Skorer Hem yabancı, hem yerli!

Hem yabancı, hem yerli!

29.12.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Milli Takım’ın başına düşünülen teknik adam konusunda görüş açıklayan Futbol Federasyonu eski başkanları, ortak noktada buluşamadı. Ancak Erzik ve Ulusu, yerli bir teknik adamın, kaliteli bir yabancının yanına staj yapmasını önerdi. Ulusoy ise tüm başarıların yerlilerle geldiğini hatırlattı

Hem yabancı, hem yerli

Fatih Terim’in Milli Takım’ın başındaki görevini bırakmasının ardından yeni teknik adam konusunda yaşanan, “Yerli mi olsun, yabancı mı?” tartışması, birçok kişi tarafından tartışılmaya başladı. Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener’in yabancı ısrarı zaman zaman tenkit edilirken, MİLLİYET de eski başkanların düşüncelerine kulak verdi.

Haberin Devamı

Bir dönem Futbol Federasyonu koltuğunda oturanların düşünceleri
ŞENES ERZİK
Kaliteli bir hoca gelmeli. Bu yerli de olabilir, yabancı da... Yabancıya karşı değilim... Piontek’i anımsayın. Yabancı oyuncu alıyorsunuz da, niye yabancı hoca olmasın? Tabii ki bu da yerliye karşı olduğum anlamına da gelmez.
Görev yaptığım dönemde Piontek’i Milli takımın başına getirdim, Terim’i hem Ümit Milli Takımı’na getirirken, ayrıca Piontek’in de asistanı yaptık. Yabancı olursa, yanına iyi bir yerli de olabilir. Yerliyi, yarını düşünerek göreve getiririm. En iyi kim ve en başarılı kim olacaksa, onu getiririm. Bir an önce Milli takımın hocası belirlenmesi şarttır. Zaman geçiyor.

HALUK ULUSOY
Milli Takım’ın başında kesinlikle yerli hocanın olması gerekli. Bunu, istatistiki bilgilere dayanarak söylüyorum. Türk Milli Takımı’nın en büyük başarılarının altında Türk hocalarının imzası vardır. Piontek dönemi bir yapılanma dönemiydi. Gittiğimiz turnuvalara bakın, başarıları anımsayın, hep Türk teknik adamların başarısı.
Türkiye’de bu işi başaracak ve Türk Milli Takımı’nı başarılara koşturacak hocalar mevcuttur. İyi yönetimler olması da şarttır. Yönetimler iyi olmadıkça dünyanın en büyük hocasını getirin, başarılı olunması mümkün değildir. Terim’in bırakması, bırakılma şeklide yanlıştır. Bu bir ekip olayıdır. Ortada bir başarısızlık varsa - ki var- bu sadece Terim’in başarısızlığı değildir.
Ben Milli Takım’ı 12. sırada bıraktım, şimdi geldiğimiz sıraya bakın? Ben görevde olsaydım, Terim’in bıraktığı günün ertesi Türk hocayı hemen getirirdim. Bunun örnekleri çok. Denizli bıraktı, Şenol hocayı getirdik.

KEMAL ULUSU
Başkanlığım döneminde Türkiye’ye Derwall gibi çok kaliteli bir teknik adam getirdik ve yanına da Candan Tarhan’ı verdik. Bu bir devrim oldu. Ardından Piontek-Fatih Terim ikilisi geldi. Biz Derwall’ı sadece Milli Takım için değil, antrenörlerimizin eğitimi için de kullandık.
Bence şu aşamada yerli teknik adamın görev yapması sağlıklı olmaz. Çünkü çok yıpranacaktır. Hem de kendi meslektaşları tarafından... Çünkü aralarında müthiş bir çekememezlik var.
Niçin tercih edilmiyorlar, suçu kendilerinde arasınlar. Bu yüzden çok kaliteli ve kimsenin hayır demeyeceği bir yabancı olmalı. Yanına da bir Türk teknik adam verilmeli. İki senelik bir geçiş sürecinden sonra ona teslim edilmeli.