Levent Kalkan

Levent Kalkan

leventk@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Maçı seyretmeyen bir futbol severe ilk devre istatistiklerini verip, skor tahmini yapmasını isteseydik, Medipol Başakşehir’in ilk 45’i en az 1-0 önde kapattığını söylerdi herhalde ancak turuncu-lacivertli takımın gol pozisyonu bile yoktu. İlk yarıda topa sahip olmada yüzde 78’e 22, başarılı pas sayısında 364’e 65 gibi çok büyük farklarla Osmanlıspor’a üstünlük sağlayan Başakşehir’in yalnızca 1 isabetli şut atıp, gole hiç yaklaşamamış olması çok ilginçti.

Gerileme devrindeki Osmanlı’nın önceki yılların aksine ailece savunmaya çekilip, tüm hücum planını Serdar Gürler ve Umar Aminu’nun yapacağı kontrataklara bağlaması da bu tabloda etkiliydi. Fakat Başakşehir adına esas problem temponun bir türlü yükselmemesi ve Osmanlı savunmasının gerektiği ölçüde rahatsız edilememesiydi. Liderlik maçına çıkmasına rağmen Başakşehir’in ilk yarıda kazanma arzusunu sahaya yansıtamamasının bir diğer önemli sebebi de Mossoro ve İrfan Can’ın rakip ceza sahasına girme konusunda isteksiz davranmalarıydı.

Haberin Devamı

Neticede ilk yarı adeta çöpe atıldı, ikinci devre ise sahada farklı bir Başakşehir vardı... Yaşlı kurt Adebayor’un vites artırması, Visca ve Mossoro’nun hücumda daha fazla sorumluluk almaya başlaması önce tempoyu ardından kaliteyi yükseltti. Epureanu’nun arka direk golündeki Visca-Mossoro işbirliği ise detayların futbolda ne kadar önemli olduğunun belgesi gibiydi.

Adebayor, Visca ve Napoleoni ile farkı ikiye çıkarıp, maçın fişini çekme şanslarını harcayan Başakşehir, Doukara ve Regattin’in oyuna dahil olmasıyla son dakikaları baskı altında geçirdi. Doukara’nın hazırladığı pozisyonda Aminu, Volkan Babacan’a takılmasa liderlik koltuğu belki de Galatasaray’da kalacaktı. Volkan maçın kırılma anında sahneye çıkarak takımını ayakta tutmayı başardı.

Bu pozisyonda Volkan kadar dikkatleri çeken bir oyuncu daha vardı. Attamah benim de çok takdir ettiğim tam bir görev adamı. Ayağı, sezgileri gayet iyi ama stoper sertliğine sahip olmaması zaman zaman ciddi sıkıntılara sebep oluyor. Doukara ile bire bir kaldığı pozisyonda basketbol tabiriyle eşleşme sorunu yaşadı ve dağıldı. Egemen’den belli ki hayır yok ama sakatlığı düzelen Chedjou veya Da Costa’nın Epureanu’nun yanına monte edilmesi Başakşehir savunmasına ciddi güç katar. Attamah da orta alan için yeniden çok önemli bir kazanç olur.