Levent Kalkan

Levent Kalkan

leventk@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yunus Yıldırım son 10 sezonda Süper Lig'de 163 maçta görev yaparken sadece 6 kez beyaz noktayı gösterdi. Bu düdüklerin 2'si Fenerbahçe aleyhine oldu.

Sivasspor-Fenerbahçe maçında vermediği penaltı, çıkardığı ve çıkarmadığı kırmızı kartlarla haftaya damgasını vuran Yıldırım pozisyonları kurallara göre değil, kafasındaki kalıba göre yorumlamaya devam ediyor. Kariyerinin sonuna gelmiş bir hakemin anlaşılmaz kriterleri adalet terazisinin dengesini bozuyor

Bu sayfayı takip edenler iyi bilirler. Yunus Yıldırım’ı başarılı yönetimleri ardından defalarca kez “haftanın hakemi” kürsüsüne çıkardık. 2012-2013 sezonunda ilk devrenin en başarılı hakemi de yine Yıldırım olmuştu panorama sayfamızda.
Sivasspor-Fenerbahçe maçına kadar kendisini en adil ve objektif hakemlerimizden biri olarak görüyorduk ama büyük hayal kırıklığına uğradık... “Kasıtlı” veya “yeteneksiz” olduğunu iddia etmiyoruz. Fakat Yunus Yıldırım, 4 Eylül Stadı’ndaki yönetimiyle bir hakemin isterse maçı nasıl bir taraftan alıp, diğer tarafa verebileceğini göstermiş, “adalet” terazisini bozmuştur.
Maçın 5. hakemi Murat Türker, MHK’nın, Süper Lig’e yavaş yavaş hazırladığı bir orta hakem. Gelecek yıllarda Cüneyt Çakır gibi derbiler yönetmeyi, Avrupa’da düdük çalmayı hayal eden bir isim. Fakat 1,5 metre mesafede Sivaslı Kadir açık olan koluyla topu net biçimde engelliyor, Türker nedendir bilinmez donup, kalıyor!

Haberin Devamı

Sezon başına 0,6 penaltı
Yunus Yıldırım’ın açısı da olan biteni görmeye son derece müsait ama o da geleneklerine zarar vermemek için olsa gerek oyunu devam ettiriyor. Ardından haksız sarı kart çıkardığı Egemen’i açıkça tahrik ederek, kırmızı kartla atıyor. Fenerbahçe lehine olan avantajları kesiyor, Sivas’ın golünden önce iki oyuncu yerdeyken düdüğünü çalmıyor. Aydın’ın sol dizine acımasızca çok açık bir tekme vuran Meireles’e kırmızı kart çıkaramıyor...
Yunus Yıldırım 44 yaşında, en geç 1 sene sonra da kariyerini mecburen noktalayacak. Sanırım kişisel olarak penaltının çok ağır bir ceza olduğunu düşünüyor ve bu nedenle de kitaptaki kuralları değil, kendi kafasında oluşturduğu anlaşılmaz kalıbı uyguluyor. Uçan tekme, açık bir çekme, bariz bir dirsek, net bir elle oynama görmeden kesinlikle penaltı çalmıyor. Hele Murat Türker gibi bir yardımcısı da varsa ceza sahası içindeki kural dışı hareket ne olursa olsun penaltı düdüğü çalmamak için bütün taşlar yerli yerine oturuyor.
Yunus Yıldırım son 10 sezonda Süper Lig’de tam 163 maçta orta hakem olarak görev yapmış ve inanılması güç ama sadece 6 kez penaltı düdüğü çalmış. 10 sezonun 5’ini sıfır penaltıyla kapatmış, hiçbir sezonda 2’den fazla penaltı vermemiş. Sezon başına penaltı ortalaması ise yalnızca 0,6...

Haberin Devamı

6’da 2 aleyhte düdük
Yıldırım’ın 6 penaltı düdüğünden 2’sini Fenerbahçe aleyhine üflemesi de dikkat çekici. 10 sezonda Süper Lig’de 30’a yakın takım yer alırken, 6 penaltıdan 2’si sarı-lacivertlilere denk gelmiş. 2006-07’nin 26. haftasında oynanan Fenerbahçe-Ankaraspor maçında (2-1) Lugano, Bilal’i çekince haklı olarak penatı noktasını göstermişti. 2008-09’un 33. haftasındaki Fenerbahçe-Konya maçında (4-2) Gökhan-Poljac mücadelesi için de penaltı çalmıştı fakat kesinlikle hatalı bir karardı. Uluslararası düzeyde maçlar yönetmek isteyen genç hakemlerimize bir tavsiyem var; Yunus Yıldırım’ın geçmişteki objektif yönetimlerini kendilerine örnek almalılar. Penaltıyla ilgili kriterlerini ise akıllarından bile geçirmesinler...

Haberin Devamı

FARKIN SEBEBI ORTA SAHA

Karabük ve Eskişehir’den sonra Sivas’tan da eli boş dönen Fenerbahçe’de bahar havası çabuk dağıldı. Galatasaray’la puan farkı sadece 2 haftada 10’dan 4’e düştü ve panik başladı. Sezon başındaki agresif, ön alanda pres yapan, rakiplerine nefes aldırmayan Fenerbahçe’yi şimdilerde maçların sadece 10-15 dakikalık bölümlerinde izleyebiliyoruz. Gerisi telaşla, organize olmayan savruk ataklarla ve rakip hücumları karşılamaya çalışmakla geçiyor, altın değerindeki puanlar üçer üçer uçup gidiyor.
Fenerbahçe ile Galatasaray arasında son dönemde ortaya çıkan futbol ve üretkenlik farkını belirleyen orta sahalar oldu. İlk yarıdaki maçların büyük bölümünde rakiplerini presle dağıtan ve goller atan Fenerbahçe orta sahası, takımın arıza merkezine dönüştü.
Sarı-lacivertli takımda 3’ü yabancı, 6’sı yerli 9 orta saha oyuncusu var. Ancak bu oyuncuların toplam gol sayısı sadece 7. Asist rakamları ise 12. Sow, Webo, Emenike ve Kuyt dörtlüsünün 32 gol, 15 asistlik performansı şampiyonluğu kovalayan bir takım için ideal seviyede. Ancak 20 haftada 7 gol, 12 asist üreten orta saha oyuncularının rakamları çok yetersiz.

Bayern’de 33 gol
Buna karşılık Galatasaray’ın ikinci yarıyla birlikte müthiş bir form grafiği yakalayan orta sahadaki üç yıldızı Selçuk, Sneijder ve Melo geride kalan 20 haftada 12 gol, 10 asistlik katkı sağladı. Üstelik Şampiyonlar Ligi ve Türkiye Kupası’nda da mücadele etmelerine rağmen Fenerbahçeli orta saha oyuncularını geride bıraktılar.
15 gole ulaşan Beşiktaşlı orta saha oyuncuları da takımın gol yüküne omuz vermeye devam ediyor. Olcay 7 golle başı çekerken, Gökhan ve Oğuzhan 3’er gol attı, Fernandes ise 2 gollük katkı sağladı. Avrupa’nın dev kulüplerine baktığımızda orta sahaların yaptığı gol ve asist katkısının başarıda ne kadar belirleyici olduğunu görebiliriz. Orta sahalar B.Münih’te 33, Chelsea’de 26, Juventus’ta 21 gol atmışlar, sezon sonunda bunun da çok üzerine çıkacaklar. Özetle üretmeyen orta sahalarla şampiyonluk hayal gibi. Ersun Yanal ve F.Bahçeli oyunculara bizden söylemesi...

GARİP AMA GERÇEK; 163 MAÇ, 6 PENALTI

PENALTI KARNESİ

SEZON MAÇ PEN.
2013-14 12 -
2012-13 14 1
2011-12 13 1
2010-11 16 2
2009-10 17 -
2008-09 23 1
2007-08 18 -
2006-07 12 1
2005-06 23 -
2004-05 15 -
TOPLAM: 163 6

HAFTANIN TAKIMI - AKHİSAR

Avni Aker Stadı’nda 1 yıldır yenilgi yüzü görmeyen Trabzonspor’a son senelerin en ağır darbesini indirdi. Kupa maçının yorgunluğuna rağmen kazanmaya odaklanan bir deplasman takımı ne yapması gerekiyorsa harfiyen yerine getirirken, bileğinin hakkıyla üç puanı cebine indirdi.

HAFTANIN PORTRESİ - MEHMET AKYÜZ / AKHİSAR?BLD.

Sneijder’in, Bursaspor karşısındaki tek kişilik gösterisine adeta nazire yaptı. Onur gibi çok yetenekli bir kaleciye attığı birbirinden güzel üç golle Akhisar’ı Avni Aker’de zafere taşırken, çok etkili bir hücum silahı olduğunu yeniden hatırlattı.

HAFTANIN HOCASI - HAMZA HAMZAOĞLU / AKHİSAR?BELEDİYE

Akhisar Belediyespor’u ligin en centilmen, en sempatik ve saygı duyulan ekiplerinden biri haline getiren Hamza Hamzaoğlu, Trabzon’da taktik becerisinin karşılığını almayı başardı. Mehmet Akyüz’ü rakibin en zayıf olduğu noktaya yerleştirdi, gerisi çorap söküğü gibi geldi.

HAFTANIN HAKEMİ - HALİS ÖZKAHYA / ELAZIĞSPOR-KAYSERİSPOR

Haftanın en kritik puan kapışmalarından biri olan Elazığspor-Kayserispor randevusunda yüksek motivasyonu ve kondisyonuyla dikkatleri çekti. Verdiği iki penaltı kararı da yerindeydi, meslektaşı Yunus Yıldırım’a adeta mesaj gönderdi!

GARİP AMA GERÇEK; 163 MAÇ, 6 PENALTI

HAFTANIN 11'İ

GARİP AMA GERÇEK; 163 MAÇ, 6 PENALTI




Ç.Rizespor’dan Avrupa rekoru!
* Rıza Çalımbay’la yollarını ayıran Çaykur Rizespor tam 15 haftadır galip gelemiyor. Son 15 karşılaşmada, 6 beraberlik ve 9 yenilgi alan Karadeniz ekibi, Avrupa liglerinin en uzun süre galip gelemeyen takımı oldu.
Yunanistan Ligi takımlarından Aris bu hafta 15 maç aradan sonra sahasında Panionios’u
1-0 yendi. Çaykur Rizespor
ligdeki son galibiyetini 22 Eylül 2013 tarihinde 2-1’lik skorla Bursaspor karşısında elde etmişti.
* Kardemir Karabükspor, Tolunay Kafkas yönetiminde Süper Lig tarihinin en başarılı sezonunu yaşıyor. Kırmızı-mavili takım, 20 maçta 33 puan topladı.
Karabükspor böylece 20. haftalar itibariyle tarihinin en başarılı sezonuna ulaştı. Karadeniz ekibi 1997-98 ve geçen sezon 20. haftada 28 puan toplamıştı.

GARİP AMA GERÇEK; 163 MAÇ, 6 PENALTI