Levent Kalkan

Levent Kalkan

leventk@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Beşiktaş isyankar ruhuyla 4’te 4 yaparak ikinci sıraya tırmanırken, alkışları topladı. Fenerbahçe, Kasımpaşa galibiyetiyle nihayet rahat bir nefes aldı, Galatasaray ise Antalya’da da umduğunu bulamadı. Ateş hattındaki mücadele de iyice kızıştı. Ortaya çıkan tablo bu film gibi ligde daha çok aksiyon sahnesinin izleneceğini kanıtladı.

Süper Lig’de ilk yarı biterken lider Fenerbahçe’nin 41, Galatasaray’ın 33 ve Beşiktaş’ın 32 puanı vardı. Fenerbahçe son 4 maçta 6, Galatasaray 4 puan kaybetti.
İkinci yarıya Trabzonspor beraberliğiyle başlayan Beşiktaş ise daha sonra sırasıyla Erciyes, Gaziantep, Kasımpaşa ve Bursaspor’u mağlup ederek, “Şampiyonluk yarışında ben de varım” dedi.
Tekrar maçına sebep olan Kasımpaşalı Donk’a ne kadar teşekkür etseler azdır elbette ama Beşiktaş’ın zirve takibine, şampiyonluk hırsına, bütün olumsuz şartlara rağmen ortaya koyduğu isyana şapka çıkarmak gerekir. Stadı olmayan, bir Atatürk Olimpiyat’ta bir Kasımpaşa’da oynayan siyah-beyazlı takımın 18. hafta sonunda liderin 11 puan gerisine düşmesine karşın şampiyonluk yarışına havlu atmaması alkışa değerdir.
Bilic ders verdi
Beşiktaş’ı ikinci yarının başında ayakta tutan en önemli faktör; Olcay Şahan, Gökhan Töre, Hugo Almeida, Veli Kavlak, Atiba Hutchinson, Tolga Zengin ve Oğuzhan Özyakup’un sahada sergilediği “isyankar ruh” oldu. Bu isyan dalgası kısa sürede bütün takımı kapladı ve Slaven Bilic’in de psikolojik harekatıyla başarıya dönüştü. Son Bursaspor maçı siyah-beyazlı takımın kazanmayı ne kadar çok istediğini bir kez daha gözler önüne serdi.
olimpiyat yakmıştı
Galatasaray, Fatih Terim yönetiminde başladığı 2003-04 sezonunu Atatürk Olimpiyat Stadı’nda geçirmişti. Terim başarısız sonuçlar yüzünden 26. hafta görevi Hagi’ye teslim etti. Sezonu 54 puanla 6. sırada kapatan sarı-kırmızılılar, şampiyon Fenerbahçe’den tam 22 puan fark yedi. Terim ve Hagi’li takım, Olimpiyat Stadı’nda 10 galibiyet, 3 yenilgi ve 4 beraberlik aldı. Beşiktaş ve Trabzonspor’a yenilirken, Fenerbahçe ile berabere kaldı. Sonuçta Olimpiyat Stadı, sarı-kırmızılı takımı fena dağıtmıştı.
Zirvede tablo değişti
Bu pencereden baktığımızda Beşiktaş’ın sergilediği performansın değeri daha iyi anlaşılıyor. Siyah-beyazlı takım müthiş taraftarıyla yolları kısmen ayrılsa bile yarışın içinde kalmayı başarıyor. Galatasaray ve Fenerbahçe aynı sıkıntıyı yaşasaydı, 21. hafta sonunda yarışa devam edebilir miydi? Çok zor görünüyor.
Süper Lig’in zirvesinde bugün çok başka bir tablo var. Fenerbahçe, Galatasaray’la puan farkını yeniden 6’ya çıkarsa da zirvede hiç rahat değil. Beşiktaş ile Galatasaray ise cumartesi oynanacak derbiye odaklanmış durumda. Derbiden çıkacak sonuç, Fenerbahçe’nin, Elazığ’da elde edeceği netice görüntüyü bambaşa bir şekle sokabilir.

Haberin Devamı

Dip dalgası salladı
Süper Lig’in ateş hattında da çok büyük bir mücadele yaşanıyor. Son 4 sıradaki Kayserispor, Erciyesspor, Çaykur Rizespor ve Elazığspor bu hafta çok önemli galibiyetlere imza attı, dip dalgası orta sıralardaki ekipleri ciddi biçimde salladı. Antalyaspor da, Galatasaray karşısındaki pozitif futboluyla gelecek haftalar için taraftarına güven, rakiplerine gözdağı verdi. Özetle hem zirvede hem dipte fragman bitti, film şimdi başlıyor. Herkese iyi seyirler...

Haberin Devamı

BÜYÜK RESİMDE YÖNETİM VAR

Haberin Devamı

Kartvizitinde 7 lig (Porto 2, Chelsea 2, Inter 2, Real Madrid 1),
2 Şampiyonlar Ligi (Porto, Inter) ve 1 UEFA Kupası zaferi (Porto) bulunan Mourinho, “Bireyler hakkında konuşmaktan nefret ediyorum. Kupaları kişiler değil, takım kazandırır, kadro kazandırır” demişti, bazı yıldız oyuncularla yaşadığı soruları yanıtlarken...
Mourinho’nun bu tespitine hak vermemek mümkün değil. Trabzonspor’un uzun yıllardır yaşadığı problemin temelinde “kadro zaafiyeti” var. Şenol Güneş, 4 farklı dönemde 11 sezon görev yaptı. Karadeniz ekibi 1995-1996’da; Abdullah’lı, Ogün’lü, Şota’lı, Ünal’lı, Hami’li, Orhan’lı, Tolunay’lı harika bir kadroya sahipti ve ligi 32. haftaya kadar forse etmişti. Şampiyonluğu o sezon Fenerbahçe’ye kaptıran Trabzonspor yaşadığı travmanın ardından son 18 sezonda kadro olarak rakiplerinin hep gerisinde kaldı.

Güneş, Kafkas, Akçay
Zaman zaman önemli futbolcular Trabzon’a getirildi fakat bordo-mavililer, 2010-2011’e kadar şampiyon olabilecek bir ekip oluşturamadı. Üç sezon önce büyük emeklerle kurulan kadro elde tutulamadı ve takım yeniden kalite olarak rakiplerinin gerisine düştü. Selçuk, Burak, Egemen, Ceyhun, Umut, Engin ve Halil gibi milli oyuncular teker teker yuvadan ayrılırken, yerleri doldurulamadı. Neticede transferde yapılan hatalar Mustafa Reşit Akçay’ın da sonunu hazırladı. Şenol Güneş ve Tolunay Kafkas‘tan sonra Akçay da kalite eksikliğinin kurbanı oldu.
Trabzon’da 10 yaşında bir çocuğa da sorsanız, “Takıma golcü lazım” diyecektir ama yönetim Halil Altıntop’un boşluğunu Batuhan’la doldurmaya çalıştı! Akçay devre arasında “golcü” diye çırpındı fakat Bourceanu, Özer ve Şahin geldi. Üçünün yerine bir golcü almak çok mu zordu? Yöneticiler, “Demba Ba, Gomis, Cisse, Cardozo ve Diouf’la görüştük ama ya kulüpleriyle ya da kendileriyle anlaşamadık” diyor. Drogba’lı, Sneijder’li, Melo’lu Galatasaray’ın 4’ü yabancı, 5’i yerli 9 transfer yaptığı bir dönemde bu savunmalar tuhaf kaçıyor.

FRAGMAN BİTTİ FİLM BAŞLIYOR

HAFTANIN PORTRESİ

LOPEZ?EDINHO - ERCİYESSPOR

Erciyesspor’un ara transferde Braga’dan kadrosuna kattığı Portekizli forvet, Akhisar deplasmanında takımına altın değerinde bir galibiyet hediye etti. 31 yaşındaki tecrübeli futbolcu attığı 2 klas golle yeteneklerini sergiledi, daha 2. maçında kalitesini gözler önüne serdi.

HAFTANIN HOCASI

SLAVEN BILIC - BEŞİKTAŞ

Beşiktaş’ın hocası, Bursaspor maçında teknik adamlık dersi verdi. Strese girmedi, doğru hamleler gerçekleştirdi, siyah-beyazlı takıma da, taraftarlara da 10 kişi kalmalarını hissettirmedi. Atiba, Gökhan ve Veli’nin pozisyonlarında değişiklik yapmaması cesaretini de belgeledi.

HAFTANIN TAKIMI - ÇAYKUR?RİZESPOR

Karadeniz ekibi, Gaziantep maçının özellikle ilk yarım saatinde oynadığı futbolu 21 haftaya yayabilseydi bugün açık ara lig lideri olurdu. Tempo, hırs, kazanma
isteği, şahane goller... Sergen Yalçın’ın ekibini müthiş bir futbolla yere serdiler, taraftarlara futbol ziyafeti çektiler.

HAFTANIN HAKEMİ - DENİZ ÇOBAN

ESKİŞEHİR-SİVASSPOR

Önemli hakem hatalarının yapıldığı haftada başarılı performansıyla öne çıktı. Sezonun ikinci yarısına iyi bir başlangıç yapan ve formunu yükseltmeye devam eden Çoban kritik karşılaşmadaki objektif yönetimiyle olumlu puan toplamayı başardı.

HAFTANIN İLK 11'İ:

FRAGMAN BİTTİ FİLM BAŞLIYOR

FRAGMAN BİTTİ FİLM BAŞLIYOR