1.Lig İzmir'de derbi heyecanı! 43. kez...

İzmir'de derbi heyecanı! 43. kez...

06.11.2015 - 12:17 | Son Güncellenme:

Karşıyaka ile Göztepe, PTT 1. Lig'de 8 Kasım Pazar günü yapacakları maçta, liglerde 43. kez rakip olacak.

İzmirde derbi heyecanı 43. kez...

Profesyonel liglerde ilk kez 8 Mart 1959'da karşılaşan Karşıyaka ile Göztepe, PTT 1. Lig'de 8 Kasım Pazar günü yapacakları maçta, liglerde 43. kez rakip olacak.

Haberin Devamı

Dönem dönem ayrı liglerde yer aldıkları için karşılaşamayan iki takım, iki sezon aradan sonra İzmir'de derbi heyecanı yaşatacak.

Pazar günkü maçla profesyonel liglerde 43. kez karşılaşacak takımların, 8 Mart 1959'da oynanan ilk maçında forma giyen Karşıyakalı Ogün Altıparmak ile Göztepeli Bahri Altıntabak, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Attığı 4 golle Karşıyaka adına derbilerin en golcüsü unvanını koruyan Ogün Altıparmak, 1959'da Milli Lig adıyla düzenlenen organizasyonda, İzmir Ligi şampiyonu unvanı ile mücadele ettiklerini hatırlattı.

O dönem Adnan Süvari yönetiminde başarılı sonuçlar aldıklarını kaydeden Altıparmak, "Daha sonra Adana Süvari Göztepe'ye gitti ve sarı-kırmızılı ekip iyi bir seviyeye çıktı. Ben Karşıyaka'dan 1963'te ayrıldım. O dönemde 11 kez A Milli forma giymiştim" dedi.

Haberin Devamı

Altıparmak, Karşıyaka'nın o yıllarda 17 branşta faaliyet gösterdiğini belirterek, "Bütün branşlarda başarılıydı. Ancak daha sonra hem Karşıyaka hem de Göztepe, paralı amigolar nedeniyle sorun yaşadı. Göztepe bu dertten kurtuldu, Karşıyaka da basketbolda kurtuldu ve iyi neticeler geldi. İzmir'de Altınordu Kulübü de kurduğu altyapıyla tüm Türkiye'ye örnek bir yapı haline geldi" diye konuştu.

İki takım arasındaki rekabetin önemli olduğunu vurgulayan Altıparmak, "Karşıyaka ile Göztepe arasındaki mücadele 1980'den sonra rekabete döndü. İki takıma baktığımızda lige istedikleri şekilde başlamadılar ancak önemli olan birlik beraberlik içinde rekabet etmeleri. Ege Bölgesi'nde reform yapmak lazım. Sadece Akhisar Belediyespor Süper Lig'de yer alıyor. Bu sayının artması lazım" ifadelerini kullandı.

"Kömür tozu serpilmiş toprak sahada mücadele ederdik"

İki takım arasındaki ilk maçta Göztepe forması giyen Bahri Altıntabak ligde hep iddialı olduklarını, Altay'ın da dönemin güçlü takımları arasında yer aldığını vurguladı.

Karşıyaka'yı ilk maçta iyi bir oyunla 3-2 mağlup ettiklerini anımsatan Altıntabak, o dönemdeki şartları şöyle anlattı:

"Bir kere saha olarak çok büyük farklar var. Kömür tozu serpilmiş toprak sahada mücadele ederdik. 30-40 metre uzaktan şut atmak mümkün değildi. Çünkü top gülle gibiydi meşin ve sırmalıydı. Şimdiki toplar daha hafif ve balon gibi. 35-40 metreden şut atmak daha kolay. O zamanlar o uzaklıktan şut attığımızda kaleye vardığında bile mutluluk duyardık."

Haberin Devamı

Bu haftaki mücadeleye de değinen Altıntabak, iki ekibin şu anki durumunun birbirinden farklı olduğunu kaydetti. Göztepe'nin hücumda zayıfladığını belirten Altıntabak, "Oyun içinde hızlılar ama maçı alıp götüren bir isim gözükmüyor. Karşıyaka ise daha çok durarak top oynayan bir sisteme sahip. Ortada bir mücadele olacak diye tahmin ediyorum" şeklinde konuştu.

Alsancak Stadı'ndaki ilk maç

İki takım arasında Alsancak Stadı'nda yapılan ilk maçtan Göztepe, 3-2 galip ayrıldı. 5 bin 346 seyircinin takip ettiği karşılaşmanın bilet satışından 26 bin 38 lira hasılat elde edildi.

Tunçer Çeliktaş, Rahmi Kaleci ve Özdemir Boyar'ın golleriyle 3-0 öne geçen Göztepe, rakip takımın Özcan Öngen'le 2 gol bulduğu mücadeleden 3-2 galip ayrılmıştı.

Haberin Devamı

Bu müsabakada Göztepe'nin ilk 11'i Erdoğan Şentürk, Yılmaz Akgün, Bahri Altıntabak, Mustafa Orçinos, Sedat Çağlayan, Özdemir Boyar, Tuncer Çeliktaş, Atilla Çelikkaleli, Gürsel Aksel, Rahmi Kaleci ve Hakkı İyibilir'den oluşurken, Karşıyaka müsabakaya Akın Barhan, Yılmaz Doğangenç, Nevzat Taşhan, Erol Özışıkçılar, Gürkan Başoğlu, Sümer Çulha, Rafet Gök, Özcan Öngen, Bulut Ataerk, Ogün Altıparmak ve Erol Alkan'la başlamıştı.