Fenerbahçe İşte "o maçların" hakem ve gözlemci raporları

İşte "o maçların" hakem ve gözlemci raporları

08.07.2015 - 12:01 | Son Güncellenme:

Türkiye Futbol Federasyonu, "Futbolda Şike" davasına konu olan maçların hakem ve gözlemci raporlarını mahkemeye gönderdi

İşte o maçların hakem ve gözlemci raporları

Maçların gözlemcileri maçlarla ilgili ne dedi? Hangi olaylara dikkat çekti? Hangi kararlar yanlış, hangileri doğru bulundu? Hakemler, yönetimlerinden ötürü kaç puan aldı?

Haberin Devamı

Doğan Haber Ajansı, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yeniden yargılandığı dava ile haklarındaki hükümler Yargıtay tarafından bozulan 31 sanığın yargılandığı birleşik dava dosyasına giren "o maçların" hakem ve gözlemci raporlarını açıklıyor

Türkiye Futbol Federasyonu, Türk Futbol Dünyası'nı derinden sarsan ve yeniden görülen "Futbolda Şike" davasına, davaya konu olan, maçların hakem ve gözlemci raporlarını gönderdi.

DOSYAYA İLK KEZ GİRDİ

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yeniden yargılandığı dava ile haklarındaki hükümler Yargıtay tarafından bozulan 31 sanığın yargılandığı dava dosyalarının birleştirilmesiyle "Futbolda şike" davası tek dosya üzerinden 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yeniden görülürken, taraflar TFF'nin gözlemci ve hakem raporlarıyla ilk kez karşılaşacak.

Haberin Devamı

FENERBAHÇE'NİN SİVASSPOR'U 4-3 DEPLASMANDA YENDİĞİ MAÇ

22 Mayıs 2011 tarihinde oynanan ve Fenerbahçe'nin 4-3 yendiği maçın gözlemci raporu, hava durumu, seyirci sayısı, misafir seyirci sayısı gibi genel tespitlerle başlıyor. Gözlemci, maçı ev sahibi Sivas'ın prestij, Fenerbahçe'nin ise şampiyonluk mücadelesi olarak tanımladıktan sonra, yazılmasına gerek duyduğu diğer ayrıntılara giriyor. Her iki takım oyuncularının centilmenliğine dikkat çeken gözlemci, maçın kritik pozisyonlarının ofsayt pozisyonları olduğu bildiriyor ve bunlarının sayıca fazlalığının hakemleri zorlayıcı nedenler olduğunu bildiriyor.

"SAKATLIĞA ZAMANINDA MÜDAHALE ETMEDİ"

Gözlemci raporuna göre söz konusu maçın orta hakemi Fırat Aydınus, tek olumsuz yorumunu 34. dakikada yaptı. Bu dakikada Aydınus'un Sivasspor'un 67 numaralı oyuncusunun sakatlanmasında oyunu zamanında durdurmaması hatalı bulundu. Bunun dışında, pozisyonları kesmemesi, maçın önemini kavraması, beden dili, kontrolü, uzatma süresindeki isabet maçın gözlemcisinden olumlu not aldı ve söz konusu rapora geçti.

"SİVAS'IN POZİSYONU OFSAYT DEĞİLDİ"

Maçın diğer hakemleriyle ilgili değerlendirilmelere de yer verilen rapora göre maçta ofsayt olmayan bir pozisyonunun ofsayt olarak değerlendirilmesi eleştirildi. 27. dakikada ev sahibi Sivasspor'un 11 numaralı oyuncusunun girdiği pozisyonda, yer hatası yapan yan hakemin, pozisyonu ofsayt olarak değerlendirmesi hatalı bulundu. Maçın oynanmasından 3 gün sonra hazırlanan raporda bu tespitlerin dışında herhangi bir tespitte bulunulmadı.

Haberin Devamı

Trabzonspor - Büyükşehir Belediyespor

Futbolda Şike dava dosyasına giren bir başka rapor da 15 mayıs 2011 tarihinde oynanan ve Trabzonspor'un 3-1 üstünlüğüyle biten futbol karşılaşmasına dair. Gözlemci Trabzonspor ile Büyükşehir Belediyespor arasındaki maçın oynanmasından bir gün sonra imza altına aldığı raporda maçı şöyle anlattı.

"ŞAMPİYONLUĞU HEDEFLEYENLE, ÜST SIRAYA ÇIKMAYA ÇALIŞIN TAKIM"

Şampiyonluğu hedefleyen ev sahibi takım ile puan cetvelinde üst sıraya çıkmayı hedefleyen misafir takımın maçı, futbol oynamaya elverişli, uygun saha ve hava koşullarında oynandı."

"EV SAHİBİ TAKIM SEYİRCİSİ KÜFÜRLÜ TEZAHÜRAT YAPTI"

Gözlemci söz konusu raporun devamında sayısını 17 bin 440 olarak belirttiği ev sahibi takım seyircisinin küfürlü tezahüratına yer verdi. Karşılaşmanın 49, 51, 53'üncü dakikalarında Aziz Yıldırım, Federasyon ve hakemleri hedef alan küfür edildiği belirtildi ve bu küfürler açıkça yazıldı.

"FUTBOLCULAR SPORTMEN MÜFTÜOĞLU'NUN KARARLARI İSABETLİYDİ"

Rapora göre tribünlerdeki durum böyle iken sahada futbolcular sportmen, birbirlerine yaptıkları faul sayısı az oldu. Maçın hakemlerini zorlayıcı pozisyon sayısı da oldukça azdı. TFF raporuna göre söz konusu maçın hakemi Kuddusi Müftüoğlu tüm yorum ve kararlarında isabetliydi.

Yazarlar