Skorer Hayaletlerle çarpışmam

Hayaletlerle çarpışmam

31.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şenol Güneş, Moldova maçını ciddiye almaları gerektiğini söyledi, kendisi hakkında yapılan eleştirilere ise çarpıcı cevaplar verdi

Hayaletlerle çarpışmam




Önce Fatih Terim'le Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yerimizi aldık. Ülke olarak "onur" duyduk, gururlandık. Avrupa alışkanlığımızı Mustafa Denizli ve ekibi yineledi, hatta ilke damgasını vurdu. Euro 2000'de çeyrek finale çıktı.
Çıta her geçen gün yükseldi. Türkiye her gün yeni bir heyecanı, yeni bir zaferi yaşadı. Galatasaray, UEFA Kupası, ardından Süper Kupa'yı ülkemize taşıdı... Ve Beşiktaş da Şampiyonlar Ligi'ne adım attı.
Türk futbolu artık iç hatlarda değil, dış hatlarda da tırmanışa geçti.
Şimdi Türk futbolunun önünde bir "ilk" daha var... O da futbol tarihimizde hiç katılamadığımız, kapısından, köşesinden döndüğümüz Dünya Kupası finalleri.
Evet, çiçeği burnundaki hoca Şenol Güneş'li Ay - Yıldızlı ekibimiz, cumartesi günü Moldova önünde ilk ciddi sınavını verirken, Türkiye'nin kalbi Dünya Kupası finalleri için atacak. Elemelerdeki rakiplerimiz belli... İsveç, Moldova, Azerbaycan, Slovakya ve Makedonya... Güçleri de belli... Otoriteler, bu gruptan elimizi - kolumuzu sallayarak çıkacağımıza inanıyor. Şenol Güneş ise "temkinli", ayağı yere basıyor, ama iddiasını da dile getiriyor. Kamuoyuna MİLLİYET aracılığıyla çok önemli mesajlar gönderiyor:

"Don Kişot değilim"
"Sessizim, ama iddialıyım... Kıskanarak bir yere varamayız. Piramitin tepesindeyim, her şeye hazırım. Hepimizin takımı. Tartışalım ama yıkmayalım, sahip çıkalım. Başarısızlıklar benim, başarılar sizlerin olsun."
"Çamur at izi kalsın mantığına karşıyım. Ben asla Don Kişot değilim. Hayaletlerle, hayal mahsulü görüşlerle çarpışmam. Eleştiri somuttur, görürsünüz, değerlendirirsiniz. Hayallerle ve somut olmayan görüşlerle uğraşırsanız işinizi ihmal eder, başarılı olamazsınız. Kendi hayallerinde bir şeyler yaratıyorlar. Bu saygısızlık ve ayıptır. Bu tür önyargılı görüşlere sahada çalışmamla ve alacağımız başarılarla yanıt vereceğim. Ne demek Şenol Güneş başarılı olamaz ? Daha işin başındayız. Bunun adı olsa olsa önyargıdır. Şimdi düşünün ben çıkıp bir doktora 'Siz bu işi yapamazsınız' diyorum. Bunun mantığı nerede ? Herkes birbirine saygı duymalı. İşimle ilgili hata yapıyorsam yapılacak eleştirilere saygı duyarım. Ama önyargılara asla duymam. Eleştiri olacak, ama hakaret asla. Ben kendimi korurum. Bu iş için yoğruldum, 20 yıl oynadım, 12 yıldır antrenörlük yapıyorum."

"Kamuoyu oluşturamadık"
"Ne demek torpil ? Trabzon'da doğdum, ama ben artık Türkiye'nin adamıyım. Bundan da müthiş gurur duyuyorum. Çalışma arkadaşlarımı oluştururken nereli olduğuna değil, bana yararlı olacağına baktım. Düşünün ben Milli Takım'da oynarken, altı Trabzonsporlu futbolcu vardı. O zaman eleştirilmedi de şimdi ben hoca olduktan sonra mı eleştiriliyor ? Hiç kimseyi buraya 'Aman bir iş bulsun' diye getirmedik. Uyumlu bir ekip kurduk ve başarılı olacağız."
"Bir ilki başarmak için buradayız. Bunun heyecanını şimdiden içimizde yaşıyoruz. Dünya Kupası'na katılarak yeni bir "ilke" imza atmak için bu göreve soyunduk. Sessizim, ama idialıyım. Bu takımın iskeletini oluşturan oyuncular birçok mutluluğu, zaferi ülkemize yaşattılar. Sıra Dünya Kupası finallerinde."
"Galatasaray Süper Kupa'yı kazandı, Beşiktaş ile birlikte Şampiyonlar Ligi'ne girdi. Ardından başlayan lig heyecanı. Bunların hepsini doğal karşılıyorum. Ve devamında Galatasaray'da patlayan açıklamalar gündemi değiştirdi. Maalesef Moldova maçıyla ilgili gerçek kamuoyunu oluşturamadık. Bu durum yukarıdaki faktörlerin yanı sıra kamuoyunun Moldova'yı küçük görmesinden de kaynaklanıyor. Acaba rakibimiz Fransa olsaydı, aynı tabloyu yaşar mıydık ? Moldova'yı asla hafife almıyoruz."
"Olayın bütününe bakmak gerekir. Hedefimiz çok büyük. 1.5 yıllık süreç var. Ancak şu aşamada kısa vadeli başarılara ihtiyacımız bulunuyor. Moldova, İsveç ve Azerbaycan kısa vadede başarı elde etmek istediğimiz maçlar. Bunlardan firesiz çıkıp, ayağımızı sağlam basmak istiyoruz.Moldova'yı küçük görmüyoruz."
"Savunma ağırlıklı oynuyorlar, kolay kolay açılmıyorlar. 90 dakika direnecekler, öyle kolay kolay oyun disiplininden kopmuyorlar. Hatta rakibi sinirlendirmek için her yolu deniyorlar. Sinirlerimize hakim olacağız, sabırlı olacağız ve maçı kazanacağız."

"Hepsi silah"
"Takımda oynayanların tümü silah. Ortada bir sistem var. Ofansif oynayacağız, kanatları ve ölü topları en iyi şekilde kullanacağız. Bünyemizde kilidi açacak futbolcular var. Forvetin yanı sıra orta alandan çıkaracağımız sürpriz adamlarla bu kilidi açacağız. Bu sistemin tamamıyla oynamak hata olur. Bir, iki değişiklik yaparsınız. Örneğin Ogün'ü ileri sürebilirsiniz. Dörtlü defans, tandem oynatabilirsiniz."
"Arif ve Fatih Tekke'nin sakatlıkları daha önce kafamızda oluşturduğumuz planları alt üst etti. Bu alanda sıkıntılı olduğumuz gerçek. Özellikle Fatih Tekke. Onu hem hücumcu, hem savunmacı olarak düşünmüştük. Ancak şimdi ikisi de yok. Hakan Şükür'e eşlik edecek Cenk, Ahmet Dursun ve Ümit Karan var. Üçünden en iyisini oynatacağım. Sol kulvarda ise sayısal alternatifim çok, rahatım."
"Futbolda hiçbir rakibi küçümsemiyoruz. Ama biz kendimize bakıyoruz. İsveç'i rakip olarak gösteriyorlar, ama benim asla işim olmaz. Çünkü grup enteresan ve her şey olabilir. Kopmalar, çekişmeler olabilir. Biz her maça galibiyet için çıkacağız, yolumuza devam edip, grubu lider olarak tamamlayacağız. Kaldı ki, Türkiye'nin gerçek yeri de liderliktir. Riske girmeden emin adımlarla bu yeni ilke imza atacağız. Türkiye'nin bir kez daha gurur duyduğu takım olacağız."

Moraller süper
2002 Dünya Kupası grup elemelerinde ilk sınavını cumartesi günü Moldova önünde verecek olan A Milli futbol takımımız tam anlamıyla maçın havasına girdi. Sakat oyuncuların hızla düzelmesi kampta moralleri en üst düzeye çıkardı. Sakat futbolcu sayısının fazlalılığı nedeniyle hafta başından beri arzulanan tempoda çalışamayan milliler, ilk kez dün tam kadro halinde idmana çıktı.
SAKATLIKLARIN düzelmesi en çok teknik direktör Şenol Güneş’i sevindirdi. Arif ve Fatih’i kadrodan çıkaran Güneş, bu oyuncuların açığını Cenk ve Ümit Karan’la kapattı. Okan ve Ümit Davala dün sabah yapılan antrenmana katıldı. Topuğundaki ağrılar devam eden Ogün’ün de Moldova’ya karşı forma giyeceği açıklandı. Futbolcuların son derece hırslı ve neşeli çalışmaları ise Güneş’i memnun etti.

Biletler satışta
MOLDOVA maçının biletleri bugünden itibaren satışa çıkarılacak. Biletler, karşılaşmanın oynanacağı Ali Sami Yen Stadı gişelerinde taraftarlara satılmaya başlanacak. Türkiye ile Moldova milli takımları arasındaki karşılaşmanın bilet fiyatları, numaralı tribün on, kapalı tribün üç, açık tribün de bir milyon lira olarak belirlenmişti.

Ümitler iddialı
ÜMİT Milli futbol takımı, Moldova ile yarın İzmit’te yapacağı Avrupa Şampiyonası eleme grubu ilk maçının hazırlıklarını Riva’da sürdürüyor. Teknik Direktör Raşit Çetiner, çok fazla sakatlık sorunu yaşamamalarını sevindirici bulduğunu belirtti, futbolcuların genel durumunun iyi olduğunu söyledi. Çetiner, “İyi bir başlangıç yapacağız" dedi.

Hakan Şükür AB’ye girdi
HAKAN Şükür, Avrupa Birliği futbolcusu statüsünde gösterildi. Milli futbolcunun internetteki web sitesinde yer alan habere göre, bonservis bedeli nedeniyle Inter ile Galatasaray arasında sorun yaratan Hakan Şükür, dün İtalya Futbol Federasyonu Lig Birliği tarafından “Avrupa Birliği Futbolcusu" statüsünde ilan edildi. Böylece golcü oyuncu, sadece Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyıp, Avrupa Birliği’ne (AB) giren ilk Türk sporcusu olma özelliğini elde etti.

Benkö uğurlu geliyor
A Milli futbol takımımızın Moldova ile cumartesi günü oynayacağı maçı yönetecek olan Avusturyalı hakem Günther Benkö, Türk takımlarına uğurlu geliyor. Bundan önce iki kez Milli Takım, iki kez Galatasaray, birer kez de Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın maçlarında düdük çalan 45 yaşındaki Benkö, sadece 21 Aralık 1994’te Milli Takımımız’ın İtalya ile oynadığı karşılaşmada şans getirmedi.
AVUSTURYALI hakem, 7 Ağustos 1996’da Maccabi Tel Aviv - Fenerbahçe (0 - 1), 1 Ekim 1997’de Beşiktaş - Paris Saint Germain (3 - 1), 9 Aralık 1999’da Galatasaray - Bologna (2 - 1) ve son olarak da geçen hafta Real Madrid - Galatasaray (1 - 2) karşılaşmalarını yönetti. Benkö, 2000 Avrupa Şampiyonası’nda da Milli Takımımız’ın Belçika’yı 2 - 0 mağlup ettiği müsabakayı idare etti.

Prim çıkmazı
ŞENOL Güneş ve ekibi tarafından hazırlanan prim sistemi çıkmaza girdi. Federasyon yöneticileri, rakibe göre hazırlanan sisteme sıcak bakmıyor. Yöneticiler, “Eskisi gibi olmaz. Astronomik rakamlar ödeyemeyiz" dediler.

Kapılar kapanıyor
MOLDOVA maçının hazırlıklarını hafta başından bu yana sürdüren A Milli Takım kapılarını bugünden itibaren medyaya kapatıyor. Millilerin Ali Sami Yen Stadı’nda saat 20.00’de yapacağı idmanda basına on dakika izin verilecek.

Bayram coşkusu
MİLLİ takımın antrenmanında, 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu yaşandı. Futbolcular ve teknik heyet, idmandan sonra Türk bayrağıyla birlikte fotoğraf çektirdiler. Oyuncular, Türk halkına cumartesi günü de Moldova maçında bir zafer yaşatmak istediklerini söylediler.

Yazarlar