Beşiktaş "Herkese VAR, Beşiktaş'a yok"

"Herkese VAR, Beşiktaş'a yok"

10.10.2018 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, maçlardaki tartışmalı pozisyonlarla ilgili VAR'a destek verirken hakemlere yüklendi.

Herkese VAR, Beşiktaşa yok

SERDAR SARIDAĞ

Haberin Devamı

Siyah-beyazlıların patronu, “VAR sistemi doğru bir sistemdir. Bir karşılaşmada 10 dakika kapandı ve ihtiyacını herkes gördü. Hata yapan bilgisayarlar olmaz, insanlar hata yapar. VAR’ın uygulanması rezalet şekilde oluyor. Sorumlu kişiler, insanları eğitmelidir. Ben sahaya bakarım. VAR’ın tek uygulanmadığı kulüp Beşiktaş” dedi.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Vodafone Park’ta düzenlediği basın toplantısında tartışmalı hakem kararlarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemine desteğini tekrarlayan Fikret Orman, hataların sahadaki ve masa başındaki hakemler tarafından yapıldığını savundu. Orman şunları söyledi:

- Beşiktaş olarak kamuoyuna doğru mesajlar vermek için uğraştık. Fakat bazı gerçekleri ortaya koyma vakti geldi. 6.5 senedir başkanım ve bu süreçte hiçbir zaman almış olduğumuz sorumlulukları bir yere refere etmedim. Son zamanlarda taraftarlarımız da ‘Beşiktaş’a sahip çık’ diye tezahüratta bulunuyor. Bugüne kadar sempatik, antipatik oldu ama bizim işimiz hep Beşiktaş’a sahip çıkmak oldu. TFF maça çıkmamızı istedi, Beşiktaş’a sahip çıktık ve maça çıkmadık.

Haberin Devamı

- Profesyonel olarak ücret alan kişilerin hakemlere topu atmaması gerekiyor. Geldiğimiz noktada hakemlerin de eleştirilecek yerleri olduğunu görüyoruz. VAR sistemi doğru bir sistemdir. Bir maçta 10 dakika kapandı ve ihtiyacını herkes gördü. Hata yapan bilgisayarlar olmaz, insanlar hata yapar. VAR’ın Türkiye’de uygulanması rezalet şekilde oluyor. Sorumlu kişiler, insanları eğitmelidir. Ben sahada olanlara bakarım. VAR’ın tek uygulanmadığı kulüp Beşiktaş’tır.

- Adam topu eliyle kesiyor, penaltı verilecek, VAR sistemi yok. VAR’ı yönetenler aleyhimize hareket etmeye başladılar. Hangi eğitimle bunları düzelteceğiz, Belli değil. Biz nasıl özeleştirimizi yapıyorsak, bunların sorumlusu TFF’dir. Bizim muhattabımız onlardır. Şu ana kadar hangi eğitimler veriliyor? Biz hakemleri VAR odasına bıraktık, VAR mı VAR. Bu sisteme ve hakemlere zarar veriyor.

- VAR’ı yönetenler hata yapıyor, sistem yapmıyor. Bir şey oluyor hakemler VAR’a bakmak istiyor. Her mevzu VAR’a gitmeyecek. Hakem VAR yokmuş gibi yönetecek. Biz hakemlere mazaret olsun diye VAR gelsin istemedik. Az hata olsun istedik. Konyaspor maçında verilen penaltı komediydi. O gol olsa ne olacaktı? Medel’e verilen kırmızı kart (Malatya maçı) neydi? Daha sonra özür diliyorlar. Her seferinde kasıt aramıyoruz, hakemlerimiz pırlanta gibi dedim ama artık fikrimi değiştirdim. Ben artık iyi niyet aramıyorum. Herkes işini yapacak.

Haberin Devamı

- Biz kulüpler, TFF’nin kulüpleri değiliz. Kulüplerin Federasyonudur. Şu anda bakıyoruz her şey 2024’e kaldı. 2.5 aydır TFF’de yönetim kurulu toplantısı yapılmıyor. Tek misyon 2024 mü? Şu anda ekonomik sıkıntıların olduğu yerde TFF’nin bir tek işi EURO 2024 mü? Kulüpler Birliği olarak 10’a yakın yazı yazdık. 1 tanesine cevap verilmedi. Cevap verilse bizim Tahkim yolumuz açılacak, ona bile cevap verilmiyor.

Cüneyt Çakır’a eleştiri

Başkan Fikret Orman, Antalyaspor-Galatasaray maçında tartışmalı kararlara imza atan hakem Cüneyt Çakır’ı da eleştirdi. Orman, “Beşiktaş ‘pış pış’ yapılarak idare edilecek bir kulüp değildir. Hiçbir kulübün de avantaj istediği yok. Cüneyt Çakır, Dünya Kupası’nda iyi performans gösteriyorsa, Türkiye’de neden olmuyor? Eyyamcılık ile günü kurtarma ile bu işler çözülmez. Her kulübün hakemleri var. Böyle bir durum yok. Herkes her maça verilsin. Kulüpler Birliği olarak yurt dışından raporlama talebinde bulunacağım. Yurt dışından danışman gelsin ve MHK’ya raporlasınlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Vergi gelse ne yapacağız’

Fikret Orman, dövizle yapılan mevcut sözleşmelerin TL’ye çevrilmesi konusunda çıkarılan kararnameye uyacaklarını dile getirdi. Kulüpler Birliği’nde konuyu masaya yatırdıklarını hatırlatan Orman, “Maliye Bakanlığı’nın kuruna göre hareket edeceğiz. Burası bir hukuk devleti. Şu anda oyuncularımız ile ilgili vergi gelse, biz oyuncularımıza dönüp ‘bunu kabul etmiyoruz’ diyemiyoruz. Türkiye’de zor bir süreç var. Kulüpler de zor süreçlerden geliyor. Bu bir aileyse bunu kaldırmak hepimize düşüyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘İki yıl üst üste biz şampiyon yaptık’

Sosyal medyadaki eleştirileri de değerlendiren Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, “Ben 7 gün çalışıyorum. Beşiktaş’ı iyi temsil etmek istiyoruz. Facebook’ta çocukları kuruyorlar. Bunları bıraksınlar. Beşiktaş’ı başarılı yapmak istiyoruz. Bu kulübü 2 sene üst üste şampiyon yaparken de biz vardık. Bazen onları üzecek laflar söyleyebilirim. Bazen onları üzebilirim ama ben şu an ailenin en üst makamıyım. Aile arasında bunlar olur” yorumunu yaptı.

‘Yunanistan’ı gördünüz’

Son 15 günde Beşiktaşlı taraftarlar ve U21 takımının saldırıya uğradığına dikkat çeken Fikret Orman çok üzgün olduğunu ifade etti. Beşiktaş Başkanı, “Son 2 haftaya baktığımız zaman Bursasporlu arkadaşlar, Beşiktaşlı kişiye saldırdılar. Konyaspor maçında U21 takımının başına gelenleri gördünüz. Hep camialar ile kişileri ayırdık. Aynı şekilde karşı taraftan da ‘üzüldük’ denmesini beklerdim. Konya’da U21’ler futbol maçı yapıyor. İşe teknik yöneticilerin karışmasının ardından açıklama beklerdim. Eminim ki üzülmüşlerdir. Her konuda ‘üzgünüz ama...’ deniyor. Bu futbolu güzelleştirmek Beşiktaş’ın işi değildir. Oyuncularımız adına savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Benim tercihim TFF’nin bir karar vermesidir. Oyuncuların olduğu yerde hocaların teknik adamların önünü açarsanız, Yunanistan’da olanları görürsünüz. Oralarda yönetici silah ile aşağı indi” dedi.

Orman’dan Caner hatası

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman’ın TFF, MHK ve hakemleri eleştirdiği basın toplantısında “Caner’e maçtan üç saat sonra gece yarısı toplanıp talimat değişikliği ile ceza verenler bizlerin talepleri için aylarca bekletiyorlar” iddialarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

Caner Erkin’in o günkü mevcut talimata göre ceza aldığı, dudak okumadan ceza olmadığı için yıldız futbolcuya o gün hakem Mete Kalkavan’a yönelik eyleminden dolayı ceza verilmediği belirlendi. Futbol Federasyonunun Caner Erkin’in olayından bir gün sonra talimatı revize ettiği belirtildi. Böylece Başkan Orman’ın iddiaları asılsız çıktı.