Diğer İstanbul'un sultanı

İstanbul'un sultanı

25.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çağla Büyükakçay, TEB BNP Paribas İstanbul Cup'ta kupa kaldırdı, Türk tenis tarihine geçti.

İstanbulun sultanı

ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

Milli tenisçi finale kadar set vermeden geldiği dev turnuvada, Karadağlı Danka Kovinic’i de mağlup etti. Bu kez ilk seti kaybetti Çağla ancak demoralize olmayarak geri döndü. 27 yaşındaki raket, WTA’de kupa kaldıran ilk Türk tenisçi olmayı başardı.

Türkiye tenis tarihinin en önemli günü İstanbul’da yaşandı, Çağla Büyükakçay WTA turnuvası kazanan ilk Türk raket oldu. TEB BNP Paribas İstanbul Cup’ın finalinde Karadağlı rakibi Danka Kovinic’in karşısına çıkan 27 yaşındaki sporcu, ilk setini kaybettiği dev maçta geriden gelerek rakibini yendi ve kupanın sahibi oldu. 6-3 kaybettiği ilk setin ardından ikinci seti 6-2 ile kazanan milli tenisçi, sonrasında ise 6-3 ile üstünlük kurarak mutlu sona ulaştı.

Haberin Devamı

Turnuva öncesi birbiri ardına gelen iptaller, organizatörler ve tenisseverlerin moralini bozmuştu. Her yıl dünya yıldızlarının akın ettiği dev organizasyona bu sene için gelecek isimlerden bir kısmı güvenlik endişesi, bir kısmı ise sakatlık nedeniyle çekilirken, sönük geçecek bir turnuva beklentisi doğmuştu. Ancak her işte olan hayır, belki de Çağla’nın şampiyonluğa giden yolunu açtı. İstanbul biletlerini iptal eden Victoria Azarenka, Caroline Wozniacki, Jelena Jankovic, Camila Giorgi gibi yıldızların yokluğu, bu seneki organizasyonda tenisseverlere bambaşka bir heyecan yaşattı, yerli ve milli bir turnuvanın kapılarını açtı.

Çağla Büyükakçay çıktığı ilk maçtan itibaren oldukça başarılı bir performans ortaya koydu. İlk maçında elemelerden gelen Melnikova’yı elemesine kimse şaşırmadı. İkinci turda dünya 138.’si Rumen Cirstea’yı geride bırakmasına da... Çeyrek final maçı ise bambaşka düşüncelerin doğmasına neden oldu. Çünkü bu kez saf dışı bırakılan rakip dünya 65.’si Japon Nao Hibina’ydı. Acaba Türk raket finale kadar gidebilir hatta kupayı alabilir miydi? Yarı finalde Voegele engeli aşıldığındaysa geride kalan turlar dışında dikkat çeken bir nokta daha çıktı ortaya: Çağla finale kadar set vermeden gelmişti.

Yıldızlar olsaydı da...

İlk finalini oynayacak Türk raketin karşısında, kendisine oranla daha genç ancak tecrübe açısından ise hiç geri olmayan bir isim vardı. Ancak WTA şampiyonluğu bulunan Danka Kovinic’in gücü de milli tenisçiyi durdurmaya yetmedi. Kaybettiği ilk set maç için olduğu kadar turnuva için de bir ilk olan Çağla, buna karşın demoralize olmadan geri dönmeyi başardı.

Haberin Devamı

Yıldızların gelmediği bir turnuvada zafere ulaşmanın çok da zor olmadığı akla gelse de, Büyükakçay’ın mücadelesini gördükten sonra, keşke Wozniacki ve Azarenkalı bir turnuva olsaydı da denilebilir rahatlıkla. Çünkü isimleri tanıdık ve ilk 100’ün içerisindeki raketlerin kazanmasına alışıldık WTA turnuvalarında önemli bir sürprize imza atan Çağla’nın bu formuyla, seyircisi önünde o isimleri de geride bırakmayacağının hiçbir garantisi yoktu.

‘Hayatımın en güzel günü’

Ödül töreninde gözyaşlarını tutamayan Büyükakçay, “Hayatımın en güzel gününü kendi evimde yaşıyorum! Türkiye Tenis Federasyonu’na, TEB’e, ENKA Spor Kulübü’ne, aileme, antrenörüm Can Üner’e, destek veren herkese sonsuz teşekkür ederim. Her oyuncu ilk zaferini evinde kazanmak ister. Çok şanslıyım. Başardık” dedi.

Haberin Devamı

Basın toplantısında da açıklamalarda bulunan Çağla, “Muhteşem bir atmosfer vardı. İlk sette baskılı topları hissettim. Fiziksel olarak hazır hissetmedim. İkinci sette duruşum farklıydı. Daha agresif olmam gerektiğini hatırladım. Maç içinde git gide yükselen bir performans oldu. Daha iyisini hayal edemezdim. İlk 100 hedefim senelerdir vardı. Kendi evimde şampiyon olarak ilk 100 hedefimin gerçekleşmesi hayalimdi” diye konuştu.

İlk 100’e girdi

Rakibinin eline geçen toplam 12 servis kırma puanının 10’unu savunduğu buluşmadan 2 saat 23 dakika sonunda üstün ayrılan Büyükakçay, başarısı sayesinde bugün güncellenecek dünya sıralamasında tam 36 basamak tırmanarak, 118’den 82.’liğe yükselecek. Sezonun üçüncü grand slami Wimbledon’a ana tablodan girmeyi garantileyen Çağla, 2016 Rio Olimpiyatları için de oldukça iddialı bir konuma geldi.

İpek de zirvede

Turnuvanın çiftler kısmında da bir Türk zirveye adını yazdırdı. İpek Soylu-Andreea Mitu (Romanya) ikilisi, Xenia Knoll’un (İsviçre) partneri Danka Kovinic’in (Karadağ) sakatlığından dolayı finale çıkamamasıyla, maç yapmadan şampiyonluğa ulaştı.

Haberin Devamı

İpek-Mitu çifti, yarı finalde de Japon rakiplerinin çekilmesiyle maç oynamadan finale kalmıştı. 2014 ABD Açık juniorlarda çiftler şampiyonluğu bulunan İpek, böylece WTA büyükler kategorisinde de zafere ulaştı.

Sıra erkeklerde

Kadın tenisçilerin raket salladığı TEB BNP Paribas İstanbul Cup sona ererken, bugün yeni bir heyecan başlıyor. Bu kez önemli erkek sporcuların mücadele edecekleri TEB BNP Paribas İstanbul Open heyecanı yaşanacak. İlk gün ana tabloda tekler ve çiftler 1. tur karşılaşmaları oynanacak. Marsel İlhan’ın bugün 15.00’te İspanyol Baena ile karşı karşıya geleceği turnuvanın favorileri Tomic, Dimitrov ve Karlovic ise ilk turu maç yapmadan geçecekler.

Büyükakçay’a şampiyonluk kupasını Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, ödül çekini Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan takdim etti. Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, TEB CEO’su Ümit Leblebici de seremonideydi.