Levent Kalkan

Levent Kalkan

leventk@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şampiyonluk yarışı geçmiş senelerden çok farklı değil. Fakat kümede kalmak için görülmemiş bir mücadele yaşanıyor. Öyle geniş etkili bir ateş ki bu, 21 puanla 18. sırada bulunan Mersin İ.Yurdu’ndan, 37 puanla 6. basamakta yer alan Gençlerbirliği’ne kadar 13 takımı yakabilir

Spor Toto Süper Lig’in 26. haftası; heyecan dolu, birbirinden zorlu ve çekişmeli maçlara sahne oldu.
Fileler tam 37 kez havalandı. Bu rakam sezonun en yüksek gol sayısı olarak kayıtlara geçti. Maç başına gol ortalaması 4,11 olarak gerçekleşti. Golsüz biten maç yoktu, bütün takımlar en az 1 gol atmayı başardı. Ev sahipleri ve deplasman takımları 4’er galibiyete imza atarken sadece 1 maç berabere bitti.
Her maçta ayrı bir heyecan ve çekişme yaşandı. Şampiyonluk yarışı ve ligde tutunma mücadelesi de yeniden şekillendi.
Avrupa’da çeyrek finale yükselerek bir kez daha göğsümüzü kabartan Galatasaray ve Fenerbahçe zorlu deplasmanlardan 3’er puan çıkardı. Beşiktaş ise sahasında Kasımpaşa’ya mağlup olarak zirve yarışında geride kaldı.
Süper Lig’deki şampiyonluk yarışı geçmiş senelerde yaşananlardan çok farklı değil. Üç aşağı beş yukarı her şey aynı. Bu kez son yılların aksine 2 değil, 3 takım şampiyonluk mücadelesi yapıyor.
Fakat kümede kalmak için görülmemiş bir yarış yaşanıyor... Öyle geniş etkili bir ateş ki, 21 puanla 18. sırada bulunan Mersin İdmanyurdu’ndan, 37 puanla 6. basamakta yer alan Gençlerbirliği’ne kadar tam 13 takımı yakabilir. Aynı puana sahip olan Gençlerbirliği ile Medical Park Antalyaspor üst üste 2 mağlubiyet alsalar kendilerini ateşin ortasında bulabilirler. Bu net bir gerçek. İkişer galibiyet almaları halinde ise UEFA Avrupa Ligi hesapları yapmayı sürdürürler. Bu da ayrı bir hakikat. Eskişehirspor ve Kayserispor için de aynı şeyler geçerli. Ancak diğerlerinin durumu bir hayli tehlikeli.
Eskişehirspor deplasmanında 90+2’de çalınan hatalı bir penaltıyla galibiyeti kaçıran Elazığspor kazansaydı puanını 33’e yükselterek 10. sıraya çıkacaktı. Zaten haftanın en fazla göze batan hakem hatası da Mustafa Kamil Abitoğlu’nun bu penaltısıydı.
Kümede kalma yarışını Gaziantepspor ve Trabzonspor özelinde incelemeye devam edelim...

Haberin Devamı

BÖYLE BİR YARIŞI HİÇ GÖRMEMİŞTİK

Haberin Devamı

Gaziantepspor büyük bir mücadeleye sahne olan maçta Ordu’yu avladı. Cenk Tosun hücum hattındaki mücadelesiyle galibiyette önemli pay sahibi oldu.

G.Antep ve Trabzon
Bülent Uygun, 21. haftada geçmişti Gaziantep’in başına. 6 haftada, 3 galibiyet, 2 beraberlik, 1 yenilgiyle 11 puan topladılar. 20. hafta sonunda 21 puanla 15. sıradaydılar, bugün 32 puanla 12. basamaktalar. Maç başına 11/6 = 1,83 puan topladılar. Çok ciddi bir başarı...
Tolunay Kafkas’lı Trabzonspor ise tam tersi bir grafik çizdi. Kafkas 20. haftada Şenol Güneş’in yerine göreve gelmişti, 7 haftada, 2 galibiyet, 4 yenilgi, 1 beraberlikle beklentilerin çok uzağında kaldı. 7 haftada sadece 7 puan (maç başına 1 puan) toplayarak ateş çemberinin içine girmekten kurtulamadılar.
Bordo-mavili taraftarlar hayretler içinde, mevcut duruma inanmakta zorlanıyorlar. Tolunay Kafkas’ın, Şenol Güneş sonrası karamsar tabloyu kolayca tersine çevireceği sanılıyordu, ama büyük bir hayal kırıklığına uğradılar. İki sezon önce Galatasaray hissetmişti büyük korkuyu, şimdi Trabzonspor çok daha ciddi biçimde yaşıyor. Bakarsınız kalan 8 haftada müthiş bir grafik çizerek üst basamaklara tırmanırlar, ama tablo iyimser değil. Burak Yılmaz ve Selçuk İnan başta olmak üzere Galatasaray’a kaptırılan her yerli yıldızın yerine bir kalitesiz yabancı alan ve Trabzonspor’un değersizleşmesine sebep olan yönetimin özeleştiri yapmasının zamanı geldi de geçiyor.

Kocaman’a bir öneri
Son 8 haftaya girilirken özellikle Fenerbahçe için daha önce yaptığımız bir öneriyi tekrarlamak istiyoruz. Sarı-lacivertli takımı yeniden ayağa kaldıran Aykut Kocaman, milli arada, kadroya girmekte zorlanan Stoch, Krasic, Serdar, Orhan, Semih, Mert, Serkan, Sezer, Recep ve Beykan’ı formda tutmak için en az 1 hazırlık maçı oynatmalıdır. Her biri ayrı değer olan yedekler kesinlikle bir kenara atılmamalı.

Haberin Devamı

BÖYLE BİR YARIŞI HİÇ GÖRMEMİŞTİK

TAKIM

GAZİANTEPSPOR

En kritik zamanda belki de en kritik virajı üç puanla dönerek çok büyük bir iş başardı. Lige tutunma yolunda altın değerinde bir galibiyete imza atan kırmızı-siyahlı takım ilk dakikadan son düdüğe kadar müthiş bir mücadele sergiledi. Maçın tamamına yakınında oyuna hükmederek hem istediğini elde etti hem de gücünü gösterdi.

PORTRE

DARVYDAS?SERNAS - GAZİANTEPSPOR

Devre arasında transfer edilen Litvanyalı golcü, Orduspor deplasmanında şapka çıkarılacak bir performans sergiledi. Attığı ilk golde fırsatçılığını konuşturdu, ikinci golde harika bir şutla frikikten ağları sallarken galibiyete imzasını koydu. Gol sayısını 5’e çıkaran Sernas daha çok iş yapacağını da kanıtladı.

HOCA

ŞOTA?ARVELADZE - KASIMPAŞA

Beşiktaş sınavı UEFA Avrupa Ligi’ne katılmayı hedefleyen Kasımpaşa için, “ya tamam, ya devam” özelliği taşıyordu. Yenilgi halinde hesaplar alt üst olacak, umutlar belki de başka bahara kalacaktı. Teknik Direktör Şota, zorlu sınavda takımını cesaretle donattı, 1 puan değil, galibiyet planları yaptı, İnönü’de elde edilen zaferde başrolü kaptı.

HAKEM

BÜLENT?YILDIRIM - ORDUSPOR-GAZİANTEPSPOR

Beşiktaş-Kasımpaşa maçıyla birlikte haftanın en heyecanlı, en çekişmeli, en bol pozisyonlu karşılaşmasında oldukça iyi bir yönetim sergiledi. Kararlı ve kendinden emindi. Çaldığı isabetli düdüklerle kısa sürede oyuncuların güvenini kazandı. Aşırı sertliğe prim tanımadı, çıkardığı kartlarda da isabet sağladı.

BÖYLE BİR YARIŞI HİÇ GÖRMEMİŞTİK

BÖYLE BİR YARIŞI HİÇ GÖRMEMİŞTİK

MAÇLAR

Eskişehir-S.B Elazığ: 2-2 (Dk.13 Kamara, Dk.42 Köksal,Dk.74 Serdar, 90+2 Necati pen.)
Bursaspor-Trabzonspor: 3-2 (Dk.2 ve 35 Batalla, Dk.10 Henrique, Dk.22 Halil, Dk.44 Şener)
İstanbul B.B-Mersin İ.Y: 4-2 (Dk.8 Zenke, Dk.12 Tom Silva, Dk.64 Mahmut, Dk.76 Holmen, Dk.80 ve 88 Nobre)
Gençlerbirliği-Karabük: 2-1 (Dk.10 Petrovic, Dk.89 Vleminckx, Dk.40 Shelton)
Beşiktaş-Kasımpaşa: 1-3 (Dk.7 Viudez, Dk.33 Djalma, Dk.78 Halil, Dk.13 Olcay)
Orduspor-Gaziantep: 2-3 (Dk.14 Medunjanin, Dk.71 ve Dk.75 Sernas, Dk.28 Stancu (pen.), Dk.73 Atila)
Akhisar Bld.-Sivasspor: 2-1 (Dk.79 Kenan, Dk.89 Gekas, Dk.17 Hakan)
Kayseri-Galatasaray: 1-3 (Dk.3 Sneijder, Dk.23 ve Dk.38 Burak, Dk.90 Biseswar)
M.Park Antalya-Fenerbahçe: 1-2 (Dk.32 Tita, Dk.11 Salih, Dk.42 Sow)

CEZALILAR

KIRMIZI:?Anıl (Karabük), Ziya (Sivas), Bobo (Kayseri)
SARI:?Vederson (Bursa), Serkan, Olcan, Colman (Trabzon), Nizamettin (Ordu), Gökhan (Fenerbahçe), Holmen (İst.B.B)

BÖYLE BİR YARIŞI HİÇ GÖRMEMİŞTİK

BÖYLE BİR YARIŞI HİÇ GÖRMEMİŞTİK