuruluşlarımız da hep bizim yanımızda oldu. Bu İzmir için büyük bir şans. Karşıyaka’nın Euroleague’de yer almasından, bir Karşıyakalı ve İzmirli olarak gurur duyuyorum ama umarım İzmir de bunun değerini, bundan faydalanmasını bilir. Hem maddi hem manevi anlamda. Artık Karşıyaka’nın iç sahadaki maçlarını televizyondan 100-150 milyon kişi izleyecek. Real Madrid, Barcelona, CSKA Moskova gibi takımlar İzmir’e gelecek” dedi.

Galatasaray’a ceza!

Wild card için başvuru yapan takımlardan bir tanesi de 3 sezondur bu ligde yer alan Galatasaray’dı. Ancak sarı-kırmızılılar, özellikle geçtiğimiz sezonki kötü sicili nedeniyle dışarıda kaldı.

Kızılyıldız maçında yaşanan olaylar ve bir Sırp taraftarın hayatını kaybetmesi, Alba Berlin deplasmanında sarı-kırmızılı taraftarların karıştığı saha olayları nedeniyle maçın başlamasının uzun süre gecikmesi Euroleague yönetiminin tepkisini çekmişti. Bir de bunlara yaşanan maddi sıkıntılar ve sezon içinde zorunlu olarak birçok oyuncu değişikliğine gidilmesi, parası ödenmeyen yıldızların takımdan ayrılma istekleri, olayların üzerine tuz-biber ekti.

Euroleague yönetimi Galatasaray’ın bu isteğini geri çevirdi. Bir bakıma, diğer takımlara da Galatasaray üzerinden mesaj verildi.

Daçka’da sevinç

Darüşşafaka Doğuş Türkiye’yi, Pınar Karşıyaka, Fenerbahçe ve Anadolu Efes ile THY Euroleague’de temsil edecek olmaktan dolayı gurur duyduklarını belirtti.

Açıklamada “Böylesine önemli bir görevin omuzlarımıza yüklediği sorumluluğun da farkındayız. Ülkemizi hak ettiği şekilde temsil etmek için elimizden geleni yapacağız. Türk basketboluna yüzlerce isim kazandırmış 101 yıllık bir basketbol kulübü olarak, böyle bir açılım, el uzattığımız binlerce genç yetenek için çok önemli bir değer. Doğuş Grubu’nun eğitim ve sporu birleştirerek spora yatırım hevesi devam edecek” ifadeleri kullanıldı.