Diğer IAAF'den 3 yetkiliye ömür boyu men cezası

IAAF'den 3 yetkiliye ömür boyu men cezası

07.01.2016 - 15:46 | Son Güncellenme:

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Etik Kurulu, IAAF'in pazarlama bölümünün eski yöneticisi Papa Massata Diack, eski Rusya Atletizm Federasyonu Başkanı (ARAF) Başkanı Valentin Balakhnichev ve eski Rus antrenör Alexey Melnikov'a ömür boyu, IAAF'in dopingle mücadele komisyonunun eski başkanı Gabriel Dolle'a ise 5 yıl men cezası verdi.

IAAFden 3 yetkiliye ömür boyu men cezası

IAAF, Rus uzun mesafe koşucusu Liliya Shobukhova'nın, 2012 Londra Olimpiyatları öncesinde pozitif çıkan doping testinin üstünün örtülmesi için 450 bin avro rüşvet verdiği iddiası hakkında başlattığı soruşturmayı tamamladı.

Haberin Devamı

Buna göre eski IAAF Başkanı Lamine Diack'ın, o dönem IAAF'nin pazarlama bölümünün yöneticisi olan oğlu Papa Massata Diack, dönemin ARAF Başkanı ve mali işlerden sorumlu IAAF yetkilisi Valentin Balakhnichev ve eski Rus antrenör Alexey Melnikov'a, dopinge bağlı yolsuzluk suçundan ömür boyu hak mahrumiyeti cezası verildi.

Doping yaptığı gerekçesiyle 2,5 yıl men cezası almasının ardından Chicago Maratonu'nda elde ettiği 3 birincilik de dahil 9 Ekim 2009'dan itibaren yaptığı dereceleri silinen Shobukhova'nın etrafında şekillenen soruşturmada ayrıca IAAF'in dopingle mücadele komisyonunun eski başkanı Gabriel Dolle da 5 yıl men cezası aldı.

1999 yılından 2015'in ağustos ayına kadar IAAF'te başkanlık görevini yapan Lamine Diack'ın oğlu Papa Massata, Rusya'daki doping skandallarının üstünü kapatarak yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle görevinden istifaya zorlanmıştı. Balakhnichev ise yine skandalın ortaya çıkmasının ardından 25 yıldır sürdürdüğü ARAF başkanlığından istifa etmişti.

Haberin Devamı

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) tarafından Alman televizyonlarında yer alan sistematik doping iddiasını soruşturmak için görevlendirilen bağımsız komisyonun, "Rusya'nın dopingi desteklediği" sonucuna vardığı raporunun açıklanması sonrası IAAF, ARAF'ın üyeliğini askıya almış ve Rus atletleri geçici olarak müsabakalardan men etmişti. WADA da Moskova Doping Kontrol Laboratuvarı'nın akreditasyonunu askıya almıştı. WADA ayrıca Rusya Dopingle Mücadele Ajansı'nın (RUSADA) faaliyetlerini sürdürmesinin uygun olmayacağını da açıklamıştı.