Skorer Londra, olimpiyatlara kilitlendi

Londra, olimpiyatlara kilitlendi

23.07.2012 - 11:28 | Son Güncellenme:

Başkentin 83 noktasına oyunların maskotu Wenlock ve Mandeville’in büyük maketleri yerleştirildi. Meteoroloji yetkilileri olimpiyatların büyük bir bölümünde güneşli havanın etkili olacağını belirtti.

Londra, olimpiyatlara kilitlendi

Olimpiyat oyunlarına 3. kez ev sahipliği yapmaya hazırlanan İngiltere’nin başkenti Londra’da heyecan dorukta.

Londra’nın turistik yerleri, oyunların maskotu olan Mandeville ve Wenlock’un büyük maketleriyle süslenirken, iki gün önce başkente getirilen olimpiyat meşalesi de belirlenen rotada, kentte dolaştırılmaya devam ediyor.

Güvenlik şirketi G4S’in taahhüt ettiği şartları yerine getiremediğini açıklamasının ardından başlayan hararetli güvenlik tartışmaları, yerini meşale coşkusuna ve 542 sporcuyla olimpiyatlara katılan Britanya’nın başarılı olması beklentilerine bıraktı.

Westminster, Covent Garden, Tower Bridge, Hyde Park gibi turistlerin uğrak mekanı olan yerler başta olmak üzere toplam 83 noktaya maskotlar Mandeville ve Wenlock’un maketleri yerleştirildi. Maskotlara büyük ilgi gösteren turistler ve İngilizler hatıra fotoğraflarıyla olimpiyat coşkusunu ölümsüzleştiriyor.

8 milyon nüfuslu Londra’da bir başka heyecan da olimpiyat meşalesiyle yaşanıyor. 2 gün önce dünyanın sıfır noktası kabul edilen Londra’daki Greenwich’ten yola çıkan meşale, her gün yaklaşık 12 saat boyunca başkent sokaklarında elden ele dolaşıyor.

26 Temmuz’da Buckingham Sarayı, Başbakanlık binası (10 Numara) ve Trafalgar Meydanı’nın önünden geçecek olan meşale, 27 Temmuz’da son durağı Olimpiyat Stadı’na getirilecek.

Olimpiyat halkaları her yerde

Haberin Devamı

Oyunlar öncesinde ilk olimpiyat halkası açılışa 100 gün kala Londra’nın önemli parklarından Kew Gardens’ta 20 bin menekşeden oluşturuldu. Çeşitli renklerdeki menekşelerden yapılan olimpiyat halkası, Heathrow Havaalanına inen uçaklardan da rahatlıkla görülebiliyor.

Halkalar oyunların yaklaşmasına kısa bir süre kala tarihi Tower Bridge üzerine yerleştirilirken, Başbakan David Cameron’ın ikamet ettiği Başbakanlık Binası’nın (10 Numara) önüne yine çiçeklerden olimpiyat halkaları yapıldı.

Sıcak hava beklentisi

Birkaç gün öncesine kadar etkisini sürdüren sağanak yağış, olimpiyatların keyifsiz geçeceği endişelerine sebep olurken, hafta sonunda kendisini gösteren güneşli hava, oyunlar öncesinde Londralılar’ın yüzünü güldürdü.

Meteoroloji yetkilileri olimpiyatların büyük bir bölümünde güneşli havanın etkili olacağını ancak zaman zaman yağmur geçişlerinin yaşanabileceğini bildiriyor.

Oyunlara renkli açılış

Haberin Devamı

2012 Londra Olimpiyatları’nda sporseverleri renkli bir açılış bekliyor.

Sanat direktörlüğünü 8 dalda Oscar kazanan ”Slumdog Milyoner” filminin yönetmeni Danny Boyle’un yaptığı açılış töreninde, Olimpiyat Stadı’nın içine koyun, at, inek, keçi, ördek, kaz, tavuk gibi çiftlik hayvanlarının yer alacağı örnek bir İngiliz köyü kurulacak.

Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar kişinin izlemesinin beklendiği açılış töreninde 10 bin gönüllü görev yapacak.

27 milyon sterlin harcanarak hazırlanan açılış töreninde, efsanevi müzik grubu Beatles’in üyesi Paul McCartney’nin de aralarında bulunduğu ünlü sanatçılar sahne alacak. ?

Oyunlar sırasında kültür festivali

8 milyon nüfuslu Londra’da, olimpiyat oyunlarının kültür festivaline dönüştürülmesi de amaçlanıyor.

Başkentteki birçok müzeye girişin ücretsiz olması ve Londra’nın çok sayıda müzikale ev sahipliği yapmasından dolayı oyunlar için gelenlere spor festivalinin yanı sıra, kültür festivalinin de yaşatılması hedefleniyor.

Birleşik Krallık genelinde oyunlarla paralel olarak 9 Eylül’e kadar konserler verilecek, moda defileleri, film gösterimleri ve dans gösterileri yapılacak.

Londra’daki müzeler de kendilerini olimpiyat temasına göre hazırladı. Birçok müzede, olimpiyatla ve sporla ilgili özel sergiler açıldı.

İngiltere, olimpiyatlar ve sonrasındaki dönemde ülkeye fazladan 4,6 milyon ziyaretçi çekmeyi ve 2,3 milyar sterlin gelir elde etmeyi amaçlıyor.

Hükümet güvenlik konusunda garanti verdi

Haberin Devamı

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, Spor ve Olimpiyatlardan Sorumlu Bakan Hugh Robertson ve Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, güvenlik konusunda endişe edilecek bir durum olmadığını ve olimpiyatların büyük bir festivale dönüşeceği garantisini verdi.

G4S’in eleman eksikliği askerlerle doldurulurken, oyunlar sırasında 12 bin 500 polis, 13 bin 500 askeri personel, 13 bin özel güvenlik görevlisi ve öğrenciler güvenliği sağlamak için görev yapacak.

Londra’nın doğusunda iki apartman bloğunun çatısı dahil olmak üzere toplam altı yere karadan havaya güdümlü füze yerleştirildi. Füzelerle ülkenin hava üslerinin korunmasının amaçlandığı açıklandı.

Bu arada ulaşımın aksamaması için şehir merkezinde, üzerinde olimpiyat halkasının bulunduğu şeritler oluşturuldu. Bu şeritlerde öncelik olimpiyat oyunları sırasında görev yapacak araçlara verilecek.

Londra’nın en büyük ve en yoğun havaalanı Heathrow ise özel uçuşlara kapatıldı.