BursaSpor Hikmet Karaman, gelecekten umutlu

Hikmet Karaman, gelecekten umutlu

05.03.2013 - 14:28 | Son Güncellenme:

Karaman: "Önce bir Avrupa kupalarını garantileyelim. Eğer kalan maçlarda üst sıralar hedefimiz varsa onu da kovalayacağız”

Hikmet Karaman, gelecekten umutlu

Bursaspor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, ”Önce bir Avrupa kupalarını garantileyelim. Eğer kalan maçlarda üst sıralar hedefimiz varsa onu da kovalayacağız” dedi. Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursaspor’daki hedefin ”Avrupa kupalarına katılmak” şeklinde belli olduğunu, önlerinde uzun bir lig maratonu bulunduğunu ve her an her şeyin değişebileceğini söyledi.

Fenerbahçe’nin önceki hafta Kasımpaşa karşısında skor 1-1’ken son 5 dakikada maçı kazandığını, Galatasaray’ın da 2-0 yenik durumda olmasına karşın Orduspor maçından 4-2’lik skorla galip geldiğini anımsatan Karaman, ligde her türlü sonucun yaşanabileceğini belirtti.

Karaman, hedeflerine ulaşmak için sürekli ilk 4 takım arasında yer almaları gerektiğine işaret ederek, ”Önce bir Avrupa kupalarını garantileyelim. Eğer kalan maçlarda üst sıralar hedefimiz varsa onu da kovalayacağız. Hedef bitmez. Alttaki takımlarla puan farkını açıp yukarıdaki takımlara yetişebilmek, bütün hedef bu” diye konuştu.

”Göreve gelirken takımı tanıyorsun”

Haberin Devamı

”Takımı nasıl buldunuz? Kafanızdaki hedefe ulaşacak kadro kalitesi var mı elinizde?” sorusu üzerine Karaman, ”Yorum yapmak istemiyorum” ifadesini kullandı.

”Kafanda bir eksiklik, birtakım zorluk görüyorsan göreve gelmeyeceksin. Geldiğin zaman da eksik düşünceler, eksik bulduğun yer varsa tamamlamak zorundasın” diyen Karaman, şöyle devam etti: ”Her teknik adamın takıma katmak istediği düşünceler vardır. Teknik adamlar, ’Takımın şusu eksik, busu eksik’ diye suçlamamalı. Göreve gelirken takımı tanıyorsun. O zaman göreve gelmemelisin, niye geliyorsun ki? Biz bireysel yeteneği üst düzey olan, deneyim sahibi oyunculardan kurulu kadroyla sezon sonuna kadar hedefimiz doğrultusunda devam etmek istiyoruz.” -”Teknik, topu 500 kez saydırmak mı yoksa iyi pas atabilmek mi?”- Hikmet Karaman, yerli oyuncuların altyapıda kendilerini geliştirmek zorunda olduğunu söyledi.

Profesyonel takımlara, A takımlara yükselen oyunculara teknik adamlar olarak, koordinasyon, taktik ve futbolun birçok temel kuralını öğretmek zorunda kaldıklarını ifade eden Karaman, milli takımın yediği gollere bakıldığında bunun açıkça görülebileceğine dikkati çekti.

”Adam var, 26 yaşında orta yapmasını öğreniyor” diyen tecrübeli teknik adam, Avrupalı bir futbolcunun topu ayağının üzerinde 20 kere sektiremediğini ancak topu 40 metre mesafeye isabetli bir şekilde gönderdiğine işaret ederek, ”Almanya Futbol Federasyonu’nun bir seminerinde laf açıldı, ’Briegel’e ver topu 5-10 kez saydıramaz ama sol bekten ters köşeye arkadaşının ayağına topu atsın. Şimdi sizce teknik nedir? Teknik, topu 500 kez saydırmak mı yoksa iyi pas atabilmek mi?” dedi.

Ozan İpek konusu

Haberin Devamı

Kadro dışı bırakılan ve devre arasında Mersin İdmanyurdu’na kiralık olarak verilen Ozan İpek ile ilgili de konuşan Karaman, Bursaspor’u hedeflere taşıyacak, kalitesi yüksek, takım karakterine uyan her oyuncunun kendileri için önemli olduğunu belirtti.

Karaman, Ozan’ın Bursaspor’un sözleşmesi futbolcusu olduğuna işaret ederek, ”Ozan İpek bizim oyuncumuz. Takıma faydalı olacak oyuncumuzu elinden tutarız, bu kim olursa olsun. Bunu sadece Ozan ile sınırlamak yanlış olur” dedi.

”Kasetten izleyerek oyuncu almam”

Haberin Devamı

Avrupa’da takımların transferleri, kendi oluşturdukları izleme komitelerinin raporu doğrultusunda yaptığını dile getiren tecrübeli hoca, ”Kasetten izleyerek oyuncu almam” görüşünü iletti.

Transfer döneminde 30’a yakın menajerin kulüplere geldiğini, oyuncularla ilgili bazen 300’ü aşkın CD verildiğini anlatan Karaman, şöyle devam etti: ”Hangi birini seyredeceksin? Böyle transfer olmaz. Her kulübün kendi izleme komitesi olması lazım. Öyle ’Hafta sonu git, maç izle’ şeklinde olmaz ama, gerekirse o ülkede 2-3 ay kalacak. Türk futbolu, kültürü, yaşam tarzı farklı. Transferi yaparken bile yaşam tarzına, taraftarın atmosferine uyabilecek, fazla etkilenmeyecek oyuncu tercih edilmeli. Çünkü biz farklı bir ülkeyiz.

İzleme komitesindekiler teknik direktörle istişare içinde olmalı. Nasıl antrenman yapılıyor, orta saha, forvet nasıl, taktik nasıl bilmeli. Şimdi siz Batalla’ya forvet seçeceksiniz, o forvet; topa basacak, oynayacak, oyun zekası, top tekniği olacak, bire bir de top sallayabilecek düzeyde olmalı.

Alex Fenerahçe’de iken İspanya gol kralı Guiza geldi, oynayamadan gitti. Ama Alex-Semih ikilisi müthiş partner oldu.” Karaman, ”İzleme ekibi oluşturdunuz mu?” sorusunu ise, ”Kulübün izleme kulübü olur. Çünkü antrenörler gelip gider” diye yanıtladı.

”Göreve gelirken Başkan İbrahim Yazıcı’dan yıldız oyuncu sözü aldınız mı?” sorusuna Karaman, ”Bizim yıldızımız Batalla. Yanında da onu süsleyen yıldızlar var. Biz hedefe kilitlendiğimiz zaman neden olmasın” karşılığını verdi.

Ertuğrul Sağlam’ın açıklamaları

Haberin Devamı

Hikmet Karaman, Ertuğrul Sağlam’ın bir yayın organında yer alan, ”Bir Anadolu takımının daha şampiyon olması, Bursa’nın ulaştığından 10 kat zor” açıklamasına ilişkin olarak ise şu değerlendirmede bulundu: ”Ertuğrul Hoca, şunu ima etti sanırım; dünyanın her yerinde reklam, reyting uğruna bazı oyunlar oynanabilir. Mesela Almanya’da Bayern Münih diğer takımlardan avantajlıdır ama Borussia Dortmund şampiyon oldu, hem de 2 yıl üst üste, ekonomik şartları daha kötü olsa dahi. Hakemler, birtakım şeyler, gazete tirajlarını etkileyen takımlar, başka Bizans oyunları var. Ertuğrul Hoca bunu açarak söylemedi ama ben söylüyorum. Bursaspor bunu yıkacak, potansiyele sahip.” ”Camiaya bir çağrınız olacak mı?” sorusu üzerine Karaman, ”Camiamıza söylenecek bir şey yok. Taraftar, camia 10 numara. Sadece biz sonuç almak zorundayız” dedi.