Kadir Onur Dinçer

Kadir Onur Dinçer

kadironurdincer@hotmail.com

Tüm Yazıları

38. HAFTA

Premier Lig'de 2013-2014 sezonu bu hafta sonu oynanan karşılaşmalarla son erdi. Manchester City tıklım tıklım dolu Etihad Stadı'na şampiyonluk kupasını kaldırmak için çıktı. Beraberlik bile onlara yetecekti. Nasri ve Kompany'nin golleriyle West Ham United'ı 2-0 mağlup ettiler. Son üç sezondaki ikinci şampiyonluğunu alan Manchester City toplamda sayıyı dörde çıkardı.

City'nin kazandığı zafer iki yıl öncekine çok benzedi. Şimdi Galatasaray'ın başında olan Roberto Mancini o zaman Manchester ekibinin başındaydı. 44 yıllık özlemi bitirmek İtalyan teknik adama düşmüştü. Hem de nasıl? Son maçta ve uzatma dakikalarındaki gollerle gelen şampiyonluk, kupayı son anda kentin diğer takımının elinden almıştı. Bu kez son dakikalar olmasa da düğüm yine son maçta çözüldü.

Haberin Devamı

Liverpool sahasında Newcastle United'ı ağırladı. Geriye düştüğü karşılaşmayı 2-1 kazanan Kırmızılar'a bu skor yetmedi. Önce Skrtel'in kendi kalesine attığı golle geriye düştüler. Ardından Agger ve Sturridge ile atıp öne geçtiler ve kazandılar. Puanını 86 yapan City'nin iki puan gerisinde sezonu tamamladılar. Aslında onların şampiyonluğuna Jose Mourinho taş koydu. Liverpool lider götürdüğü yarışta iki hafta önce evinde Chelsea'ye yenilince avantajı rakibine kaptırmıştı. Portekizli teknik adam şampiyonluk ipini göğüsleyemese de ligin kaderini değiştirdi.

Chelsea de Liverpool'un iki puan gerisinde damalı bayrağı gördü. Sezona oldukça iyi bir başlangıç yapan ve uzun süre lider olarak götüren Arsenal ise performansını ligin ikinci yarısına taşıyamamanın sıkıntısını çekti. Londra ekibi sezonu 79 puanla dördümncü basamakta tamamladı. İlk üç takımın direkt katılacağı Şampiyonlar Ligi için Arsenal ön eleme oynayacak.

Aslında sürprizli bir sezon oldu. Bir çok otoritenin pek çok öngörüsünün sezon içerisinde defalarca değiştiğine şahit olduk. Bunun böyle olmasının elbette nedenleri vardı. Bunların en başında Manchester United geliyor. Kırmızı Şeytanlar tarihinin en kötü sezonlarından bir tanesine imza atınca ligin dengesi bozuldu. David Moyes’in gidişiyle yerine Ryan Giggs geldi. Kırmızı Şeytanlar sezonu yedinci sırada tamamladı.

Haberin Devamı

Liverpool şampiyonluğu kaçırarak üzülse de, yıldız golcüsüne sevindi. Uruguaylı forvet Luis Suarez golleriyle sezona damgasını vurdu. İlk beş hafta, geçen sezondan gelen cezası nedeniyle forma giymeyen yıldız futbolcu buna karşın toplamda 31 gol kaydederek gol kralı oldu. Suarez, geçtiğimiz hafta da Premier Lig'de sezonun en iyi oyuncusu seçilmişti. Premier Lig'in 22 yıllık tarihinde Liverpool'un bir sezonda en fazla gol atan futbolcusu olarak tarihe geçen 27 yaşındaki Suarez'i 21 golle takım arkadaşı Daniel Sturridge, 20 golle Manchester City'li Yaya Toure takip ettiler. Cardiff City, Fulham ve Norwich City ise küme düşen takımlar oldular. Türkiye’den ayrılarak Norwich’e giden Galatasaraylı Elmander ve Fenerbahçeli Yobo sezonu hayalkırıklığı ile noktaladı.

Elland Road’da neler oluyor?

İngiltere Championship ekiplerinden Leeds United büyük bir skandalla sarsıldı. Ada’nın köklü ekipleri arasında yer alan ve Premier Lig’de üç şampiyonluğu bulunan sarı-mavililerin stadında gizli kameralar tespit edildi. Ancak olayla ilgili soruşturma açılmasının ardından, olayın vahameti daha da büyüdü.

Haberin Devamı

Leeds United kulübü geçtiğimiz ay el değiştirdi. Daha önce Cagliari kulübünün sahibi olan İtalyan işadamı Massimo Cellino, İngiliz ekibini satın aldı. Cellino Elland Road Stadı’nda yönetim odalarını da içine alan çok geniş bir alana gizli kamera düzeneği kurulduğunu tespit etti. Kulüp kaynaklarının keyfi bir biçimde kullanılarak inşa edildiğini belirterek olayı polise taşıdı.

Soruşturma kapsamında kulübün geçtiğimiz ay görevi bırakan idari direktörü David Haigh ifade vermeye çağrıldı. Haigh’in konuşmalarıyla, kulüple ilgili çarpıcı bir gerçek daha su yüzüne çıktı. Haigh, kamera düzeneğini stada kendisinin kurdurduğunu itiraf ederken, gerekçesini ise tesisteki uyuşturucu kullanımı olarak açıkladı.

Haigh, “Tuvaletler, yönetim kurulu odası ve diğer yerlere sistemi ben kurdurttum. Çünkü bu alanlarda, kokain gibi birinci derece uyuşturucular kullanıldığına dair duyumlar aldım. Uyuşturucu sporla bağdaşmaz. Bu sahada da böyledir, bir kulübün yöneticilerinin kullandığı bir odada da böyledir. Dolayısıyla burada da yeri olmaması gerekir" dedi.

HAFTANIN KARMASI (4-3-3)

Lukasz Fabianski (Arsenal)

Cesar Azpilicueta (Chelsea)

Dejan Lovren (Southampton)

Vincent Kompany (Manchester City)

Carl Jenkinson (Arsenal)

Aaron Ramsey (Arsenal)

Steven Gerrard (Liverpool)

James McCarthy (Everton)

Romelu Lukaku (Everton)

Emmanuel Adebayor (Tottenham)

Dwight Gayle (Crystal Palace)

HAFTANIN TAKIMI

Manchester City

Haftanın ve de sezonun takımı. Premier Lig'in şampiyonu.

HAFTANIN YILDIZI

Vincent Kompany

Deneyimli savunmacı savunmasını da yaptı, golünü de attı. Bu sezon kendi kalesine attığı goller ise çoktan unutuldu.

HAFTANIN GOLÜ

Samir Nasri (Manchester City)

Hem şampiyonluğa giden yoldaki önemi hem de uzaktan vuruşun güzelliğiyle Fransız futbolcunun golü.

HAFTANIN KURTARIŞI

Steven Caulker (Cardiff City)

Bir kaleciden değil; bir savunmacıdan. Chelsea'nin Cardiff'i deplasmanda 2-1 yendiği maçtan. Torres rakip kaleciyi geçti ama boş kaleye giden topu Caulker önledi.

Manchester City, West Ham maçı sonrasında saha içindeki coşkuyu yakın plandan ekranlara getiriyor: http://www.mcfc.co.uk/citytv/Features/2014/May/City-v-West-Ham-celebrations-pitch-cam