Levent Kalkan

Levent Kalkan

leventk@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Porto (59 maç, 7 gol), Werder Bremen (121 maç, 51 gol), Juventus (47 maç, 7 gol), Wolfsburg (85 maç, 24 gol) ve Atletico Madrid'de (61 maç, 8 gol) toplamda 10 yıl forma giymiş bir yıldız da olsanız futbol öyle enteresan bir oyun ki bütün kariyeriniz bir maça düğümlenip kalabiliyor. Ne Volkan ne Emre ne Selçuk ne ilk kez Saracoğlu'na çıkan Sneijder... Derbinin kadrosunda yer alan 36 oyuncudan işi en zor olan Diego Ribas'tı... Ya sırtındaki bu ağır yükü taşıyacak ya da Fenerbahçe'den ayrılmak için gün saymaya başlayacaktı. Açıkçası kimse onun yerinde olmak istemezdi...

Haberin Devamı

Derbi müthiş başladı. Önce Selçuk'un ardından Burak'ın gole çok yaklaştığı pozisyonlarda Volkan kalitesini ve tecrübesini konuşturdu. Hamzaoğlu'nun sahaya sürdüğü cesur kadro özellikle ilk 20 dakikalık bölümde hem iyi pas yaptı hem de kararlıydı. Fenerbahçe bu sürpriz baskıya enerjisiyle yanıt verdi.

Gökhan'ın nefis hareketlerle Kuyt'a hazırladığı pozisyonun hemen ardından Fenerbahçe vites artırdı ve oyundaki psikolojik üstünlüğü bir anda ele geçirdi. Ancak Umut'un Sabri'ye, Sneijder'in de Telles'e yaptığı kesintisiz yardımlar, Fenerbahçe'nin rakip savunmayı eksik yakalamasını engelledi. Sarı-lacivertli takım bu nedenle Diego, Emre ve Mehmet Topal'la merkezden gelmeyi denedi fakat bu kez de Selçuk ve Hamit'in yardımı bunalan savunmayı ayakta tutan faktörler olarak öne çıktı.

*****

Galatasaray ilk yarıda düşündüklerini büyük ölçüde sahaya yansıttı, kazanmaya mecbur olan Fenerbahçe için aynı şeyleri söylemek zordu. Kilidi açacak bir anahtar lazımdı ama İsmail Kartal ikinci yarıya sürpriz biçimde öndeki üçlünün yerlerini değiştirerek başladı.

Sow sola, Emenike sağa, Kuyt da merkeze geçince Fenerbahçe'nin etkinliği ikiye katlandı. Sow ve Emenike'nin üst üste yakaladığı fırsatlar büyük bir iştahla aranan golün sinyallerini verdi. Hamzaoğlu, Emenike'nin sağ kanattaki hızını kesmek için Olcan'ı beke çekip, Yasin'i kanada monte etti ve bu hamle kısa süre için de olsa işe yaradı.

Galatasaray ceza sahası üzerine yığılan oyun dengelenir gibi olurken, son adam Olcan, Emenike'yi indirdi herkes 'kırmızı' beklerken Cüneyt Çakır harika kariyerine kara bir leke olarak geçecek sarı kartını çıkardı. Pozisyonu Metin Şentürk'e anlatsanız o bile düşünmeden 'kırmızı' derdi...

Haberin Devamı

İsmail Kartal, alkışlar arasında kenara gelen Diego ile Webo'yu değiştirerek kazanmak adına bir risk daha aldı ve en doğruyu yaptı. Hemen ardından da Fenerbahçe fazlasıyla hak ettiği gole kavuştu. Harika adam Mehmet Topal orta sahada bitmiş bir atağı yeniden başlattı, kusursuz profesyonel Kuyt da topu adeta iğne deliğinden geçirip, sarı-lacivertli takımı üstünlüğe taşıdı.

Uzun lafın kısası, sonuna kadar hak edilmiş bir zafer bu... Kazanmaya kilitlenen ve 3 puanı resmen söküp alan Fenerbahçe'yi de inancını hiç kaybetmeyen ve hala ligin zirvesinde olan Galatasaray'ı da tebrik etmeliyiz.