Levent Kalkan

Levent Kalkan

leventk@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Süper Lig’in 2. yarısı sürprizlerle başladı, galibiyet yüzü göremeyen dört büyükler dip yaptı. Tel, tel dökülen, Galatasaray 2, Beşiktaş 3, Fenerbahçe 4, Trabzonspor 6 isabetli şut attı, 18. hafta sonunda ezeli rakiplerin toplam puan kaybı ise 100’e çıktı

BU İŞTE BİR GARİPLİG VAR

Galatasaray çekinerek gittiği Kasımpaşa deplasmanında ilk yarım saat dışında hiçbir varlık ortaya koyamadı, sahadan eli boş ayrıldı. FOTOĞRAF:?FEHİM KAYACAN

Süper Lig’in ikinci yarısı 4 büyükler için kâbus gibi başladı.
Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor, 18. haftada galibiyet yüzü göremezken, 2 yenilgi, 2 beraberlikle tam 10 puan bıraktı. Ligin büyükleri geride kalan 18 haftada 72 lig sınavına çıktı, 30 galibiyet aldı. 26 kez sahadan beraberlikle ayrılan 4 büyükler, 16 defa da mağlup oldu.
Özetle puan cetveline neresinden bakarsanız, bakın tablo felaket. Çünkü 72 maçta 116 puan toplayabilen ezeli rakiplerin 18. hafta sonunda kaybettikleri puanların toplamı 100’e ulaştı. Üç puanlı sisteme geçilen 1987-88’den bu yana en kötü karne bu. Dört büyüklerin dibe vurmasını, Anadolu takımlarının toparlanmasına bağlayanlara katılmıyoruz. Neden mi? Açıklayalım...
* Dört büyükler 18. haftada rakip kalelere toplam 77 şut attı. Bu şutların sadece 15 tanesi isabetliydi. Lider Galatasaray, Kasımpaşa kalesine 11 şut gönderdi, 2 isabet sağladı! Beşiktaş, Büyükşehir Belediye maçında 17 şut attı, kaleyi 3 kez buldu! Trabzonspor, Karabükspor’a karşı 15’te 6 isabetli şut kullandı. En kötüsü Fenerbahçe’ydi. Sarı-lacivertli takım, Elazığspor kalesine tam 34 şut gönderdi, ama yalnızca 4 isabet kaydetti.

Kamp değil tatil!

* Galatasaray, Afrika Uluslar Kupası’na giden Amrabat ve Eboue’den yoksundu. Kasımpaşa’da ise yine Güney Afrika’ya giden Djalma’nın yanı sıra sakat Coulibaly ile sarı kart cezalıları Sancak ve İlhan yoktu. Galatasaray son 1,5 sezonun en kötü oyunlarından birini oynadı. Savunma döküldü, orta saha işlemedi, forvetler ortalıkta görünmedi. Cim-Bom, Antalya’da ligin ikinci yarısına hazırlanmamış, yan gelip yatmış gibiydi!
* Galatasaray kaybedince Beşiktaş’ın eline liderlik fırsatı geçmişti. Fakat siyah-beyazlılar, Büyükşehir önünde hayal kırıklığı yaratan bir futbol oynadı. Üstelik biletlerde yapılan indirimden sonra kapalı tribün kıpırdanmıştı, ama 3 puan gelmedi, beraberliğe bile şükredildi. Fernandes sakat, Oğuzhan kötü gününde olunca Kartal kanatlanamadı, ortaya konulan kalitesiz futbol siyah-beyazlıların tadını kaçırdı. Antalya kampı, Beşiktaş’a da darbe vurmuş gibiydi.

Güneş uykuda

* Trabzonspor sahasında Karabükspor’a yenilirken, zirve yarışından biraz daha uzaklaştı. Ziraat Türkiye Kupası’nda 3’te 3 yapan bordo-mavili takımın, 8 eksikle sahaya çıkan Karabükspor’u rahat yenmesi bekleniyordu, ama evdeki hesap yeşil sahaya yine uymadı. Karadeniz ekibinin devre arasında verimsiz yabancılarla yollarını ayırarak, bir golcü almasına kesin gözüyle bakılıyordu. Şimdiye kadar bunların hiçbiri gerçekleşmedi. Ne yabancılar gitti, ne golcü geldi! Hafta sonu S.B.Elazığspor-Trabzonspor maçı var. 16. sıradaki Elazığspor kazanırsa, iki takım arasındaki puan farkı 4’e düşecek. Bir türlü saha içine dönemeyen, daha açık ifade edelim, işini gerektiği gibi yapamayan Şenol Güneş’in dikkatine sunarız.

Haberin Devamı

Hayal satarak olmaz

* Fenerbahçe’ye gelince... Kuyt sol kanatta, Semih kulübede, Krasic ilk 11’deydi Elazığspor maçında. Galatasaray derbisi ve Karabük maçında solda hiçbir varlık gösteremeyen Kuyt’ın yine sol kulvara atılması nasıl bir teknik adam inadıdır?
Orhan Ak kale önünde saçmalamayıp, Sow o ‘komik’ golü atmasa Fenerbahçe puan falan alamazdı. Sarı-lacivertliler belki de 3, 4 farklı kaybederdi acil özür bekleyen seyircisinin önünde. Aykut Kocaman, 1 puanı 90+3’te kurtarmalarına ve ligdeki son 5 maçta tam 10 puan kaybetmelerine rağmen maçtan sonra “Mücadelemizi güçlü bir şekilde sürdürüp şampiyonluğun en büyük adayı olduğumuzu bir kez daha göstereceğiz” diyordu.
Elazığ maçına bile çift forvetle çıkamayan Kocaman, hayal satmayı bırakıp, gerçeklerle yüzleşmelidir. Çember o kadar çok daraldı ki, hayal satarak kurtulmak imkansız görünüyor...

Haberin Devamı

HAFTANIN PANORAMASI / 18. HAFTA

Haberin Devamı

TAKIM

KARABÜKSPOR

Lualua, Shelton, Mabiala, Ceric, Hamroun, Gökhan, Uğur ve Kağan kadroda yoktu ama Karabükspor taş gibi sahadaydı. Kırmızı-mavili takım, Galatasaray ve Fenerbahçe’den sonra Trabzonspor’u da deplasmanda aynı skorla devirerek bir kez daha herkesin alkışını toplamayı başardı.

PORTRE

BJÖRN VLEMİNCKX - GENÇLERBİRLİĞİ

İsmi, ‘ağrı kesici’ ilaca benzeyen Belçikalı ilk maçında tam 6 haftadır kazanamayan Gençlerbirliği’nin bütün ağrılarını dindirdi. Antalyaspor ağlarını 4 kez havalandıran Vleminckx müthiş performansıyla parmak ısırttı, kendisini Ankara’ya getiren Fuat Çapa’nın koltuklarını kabarttı.

HOCA

MESUT?BAKKAL - K.KARABÜKSPOR

Karabükspor’un başında 8 haftada 6. galibiyetine imza atan Mesut Bakkal bu köşenin müdavimi oldu artık! 5. kez kürsüye çıkardığımız tecrübeli teknik adam, Trabzonspor deplasmanında 8 eksiğe rağmen takımına yine cesur futbol oynattı, tarihi galibiyette başrolü kaptı.

HAKEM

İLKER?MERAL - FENERBAHÇE-S.B.ELAZIĞSPOR

Gökhan Gönül ve Zeegelaar’a çıkardığı kırmızı kartlar tam isabetti. Yeşil sahaları ringe çevirmeye çalışanlara güzel bir mesaj verdi. Mehmet Topuz’a çıkan kırmızı da tartışılmayacak cinstendi. Semih ve Egemen’in penaltı beklediği pozisyonları devam ettirerek alkışı hak etti.

BU İŞTE BİR GARİPLİG VAR

BU İŞTE BİR GARİPLİG VAR
BU İŞTE BİR GARİPLİG VAR

MAÇLAR

KASIMPAŞA-GALATASARAY: 2-1
(Dk.18 Elmander, Dk.28 Ibricic, Dk.50 Viudez)
SİVASSPOR-GAZİANTEP: 0-0
BURSAPOR-KAYSERİSPOR: 2-1
(Dk.25 Pinto, Dk.40 Belluschi, Dk.18 Bobo)
BEŞİKTAŞ-İSTANBUL B.B: 2-2
(Dk.22 Holmen, Dk.65 Doka,
Dk.28 Sivok, Dk.57 Olcay)
M.PARK ANTALYA-G.BİRLİĞİ: 3-5
(Dk.2, Dk.4, Dk.28, Dk.83 Vleminckx, Dk.23 Musa Nizam (k.k), Dk.8 Murat, Dk.39 Diarra, Dk.59 Musa)
TRABZONSPOR-KARABÜKSPOR: 1-3
(Dk.3 Hakan, Dk.40 İlhan (pen.) Dk.78 Ahmet İlhan, Dk.9 Vittek)
FENERBAHÇE-S.B ELAZIĞ: 2-2
(Dk.11 Jervis, Dk.27 Köksal, Dk.68 Sow, Dk.90+3 Mehmet Topal)
AKHİSAR BLD.-ESKİŞEHİR: 1-1
(Dk.6 Kenan, Dk.88 Uğur k.k)
ORDUSPOR-MERSİN İ.Y: 1-1
(Dk.42 Nduka, Dk.87 Şamil)

CEZALILAR

KIRMIZI:?Serkan (Trabzon), Gökhan, Mehmet Topuz (F.Bahçe), Zeegelaar (S.B Elazığ),
SARI:?Elyasa, Ibricic (Kasımpaşa), Gilles Binya (G.Antep), Salih Dursun (Kayseri), Webo, Cihan (İst. B.B), Deniz (M.Park Antalya), Ali Çamdalı, Monje, David Barral (Orduspor)

BU İŞTE BİR GARİPLİG VAR