Kadir Onur Dinçer

Kadir Onur Dinçer

kadironurdincer@hotmail.com

Tüm Yazıları

Paris Saint Germain sonunda aradığı galibiyeti buldu. Sezona bomba transferlerle giren, ancak ilk üç hafta galibiyet yüzü göremeyerek otoriteleri şaşırtan PSG, Lille deplasmanında zincirlerini kırdı. Zlatan Ibrahimovic’in iki golüyle rakibini 2-1 mağlup ederek üzerindeki baskıdan da kurtuldu.
Aslında giriştikleri Los Galacticos uyarlaması ile bir anda büyük işler becermeleri de beklenemezdi. Taşların yerine oturması için mutlaka belli bir süre geçmesi gerekiyordu. Başkan Nasser al-Khelaifi de, “PSG projesinin zamana ihtiyacı var” sözleriyle aceleci olmadıklarını vurguluyor.
Gittiği her takımı şampiyon yapması ile ünlü Ibrahimovic bakalım Fransız ekibini de mutlu sona ulaştırabilecek mi? Lacivert kırmızılılara daha Silva ve bu hafta cezası nedeniyle oynamayan Lavezzi gibi isimlerin ekleneceğini de unutmamak gerekir. Lille’de ise göze çarpan ilk durum, Hazard’ın boşluğundan doğan bir yaratıcı oyuncu eksikliği. Ne var ki kadroları bu ihtiyaca ileriki haftalarda cevap verebilecek kapasitede.
PSG gibi 4. haftaya galibiyetsiz giren bir diğer takım da son şampiyon Montpellier’di. Geçtiğimiz sezon elde ettiği şampiyonlukla tarihinde bir ilki başaran güney ekibi yeni sezona istediği gibi başlayamadı. Şampiyonluk kutlamalarına saçlarını mavi-turuncuya boyayarak katılan başkan Louis Nicollin, yeni sezonda 3. haftayı galibiyetsiz geçen takımının oyuncularına ağza alınmayacak küfürlerle saldırdı. Aslında bu üsluba şaşırmamak gerekirdi. Çünkü aynı Nicollin, Fransa’nın yeni cumhurbaşkanına ithafen de şunları söylemişti: “Başkan Hollande’ı seviyorum. Eşi de gayet hoş görünüyor. Muhtemelen altına külot giymiyordur.”
Ancak hayret uyandırmaması gereken bir şey daha vardı. O da, sürpriz olarak nitelenen bir takımın çıkıp da (tarihinde ilk kez) şampiyon olmasının ardından, bir sonraki sene mutlaka düşüşe geçtiğiydi (bkz: /spor/spordetay/10.03.2011/1362330/default.htm). Tabii Nicollin’in bu durumdan haberi olup olmadığını bilmiyoruz ama sert çıkışı bir işe yaramış olacak ki Montpellier 4. haftada ilk 3 puanını cebine koydu. Deplasmanda Sochaux’yu 3-1 devirerek, Paris ekibi gibi derin bir nefes de onlar aldı.
Bu maçla ilgili üzerinde durulması gereken bir başka konu ise Sochaux’nun Cezayirli oyuncusu Ryad Boudebouz’un iddiaları oldu. 22 yaşındaki orta saha oyuncusu bu maçta kendi taraftarı tarafından ırkçı tacizlere maruz kaldığını açıkladı: “Taraftarın benim performansımdan memnun kalmamasını anlıyorum ama bana ‘Pis Arap’ demelerini kaldıramıyorum.”

Haberin Devamı

HAFTANIN KARMASI (3-5-2)
Fabien Audard (Lorient)
-------------------
Rod Fanni (Marsilya)
Carl Medjani (Ajaccio)
Henri Bedimo (Montpellier)
--------------
Kamel Chafni (Brest)
Blaise Matuidi (PSG)
Renaud Cohade (St Etienne)
Thiago Motta (PSG)
Jeremy Morel (Marsilya)
-----------
Zlatan Ibrahimovic (PSG)
Andre Gignac (Marsilya)

Haberin Devamı


HAFTANIN TAKIMI
Paris Saint Germain
Lille bu ligin en iyi takımlarından bir tanesi. Hazard’ı kaybetmelerine rağmen yeni transferler ve takım yapısını korumayı başarmalarıyla, güçlü görüntüsünü de çok fazla kaybetmedi. 3 haftadır kazanamayan, yoğun baskı altındaki Paris Saint Germain için bu kötü seriyi bozmak adına belki de en zorlayıcı yer Lille deplasmanı olurdu. Ancak kuzey ekibini 2-1 geçmeyi başardılar. Önemli bir iş başardılar.

Haberin Devamı


HAFTANIN GOLÜ
Pierre Aubameyang (St Etienne)
Bu hafta Gignac ve Ibrahimovic güzel goller attılar. Ancak Pierre Aubameyang’ın golü bir başkaydı. Futbol sahalarında çok fazla görmeye alışık olmadığımız bir vuruş biçimiyle Bastia deplasmanında takımını rahatlatan isim oldu. St Etienne’in 23 yaşındaki Gabon asıllı forvetinin karate vuruşu haftanın en güzeli.

HAFTANIN SÜRPRİZİ
Bordeaux’nun puan kaybı
Bordeaux takımı ilk üç haftayı 2 galibiyet 1 beraberlikle geçti. Evian ile Rennes’i yenip, zorlu Paris deplasmanından 1 puan çıkardılar. Bu hafta evinde Nice’i rahat geçmeleri bekleniyordu. Ancak futbolda 1-0 öndeyseniz hiçbir şey garanti değildir. Nice, rakip savunmanın hatasından faydalanıp, son dakika golüyle 1 puanı kopardı. Bordeaux’nun bu maçı kazanamaması pek de beklenen bir şey değildi.

HAFTANIN TEKNİK DİREKTÖRÜ
Alex Dupont
Bir hafta önce Lyon’a puan kaybı yaşatan tehlikeli Evian takımını 2-0 ile sahadan sildiler. Takımı sahaya, rakibi bozacak bir taktikle çıkaran ve Evian’ın hücum aksiyonlarını minimize eden Ajaccio hocası Alex Dupont haftanın hocası. Paris Saint Germain bu hafta 3 puan siftahı yapsa da aslında geçen sezondan gelen bir de yenilmezlik serisi var.

HAFTANIN KURTARIŞI
Mickael Landreau (Lille)
Her ne kadar 2 golünü de yemiş olsa, maçın son bölümlerinde Ibrahimovic’in yakın mesafeden kafa vuruşunu çıkaran Lille kalecisi Landreau’nun kurtarışı izleyenlere ‘karşılıklı 2 güzel hareket’ seyrettirdi.