Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Sonuç olarak 3 puan tamam. Ama şartlara göre esneklik göstermekte Galatasaray’ın bir problemi olduğu konusunda artık şüphe yok


Henüz 33’te eksik kalan Antep’e karşı bu zeminde, bu kadar geriden pas yaparak çıkmaya çalışmak pek doğru bir tercih değildi. Zemin ve iklimin zorluğuna rağmen bir bahar günü Nou Camp zeminindeymiş gibi oynama isteği sadece rakibin savunmasına yardımcı oldu.
Daha direkt, hatta belki biraz ileri doldurarak topu ileride tutmaya çalışmak daha efektif olabilirdi sanki. Her şutun çok tehlikeli olduğu her an bir savunma hatası ihtimali bulunan bir zeminde bu olanaklardan az yararlandılar. Elano’nun her şutunun gole yakın oluşuna bakarsak bu böyle. Ama asıl önemlisi hata yapmaya, olmadık yerde faul, hatta penaltı yapmaya yatkın Antep savunmasının bu büyük zaafından yeterince yararlanamadılar.
Ahmet Arı’nın olmadık hamlığı, Zurita’nın penaltı tekmesi, Mahmut’un genelde iyi bir maç çıkarmasına, penaltı kurtarmasına rağmen ilk yarıda Nonda’ya yaptığı gayrı ihtiyarı asist ve golde Sarp’dan önce topa çıkmayışı Antep’in zaaflarını ve muhtemel açıklarını anlatan çok iyi fotoğraflar. Galatasaray bunlardan çok ama çok daha fazla yararlanabilirdi.
Oysa böyle bir oyunla rakibi yormak yerine zor koşullarda pas yapmaya çalışarak kendilerini yordular.
Zeminin zorluğunu, rüzgâr, soğuk ve her an onlarca iğne sızısı yaratan karın can sıkıcılığı nedeniyle çok iyi bir oyun beklenemezdi kuşkusuz. Oyuncuların çok sağlam mazeretleri var. Ama zaten eleştirim de bu kadar pasla oynama, bu kadar iyi oynama çabasına. Biraz daha kısayolları kullanmak biraz daha rakibin zaaflarından yararlanmak mümkünken bu romantizme...
Galatasaray’ın 4-4-2 diyebileceğimiz oyun düzenini kırmızı kart sonrası Rijkaard’ın hemen net bir 4-3-3’e çevirmesi, hatta savunmayı 3’leyip (Neill-Servet-Hakan) Elano’yu oyunda tutarak hücumu zenginleştirmek mümkündü ve hiç kuşkusuz çok daha etkili olabilirdi.
Ama Hollandalı hiçbir şeyi değiştirmeden işini biraz zorlaştırdı. Sonrasında da Jo için Elano’yu oyundan çıkardı. Bunun oyunu ileri yıkmaya pek bir faydası olduğunu söyleyemeyiz.
Sonuç olarak 3 puan tamam. Ama şartlara göre esneklik göstermekte Galatasaray’ın bir problemi olduğu konusunda artık şüphe yok.