Kadir Onur Dinçer

Kadir Onur Dinçer

kadironurdincer@hotmail.com

Tüm Yazıları

Profesör Alex

33. HAFTA

Bu sezon inişli çıkışlı bir grafik çizen, bir kazanan bir kaybeden Manchester United, geride bıraktığımız haftayı galibiyetle geçti. Deplasmanda Newcastle United’a konuk olan Kırmızı Şeytanlar, sahadan 4-0 galip ayrıldı. İki gol Mata’dan gelirken, bir gol Chicharito, bir gol de Adnan Januzaj’dan geldi. Bu üç puan ile United uzun bir aranın ardından bu sezon ilk kez iki maç üst üste kazanma başarısı gösterdi. Geçtiğimiz hafta protestoların hedefi olan teknik direktör David Moyes da bu galibiyetle derin bir nefes almıştır.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yılın şampiyonu, bu sezonki hayalkırıklığının ardından Alex Ferguson’u arar hale geldi. Yaşanan ilk puan kaybında hemen efsane hocanın ismi telaffuz edilip, kendisi göreve geri çağrılıyor. Ancak emekliliğini açıklamasının ardından futbol direktörü olarak atanan İskoç futbol adamı bu görevinden memnun görünüyor. Dahası çeşitli ek işlerle, hayatını devam ettirme niyetinde olan Ferguson’un tekrar teknik direktörlüğe dönmek gibi bir niyetinin olmadığı anlaşılıyor.

Alex Ferguson bundan böyle ünlü Harvard Üniversitesi’nde hocalık yapmaya başlayacak. Boston’daki Harvard Business School ile uzun dönemli öğretim programı çerçevesinde anlaşma sağladığı belirtilen Ferguson, medya ve spor ile eğlence-iş yönetimi gibi derslere girecek ve göreve mayıs ayında başlayacak. Daha önce konuk olarak bu okulda ders vermişliği bulunan eski hocanın, 2013 Harvard yıllığında basılmış makaleleri de bulunuyor.

Üniversitenin, futbolun bu en soluklu çalışma süresine imza atmış ve 27 yıl başında kaldığı Manchester United’da önemli başarılar yakalamış insanın tecrübelerini öğrencilere aktarmak istediği konuşuluyor. Anita Elberse isimli Harvard profesörü konuyla ilgili açıklamasında, “Sir Alex Ferguson’un kampüsümüze gelmesini ve liderlik konusundaki bilgilerini paylaşmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

Britanya tarihinin (belki de dünyanın) en başarılı teknik direktörü olarak kabul edilen 72 yaşındaki Ferguson çalıştırdığı takımlarla 39 yılda 49 kupa kazanma başarısı göstermişti. David Beckham, Cristiano Ronaldo gibi yıldızları parlatan isim olarak da bilinir. Arızaları da yok değildir. Örneğin bir keresinde tekmelediği ayakkabı ile Beckham’ın yüzünde bir façaya yapmıştı.

Haberin Devamı

Öte yandan Fergie’nin ABD’deki okulda ders verecek olması esprili yorumlara da yol açmadı değil. Bilindiği gibi İskoçlar’ın da ana dili İngilizce ancak şiveleri oldukça değişik. Zamanında İngiltere’re bile mizah konusu olan bu durumun, hocanın yeni görevinde de oluşabileceği belirtildi. Ada basınında okuyucuların yaptıkları yorumlarda, “Şimdi bir tercümana da ihtiyaç olacak” şeklinde esprili değerlendirmeler yapıldığı da göze çarptı.

***

Bu hafta yine Alex Ferguson’un aksanlı İngilizcesi ve de Manchester United ile ilgili bir haber oldukça çok konuşuldu. Kurt hocanın geçtiğimiz yıl görevi bırakmaya karar vermesinin ardından ilk kapısını çaldığı ismin Pep Guardiola olduğu ortaya çıktı. O dönemde boşta olan şimdiki Bayern Münih çalıştırıcısı, Ferguson’un kendisine Manchester United teknik direktörlüğü teklif ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ancak bu teklifin bir dil sorunu yüzünden kabul edilemediği ve gerçekleşemediği ortaya çıktı. Ferguson ile yemekte bir araya geldiklerini belirten İspanyol hoca, "Sir Alex'in çok hızlı ve aksanlı konuşması, benim de İngilizcemin çok iyi olmaması nedeniyle söylediklerini anlayamadım. Belki bana Manchester United'ın başına geçmemi teklif etmiştir" dedi. Bu ifadeler Guardiola’nın dil kurbanı olduğunu aksi takdirde şu an David Moyes’un yerine kırmızı-beyazlıların başındaki isim olabileceği şeklinde yorumlandı.

Yobo-Elmander hocasız kaldı

Bir tanesi Galatasaray, diğeri ise Fenerbahçe'den Premier Lig'in yolunu tutan ve aynı takımda buluşan iki oyuncu için bu hafta önemli gelişmeler yaşandı. Norwich City, sahasında West Bromwich Albion'u misafir etti. Konuk ekip Morgan Amalfitano'nun attığı şık golle mücadeleden 1-0 galip ayrıldı. Alt sıralardan uzaklaşmak isteyen sarı-yeşilliler karşılaşmayı kazanarak rahatlamak istiyorlardı. Ancak geçtiğimiz haftaki Swansea yenilgisinin ardından bir darbe daha yediler.

Sezonun ikinci yarısında dahil olduğu ekipte sürekli ilk 11'de şans bulan Joseph Yobo, bir önceki hafta sakatlığı nedeniyle Swansea maçının kadrosunda yer almamıştı. Nijeryalı savunmacı bu karşılaşma ile formasına tekrar kavuştu ve 90 dakika oyunda kaldı. Ancak ne o ne de Johan Elmander'in çabaları takımlarını yenilgiden kurtarmaya yetmedi. 32 puanda kalan ekip, sondan dördüncü sırada tehlikeli bölgenin bir üst basamağında haftayı geride bıraktı. Son 6 maçta 4 yenilgi alınması ise taşları yerinden oynattı.

Hayalkırıklığı yaratan bu skorun ardından, Norwich City Teknik Direktörü Chris Houghton'ın görevine son verildi. Uzun süredir söylenti olarak dolaşan olay bu hafta gerçeğe dönüşmüş oldu. Kimisi 'doğru karar' yorumu yaparken, kimileri ise henüz hiç bir şeyin bitmediği ve sezon sonunu beklemenin daha doğru olacağı yönünde görüş bildirdi. Aslında çok uzak değil, daha geçen sezon Hughton takımın başında önemli bir başarı kazanmış ve Premier Lig'de Norwich 2012-13 sezonunu 11. sırada tamamlamıştı.

Genç takımın hocası Neil Adams, boşalan koltuğa getirilen isim oldu. Ancak işi oldukça zor olacak gibi görünüyor. Gerçi takımın sıralamada bulunduğu konum çok kötü değil ancak takvim ümit kırıcı. Noreich City son maçlarını hep büyük takımlarla oynayacak. Sadece gelecek hafta dengi olan bir takım, Fulham ile karşılaşacak olan sarı-yeşilliler sonrasında Liverpool, Manchester United, Chelsea ve Arsenal ile karşı karşıya gelecekler. Bu zorlu fikstüre karşın Adams takımını kümede tutmayı başarırsa muhtemelen kahraman ilan edilecektir.

Norwich'teki 20 aylık görev süresi sona eren Hughton için bir noktaya daha dikkat çekmek gerekir. 55 yaşındaki teknik adamın, ligdeki diğer hocalar arasında ayrıcalıklı bir konumu vardı. Ne zaman 'İngiltere futbolunda ırkçılık' tartışmaları alevlense, deneyimli teknik adam bu iddiaları savuşturmak isteyenler tarafından elle gösterilen bir 'karşı delil' görevi üstlenirdi. İngiltere futbolunda ırkçılık olmadığı, siyahi teknik adamların da üst seviyelerde çalışabildiklerinin somut göstergesiydi Hughton. Onun gidişiyle Premier Lig'de siyahi teknik adam kalmamış oldu. Sadece Premier Lig de değil. Hatırlanacağı gibi geçen ay Charlton Athletic hocası Chris Powell'ın da görevine son verilmişti. Son gelişmenin ardından İngiltere'nin 92 lig kulübünde siyahi herhangi bir çalıştırıcı kalmamış oldu.

Hukuk savaşını kazandı

Championship’te mücadele eden, İngiltere’nin en köklü ekiplerinden olan Leeds United’ın artık yeni bir sahibi olacak. İtalyan iş adamı Massimo Cellino büyük bir sürpriz olmadığı takdirde bundan böyle kulübü yönetecek. ABD’nin Miami kentinde ikamet eden milyarder insan Ada ekibinin sahipliğine, bir süredir yürüttüğü mücadele sonunda ulaştı.

Ülkesinin Cagliari takımının sahibi olan ancak geçtiğimiz aylarda, bu kulübü bırakan Cellino, yeni bir takım alacağını belirterek Ada’nın yolunu tuttu. İlk önce Leeds United’ı satın aldığı açıklanan iş adamı için sonrasında bu satışın gerçekleşmediği çünkü lig yönetiminin kendisinin takımı satın almasına yetecek gereklilikleri taşımadığına hükmettiği ifade edildi.

Ancak Massimo Cellino pes etmedi. Konuyla ilgili itirazını bağımsız mahkemelere yapan milyarder girişimci hukuk savaşını kazanarak muradına erdi. Futbol Ligi’nin kararını bozan mahkeme kulübü satın alabileceğine hükmetti.

Kararı sevinçle karşılayan Cellino, “Adalet yerini buldu. Leeds taraftarları için mutluyum. Artık kazanmaya başlayabiliriz” dedi. Lig yönetimi isi yayınladığı açıklama ile hayal kırıklığı içerisinde olduklarını belirterek, “Karara bağlanan itirazın sonucundan düş kırıklığına uğradık” ifadelerine başvurdular.

Cellino’nun sahibi olduğu Eleonora Sport bundan böyle Leeds United’ın yüzde 75 hissesine sahip olacak. Eski büyük ortak GHF ve yatırımcılara ise yüzde 25’lik bir dilim kalacak. Aynı zamanda kulübün başkanı olacak Cellino, yönetim kuruluna başkanlık edecek.

Giggs efsanesi sona eriyor

Manchester United’ın 40 yaşındaki yıldız Ryan Giggs için futbolseverleri üzecek bir iddia ortaya atıldı. İngiliz basınında çıkan haberlere göre, Galli orta saha sezon sonunda oyuncu-antrenör görevinden ayrılıp yeşil sahalara veda edecek. Giggs’in futboldan kopmayacağı, menajerlik yapmak istediği biliniyor. Bu sezon Manchester United ile 21 maça çıkan 40 yaşındaki efsane, People’ın iddiasına göre futbolcu olarak son zamanlarını yaşıyor.

Liverpool bu hafta deplasmanda West Ham United’ı 2-1 mağlup etti. Steven Gerrard’ın penaltıdan attığı iki golle sonuca giden Kırmızılar ligin zirvesindeki yolculuğunu sürdürdü. Chelsea ise sahasında Stoke City’yi konuk ettiği karşılaşmada Salah, Willian ve Lampird’ın golleriyle sahadan 3-0’lık galibiyet ile ayrıldı. Geçtiğimiz hafta ‘Şampiyonluk uzak’ diyen Jose Mourinho’yu bu galibiyet sevindirmiş olacak ki Portekizli teknik adam bu kez ‘Şampiyon olabiliriz’ şeklinde görüşlerini değiştirdi.

Chelsea sıralamada Liverpool’u takip ededursun, Manchester City de onları izlemeye devam etti. Evinde Southampton’ı misafir eden Pellegrini’nin takımı 4-1’lik net galibiyetle zirve mücadelesini sürdürdü. Everton Arsenal’i 3-0 yenerek rakibine şampiyonluk yarışında büyük bir darbe indirirken, Hull City Swansea’yi 1-0, pazartesi mesaisinde ise Tottenham Sunderland’i 5-1 mağlup etti.

HAFTANIN KARMASI (4-3-3)

Ben Foster (West Bromwich)

Liam Rosenior (Hull City)

Damien Delaney (Crystal Palace)

Mamadou Sakho (Liverpool)

Kieran Richardson (Fulham)

Mohamed Salah (Chelsea)

Steven Gerrard (Liverpool)

Ross Barkley (Everton)

Juan Mata (Manchester United)

Emmanuel Adebayor (Tottenham)

Steven Naismith (Everton)

HAFTANIN TAKIMI

Crystal Palace

Küme düşme hattından uzaklaşarak rahatlamak isteyen Crystal Palace haftayı önemli bir galibiyetle kapadı. Geçtiğimiz hafta evinde Chelsea’yi yenen Palace, bu hafta ise deplasmanda Cardiff City’yi mağlup etti. Rakibini deplasmanda 3-0 yenen ekip rahat bir nefes aldı.

HAFTANIN YILDIZI

Juan Mata (Manchester United)

Manchester United deplasmanda Newcastle’ı 4-0 gibi farklı bir skorla geçerken, Juan Mata kaydettiği iki golle yıldızlaştı. İspanyol futbolcu, Adnan Januzaj’a yaptığı şık asistle de alkışlandı.

HAFTANIN GOLÜ

Kieran Richardson (Fulham)

Fulham deplasmanda Aston Villa’yı 2-1 yenerken, Richardson 61. dakikada takımının ilk golünü attı. Yay üzerinden sert ve düzgün vurup topu 90’a gönderdi.

HAFTANIN KURTARIŞI

Ben Foster (West Bromwich)

West Bromwich’in deplasmanda Norwich City’yi Amalfitano’nun attığı golle 1-0 mağlup etti. Konuk ekibin kalecisi Ben Foster, takımının 1-0 öne geçtiği bölümden sonra Elmander’in kafa vuruşunu çıkardığı pozisyonda eşitlik golüne izin vermedi.