Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Halı saha maçı gibiydi. Saha hariç... Özellikle maç 3-2’ye gelene dek orta sahasız bir oyundu. Fenerbahçe’nin bu oyunu tercih etmesini belki biraz olsun anlamak mümkün olabilir. Zira genel olarak ofansif yönü güçlü orta saha oyuncularına sahiptiler. Sivas’ın ise daha sert bir orta sahası vardı. Bu zemin ve rakiple bir orta saha mücadelesine girmek mantıklı değildi. Sivas’ın bu oyuna gelişini ise anlamak mümkün değil. Korakor bir orta saha kavgası onların işine gelirdi. Oyun dünkü gibi bir Rus ruletine döndüğünde ise oyunu tek hamlede değiştirecek oyuncuları fazla olan avantajlı duruma geçti.
Dün Sivas 2 kez öne geçmiş olabilir ama uzun süredir bu statta Fenerbahçe’nin karşısına çıkmış direnci en düşük takım onlardı. Bu genel oyun stratejisi onlara lig boyunca yedikleri gol sayısının 3’te birini yemek gibi ağır bir faturaya mal oldu.
Aragones’in öğrencilerinin muhtemelen Aragones’ten bağımsız olarak ortaya koymuş oldukları tercihleri oyunun Fenerbahçe’ye bu kadar dönmesine yol açtı. Öncelikle Gökhan ve Uğur’un neredeyse Alex ve Semih kadar hücumun parçası oluşları önemli. Ortaya bir karakter koydular. Ve bu karakter Fenerbahçe’yi şekillendirdi. Belki Tuncay ve Ümit Özat’tan bu yana ilk kez Türk oyuncular fark yaratan bir tavırla sahadaydılar. Bu Alex için ideal bir oyun ortaya çıkardı. Ne bir orta saha kavgası vardı oyunda, ne de ileri de yalnızlık. Uzun süredir ilk kez bu kadar keyifle oynadığını gördük.
Fenerbahçe açısından en çok sevinmeleri gereken durum herhalde bu. Ancak öte yandan son derece şizoid bir halin varlığı da ortada. Bu kadar farklı, her hafta siyahla beyaz kadar uzak bir oyun, ruh hali, motivasyon, adanmışlık vs. Bunun standardını bulmak lazım gibi.
Son olarak iki oyuncu için de özel bir paragraf açalım:
Artık şu bir gerçek ki, Vederson’un tek özelliği cebinde Türk pasaportu oluşu. Biz Türkler, çoğumuz başka bir pasaport peşinde koşsak da futbolda durum farklı. Bu sektörde en değerlisi bir yabancının sahip olduğu Türk pasaportu. Vederson Türk pasaportuna sahip olmasa, ya da Brezilyalı olmasa Fenerbahçe’de oynayabilir mi, sormak lazım...
Ve Lugano. Savunma yönü belki tartışılır ama büyük golcülere özgü bir sezgi gücü var.