Skorer JUDODA HEDEF ÜÇTE ÜÇ

JUDODA HEDEF ÜÇTE ÜÇ

03.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Olimpiyatların madalyalı branşı, kadrosundaki eksiklere rağmen gözünü yine kürsüye dikti. Tataroğlu, Özkan ve Şensoy, Sidney’den boyunları dolu gelmek istiyor

JUDODA HEDEF ÜÇTE ÜÇ




JUDODA HEDEF ÜÇTE ÜÇ
Türkiye’ye olimpiyat tarihinde bayanlardaki tek madalyayı kazandıran judo, Hülya Şenyurt’un Barcelona 1992’deki bronzunun yanına diğerlerini de Sidney 2000’de sıralamak peşinde.
Ancak İlknur Kobaş ve Gamze Sakızlıgil gibi fireler için de hayal kırıklığı yaşanmıyor değil. Babasını yitirdiği deprem felaketinde enkaz altından çıkarken sakatlık geçiren, daha sonra kendini toparlayıp spora dönen İlknur Kobaş, büyük rüyası olimpiyat öncesi Moskova turnuvasında sakatlığı nüksedince judoyu bırakma kararı aldı. Gamze Sakızlıgil ise eğitimi için ABD’ye gitti. Erkeklerde de Deniz Şilili elemeleri geçemeyince, 1996’da Atlanta’ya altı sporcuyla katılan judo, bu kez Selim Tataroğlu, Hüseyin Özkan ve Neşe Şensoy olmak üzere üç sporcuda kaldı.

Önce iyi kura
Sidney ile nem oranı düzeyi aynı olan Yozgat’ın ormanla çevrili Çamlık tepesinde son kampını yapan judo, olimpiyat tatamisine çıkacak üç isimden de umutlu. Geçen yıl Dünya ikincisi olan Çeçen asıllı sporcularımız Selim Tataroğlu ve Hüseyin Özkan, iyi bir kurayla kürsüye yürüyebileceklerini söylüyorlar. Özel turnuvalarda Japon ve Koreli dışında tüm rakiplerini dize getiren Neşe Şensoy da büyük bir hırs ve inançla hazırlanıyor Sidney’e.
Judonun güreş gibi Türkler’in ata sporlarından biri olduğunu söyleyen antrenör Hadi Kızılyaprak, toplumumuzun judoya olan soğukluğundan şikayetçi. Kızılyaprak, judo ile güreşin nasıl yakın akraba olduğunu şöyle açıklıyor:

Temeli kurash
“Judonun temeli orta asyanın eski sporu “kurashödan geliyor. Kurash da Türkler’in yağlı ve çayır güreşine geçmeden önce kıyafetli olarak yaptıkları güreşin ismi. Yani judo da Uzak Doğu’nun değil, tıpkı güreş gibi bizim ata sporumuz". Erkek takımı antrenörü Haldun Efemgil de judonun popülaritesini Rusya Devlet Başkanı Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın judocu olduklarını belirterek ortaya koyuyor.
Dünya ve Avrupa şampiyonalarında kürsünün ikincilik basamağını bir türlü aşamayan Selim Tataroğlu, şeytanın bacağını en büyük platformda kırmak istediğini söylüyor. İlk kez olimpiyata katılacak Hüseyin Özkan ve Neşe Şensoy da en az rakipleri kadar madalya şansları olduğuna inanıyor.
Üçte üç kürsü yapmak için yola çıkan judoda işler yolunda gözüküyor.

İlk bayan Şenyurt
1976’dan bu yana olimpiyatta Türkiye’nin sürekli temsil edildiği judo, bugüne kadar oyunlarda madalya getiren beş branştan biri. Güreş, atletizm, boks ve halterden sonra 1992 Barcelona’da 48 kiloda Hülya Şenyurt’un bronz madalyası ile dikkatleri üzerine çeken judo, aynı zamanda oyunlarda bayan sporcusu madalya kazanan ilk branş olarak da tarihe geçti. Dört yıl önce Atlanta’da en iyi sonucu ise sıkletinde olimpiyat beşincisi olan İlknur Kobaş elde etmişti. Selim Tataroğlu, Irakli Uznadze, Salim Abanoz, Bektaş Demirel ve Hülya Şenyurt ise dereceye girememişti.

NOTLAR...

Olimpiyat köyü açıldı
ATLETLERİN oyunlar süresince konaklayacağı Olimpiyat Köyü, dün düzenlenen törenle misafirlerine kapılarını açtı. Avustralya’nın yaşayan en eski olimpik sporcusu 93 yaşındaki bayan atlet Edie Payne’in yaptığı açılış töreninde duygulu anlar yaşanırken, köye ilk etapta iki bin sporcu yerleşti. 1928 Amsterdam Olimpiyat Oyunları’nda sprinter olarak yer alan Payne, tekerlekli iskemlesinden tüm sporcuları selamlarken gözyaşlarını tutamadı.

Madrid 2012’ye talip
İSPANYA’nın başkenti Madrid, 2012 olimpiyat oyunlarına ev sahipliği için adaylığını koyacağını açıkladı. Madrid Belediye Başkanı Maria Alvarez del Manzano, Madrid’in adaylığını IOC’ye resmen bildireceklerini söyledi. Böylece, 2008 için adaylığı IOC tarafından reddedilen ve 2012’ye ümit bağlayan Sevilla ile birlikte İspanya’nın 2012’ye aday şehir sayısı ikiye çıkmış oldu.

Trinidad Tobago bulundu!
TRİNİDAD Tobago atletizm takımı, olimpiyat hazırlıklarına ancak iki haftalık gecikmeden sonra başlayabildi. 14 Ağustos’ta Avustralya’daki Queensland Runaway Bay’de olması gereken ancak beklenen zamanda gelmeyen Trinidad Tobago atletizm takımı, iki hafta boyunca hiçbir yetkiliye haber vermeden gecikince endişeye yol açtı. Yetkililer, önceki gün ilk kez kendilerine elektronik posta yoluyla mesaj geldiğini ve takımın bir - iki gün içinde Queensland’de olacağını umduklarını söylediler.

Grip paniği
SİDNEY’de halen etkisini gösteren grip salgını, atletler arasında büyük paniğe yol açtı. Dünya Sağlık Örgütü Başkan vekili Alan Hampson, Melbourne’deki salgınla mücadele ve dayanışma derneği ile temasa geçtiklerini, son iki hafta içinde salgındaki artışın ürkütücü boyutlarda olduğunu belirterek, “Atletlerin de gribe yakalanmasından endişe duyuyoruz. Bu yüzden tüm sporcuların Avustralya’ya gelmeden önce aşı yaptırmasını önemle rica ediyoruz" diye konuştu.

Dopinge önlem
AVUSTRALYA Dopingle Mücadele Derneği, Sidney 2000 Olimpiyat Oyunları’nda mücadele verecek sporcuların bilinçli ya da bilinçsizce doping almalarını önlemek amacıyla kontrol mekanizması oluşturdu. Sporcuların yiyecekleri, tedavi amacıyla kullandıkları ilaçlar ve sağlık testlerini kontrol altında tutacak olan bir ekip, olimpiyat köyünde gerekli tedbirleri alacak, sporculara sık sık brifing verecek.

Şimdi sıra sporcularda
BİR savunma sporu olarak gizli servislerin de üyelerine eğitimini verdiği judo, birçok ünlü devlet adamı ve sanatçı tarafından da seviliyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, Fransa Cumhur başkanı Chirac ve eski Başbakan Mesut Yılmaz da ünlü judocular arasında. Sanatçılar arasında göze çarpan judocu ise ünlü ressam Pablo Picasso. İngiliz kraliyet ailesi üyelerinden de judoya merak duyanlar olduğu biliniyor.

Picasso da judocu
JUDO Federasyonu Başkanı İbrahim Öztek, olimpiyata katılacak judocularımızın bugüne kadar hep en güçlü rakiplerini yenerek barajları aştıklarını belirterek, “Onlardan mutlak madalya bekliyoruz" dedi. Dünya ikincisi Tataroğlu ve Özkan ile bu yıl beş uluslararası turnuvada kürsüye çıkan Neşe Şensoy’un formlarının zirvesinde olduğunu söyleyen Öztek, “Olimpiyat bu işin zirvesi. Maddi ve manevi her türlü desteği verdik. Şimdi sıra sporcularımızda" dedi.