Levent Kalkan

Levent Kalkan

leventk@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Aykut Kocaman, Süper Lig başladıktan sonra 2 kez milli araya girilmesine rağmen Fenerbahçe’ye tek hazırlık maçı yaptırmadı. Emre ve Alex’in gönderilmelerine karşın Semih, Salih, Sezer, Recep ve Özgür’e toplamda 111 dakika şans tanıdı. Hal böyleyken 17 resmi maçta alınan 7 beraberlik, 4 yenilgi kimseyi şaşırtmamalı

Spor Toto Süper Lig’in 9. haftası yine derslerle doluydu. Futbolu geriye giden Orduspor, Gaziantepspor deplasmanında ağır bir fatura ödedi, namağlup unvanını kaybetti. Sivasspor, 8 haftada 3 gol atabilen Akhisar’a evinde 2-1 kaybetti, zirveyi hedeflerken 3 maçtan 1 puan çıkarabildi.

Haberin Devamı

Gol krizindeki Trabzonspor sahasında Bursaspor’a teslim oldu. 9 maçta sadece 7 gol atabilen bordo-mavili takımın 90+3’teki nizami sayısı ise hakemin hatalı faul kararına takıldı. Burak’la oynamaya çok alışan Karadeniz ekibinin; Halil, Janko veya Emre Güral’ı en kısa sürede Burak’a dönüştürmesi şart. Bu üçlüden yeni Burak olmaya en yakın isim Emre gibi görünüyor. Şenol Güneş’in, genç forvete daha fazla güvenmesi, daha fazla forma vermesi gerekiyor.

Mersin İdmanyurdu, Büyükşehir’i yenerek şanssızlığını kırdı, nihayet galibiyetle tanıştı. Elazığspor da, Eskişehirspor’la berabere kalırken, üç puanı kaçıran taraftı.
Galatasaray, Kayserispor’u; Beşiktaş, Kasımpaşa’yı üçer golle geçerek rahat birer nefes alırken, haftanın en acı darbesini Fenerbahçe yedi. Alex gittikten sonra oynadığı 4 resmi maçta 3 galibiyet, 1 beraberlik alan sarı-lacivertli takımın başarı basamaklarını birer, birer tırmanacağı düşünülürken, Medical Park Antalyaspor bu tatlı rüyayı noktaladı.

Şükrü Saracoğlu Stadı’ndaki 47 maçlık yenilmezlik unvanını da kaybeden Fenerbahçe’nin böyle bir sonuçla karşılaşması aslında çok da şaşırtıcı değil. Çünkü futbol gemisi lafla yürümez, yürüyemez. Şansla, bireysel beceriyle, hemen her maçta tekrarlanan kaleci performansıyla gidebileceğiniz mesafe çok uzak olamaz.

Shakhtar’a bakın
Aykut Kocaman gibi futbolun doğrularını yapmaz, tedbirinizi almazsanız faturayı da ödersiniz. Yaz kampında 3.5 hazırlık maçı oynayan (Wisla Krakow maçı yarıda kalmıştı) Fenerbahçe, Süper Lig başladıktan sonra iki kez milli araya girilmesine rağmen tek özel karşılaşmaya çıkmadı. Emre’den sonra Alex’in de gönderilmesine rağmen alternatif oyuncular Semih (82), Salih (14), Recep (13) ve Sezer (2) toplamda sadece 111 dakika şans bulabildi.

Haberin Devamı

Galatasaray lig başladıktan sonra Genoa, Kartalspor ve Petrolul ile hazırlık maçları yaptı. Beşiktaş ise İskenderun, Bolu, Alanya ve Sancaktepe ile karşılaştı. Trabzonspor da, Torpedo Kutaisi ve Okzhetpes’le özel maçlar oynadı. Teknik adamlar bu maçlarda özellikle yedeklerin seviyesini yükseltmeye çalışırken, “En iyi antrenman, maçtır” prensibini uyguladı.

Hazırlık maçı konusunda Mircea Lucescu’nun çalıştırdığı Shakhtar Donetsk’e bakmak aslında meseleye noktayı koyuyor. Rumen hoca başarıdan başarıya koşturduğu Shakhtar’a, 23 Ocak-7 Eylül döneminde tam 13 hazırlık maçı oynattı.

Hatırlarsınız, Aykut Kocaman, ligdeki Elazığ maçından sonra 1.5-2 ay sonra iyi işleyen bir takım olacaklarını söylemişti. Aradan 2.5 ay geçti, Fenerbahçe’de iyi işleyen hiçbir şey yok. Kocaman, transferde sadece bonservislere harcanan 30 milyon euroya rağmen 3. yılındaki 17 resmi maçta 6 galibiyet, 7 beraberlik ve 4 yenilgi alabiliyorsa hatalarını tekrar, tekrar gözden geçirip, vakit çok geç olmadan doğruları bulmak zorundadır.

Haberin Devamı

9. HAFTANIN PANORAMASI

TAKIM

M.PARK ANTALYA

Uğur İnceman ve Emre Güngör’ün yokluğunda
Saracoğlu’ndan puan çıkarmaları bile çok zor görünüyordu. Ancak maçta dakikalar ilerledikçe bu zorlu görevin üstesinden gelebileceklerini gösterdiler, hiçbir tereddüt göstermeden cesaretle hücum ederek, Kadıköy’de 30 yıl sonra kazandılar.

PORTRE

LAMİNE?DİARRA

M.PARK ANTALYASPOR

Geçen haftaki Sivas maçında
1 gol, 2 asistle şov yapan Senegalli yıldız, Fenerbahçe zaferine de imzasını koydu. İlk dakikadan itibaren son derece kararlı ve cesurdu. Attığı ilk golde Bekir’i, ikincisinde hem Bekir’i hem Serdar’ı ayakta uyuttu, tarihe geçen geceye damgasını vurdu.

HOCA

MEHMET?ÖZDİLEK

M.PARK?ANTALYA

Uğur’un boşluğunu Murat Duruer, Emre Güngör’ün eksikliğini Musa Nizam’la kapatırken, hücum hattına hiç dokunmadı. Diarra, Aissati, Isaac, Tita dörtlüsü tıpkı Sivas maçındaki gibi sahadaydı. Rakip kim olursa olsun sisteminden vazgeçmeyen Özdilek, Kadıköy’deki zaferin başmimarıydı.

HAKEM

METE KALKAVAN

FENERBAHÇE-M. ANTALYASPOR

2013’te FIFA kokartı takacak olan Mete Kalkavan başarılı yönetimlerine bir yenisini ekledi. Faul yorumlarında yaptığı 1-2 basit hata dışında mükemmele yakın bir performans gösterdi. Sahadaki bazı oyunculardan daha fazla koşarken özellikle kritik pozisyonlarda verdiği isabetli kararlarla dikkat çekti.

FUTBOL GEMİSİ LAFLA YÜRÜMEZ

MAÇLAR

KASIMPAŞA-BEŞİKTAŞ: 1-3
(Dk.14 Almeida, Dk.26 Fernandes, Dk.53 Sivok, Dk.36 Özer)
S.B ELAZIĞ-ESKİŞEHİR: 1-1
(Dk.77 Göksu, Dk.51 Kamara)
MERSİN İ.Y-İSTANBUL B.B: 1-0
(Dk.22 Nobre)
GALATASARAY-KAYSERİ: 3-0
(Dk.7 Umut, Dk.32 Cris, Dk.36 Burak)
SİVASSPOR-AKHİSAR BLD.: 1-2
(Dk.87 Ziya Erdal, Dk.47 Kenan, Dk.60 Sertan)
KARABÜKSPOR-GENÇLERBİRLİĞİ: 0-0
TRABZONSPOR-BURSASPOR: 0-1
(Dk.62 Batalla)
GAZİANTEP-ORDUSPOR: 3-0
(Dk.3 ve Dk.41 Medunjanin, Dk.77 Sosa)
FENERBAHÇE-M.PARK ANTALYA: 1-3
(Dk.41 ve Dk.45+1 Diarra, Dk.80 Deniz, Dk.49 Sow)

CEZALILAR

SARI KART: İbrahim Toraman (Beşiktaş), Akaminko (Eskişehir),
Mustafa Yumlu (Trabzon)

FUTBOL GEMİSİ LAFLA YÜRÜMEZ

FUTBOL GEMİSİ LAFLA YÜRÜMEZ