Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

GALATASARAY-BEŞİKTAŞ (Bülent YILDIRIM)
Tabata’nın, M.Sarp’a yaptığı kontrolsüz hareketi pozisyona yakın olmasına rağmen tespit edemedi. M.Sarp’ın canının yanması nedeniyle Tabata’ya yaptığı aşırı tepkiyi görünce ve iki oyuncu da yerde kıvrandığı için oyunu durdurdu. O Sırada M.Sarp’ı elleriyle itekleyen Ferrari’yi de gördü. Tedavi için M.Sarp’ı oyun alanı dışına gönderdi. Tabata’nın hareketini görmemesine rağmen yardımcı hakemi ile biraz uzun da olsa konuştuktan sonra her iki oyuncuya da sarı kartını doğru olarak gösterdi. M.Sarp, sedye ile dışarı çıkmadığı için aynı anda sarı kart gösterebilirdi. Oyuna girdiği anda göstermesi yanlış değildi. Oyunu sakatlık nedeniyle durdurduğu için hakem atışı ile başlatması doğruydu. Yerden seken topun Ernst’in eline çarptığını iyi yorumladı. Devamında kaleci ile karşı karşıya kalan S.Özkan topa vurdu. Top doğru ceza alanı içinden elleri açık olarak yatan Franco’nun ellerine ceza alanı içi ile çizgisi üzerinde temas etti. Hakemin bulunduğu yerden tespit etmesi mümkün değildi. Yardımcı hakem Bahattin Duran’ın önü açıktı. Bariz bir ceza alanı dışı teması olmadığını görünce devam ettirdi. Çok kritik bir pozisyondu. Bu tür gri pozisyonlarda hakemin kararına saygı duyulmalı.

DENİZLİSPOR-DİYARBAKIR (Hüseyin GÖÇEK)
Sarı kartı bulunan Bajic, rakibine karşıdan kayarak ciddi faullü hareket yaptı. Bu pozisyonda avantaj oynatmamalı, oyunu hemen kendisi durdurmalıydı. Yardımcı hakemi Tarık Ongun’un ısrarlı bayrak kaldırmasına gerek kalmazdı.

MANİSASPOR-SİVASSPOR (Fırat AYDINUS)

Bu tür maçlarda motivasyon eksikliğinden çok eleştirilmesinden ders almış olacak ki, tartışmalı kararlardan uzak kalarak başarılıydı.

GAZİANTEP-KASIMPAŞA (Aytekin DURMAZ)
Deneyimi ile bu tür maçları başarılı yönetiyor.

G.BİRLİĞİ-ESKİŞEHİRSPOR (M.Kamil ABİTOĞLU)
Karşılıklı gollerin atıldığı maçta skoru etkileyecek hata yapmadı.

ANTALYA-ANKARAGÜCÜ (Cüneyt ÇAKIR)

Tansiyonu yüksek maçı tecrübesi ve otoritesi ile iyi yönetti.

B.BELEDİYESPOR-TRABZON (Bünyamin GEZER)
Skor olarak erken rahatlayan maçta benzer hareketlerde farklı kararlar verdi. Ceza alanı içinde Giray’ın kafa vuruşunda G.Kaba topu eliyle uzaklaştırdı. Penaltı ve sarı kart vermesi gerekirken, Trabzonspor aleyhine serbest vuruş vermesi ilginçti. Sarı kartlı G.Süzen’e, Serkan’a yaptığı faul sonrası 2. sarıdan kırmızı kart göstermedi. Sadece uyardı. Sarı kartlı oyuncunun uyarılmayacağını unuttu. Kart uygulamalarında da standardı yoktu.

Haberin Devamı

Deniz Çoban kırmızı kartını çıkaramadı


BURSASPOR-FENERBAHÇE (Deniz ÇOBAN)
Maç süresince faul ve kart uygulamalarında iki takım içinde tutarsız kararlar verdi. Bu durum oyuncuları sinirlendirdi. Lugano’nun Yenal’a yaptığı rakibini sakatlayıcı hareketi sonrası gösterdiği sarı kart hafif kaldı. Fenerbahçeli futbolcuların etrafını sararak yaptıkları toplu itirazlarında gerekli disiplin uygulamalarını yapamadı. Lugano’nun kart gördükten sonra itirazlarını ve alkışlı protestosunu cezalandıramadı. G.Gönül ile M.Topuz’un temaslı itirazlarında ise kartını kullanamadı. Hakeme sportmenlik dışı yapılan bu fiziksel temaslar kırmızı kartı gerektirirdi. Disiplin anlayışını sağlayamadığı için oyunun kontrolünü elinden kaçırarak maçın tansiyonunu yükseltti. Yardımcı hakemleri ile anlaşamadı. Otoritesini kabul ettiremediği ve oyunculardan da etkilendiği için çelişkili kararlar verdi.

Haberin Devamı

6 hakemli maçlar!
Futbolda hakem kararları hep ön plandadır. Canlı yayımlanan ve 10’dan aşağı olmayan kamera ile çekilen maçlarda taç atışının veya köşe vuruşunun bile tartışılmalarına tanık oluyoruz. (Fenerbahçe-Bursaspor maçındaki Gökhan Gönül’ün sarı kart görmesine neden olan köşe vuruşu pozisyonu gibi.) Futbol oyunu inanılmaz hız ve tempo kazandı. Ceza alanı içinde oluşan ihlaller ise maçın skorunu direkt etkiliyor. 4 hakemle bile hatalı kararlar verilebiliyor. UEFA Başkanı Michael Platini, FIFA’nın karşı çıkmasına rağmen yeni bir uygulama başlatıyor. Bu yıl ilk kez uygulanacak ve ülkemizi Fenerbahçe ile Galatasaray’ın temsil edeceği Avrupa Ligi’nde artık 6 hakem sahada olacak. Yardımcı hakemler ve 4. hakem aynı yerlerinde görevlerine devam edecekler. Yeni değişiklikle görevlendirilecek 2 hakem ise oyun alanının iki tarafında ve yardımcı hakemlerin uzağında kalan kale direği yanında duracaklar. Ceza alanı içinde penaltı noktası ile bulundukları bölgeye çapraz bir huni şeklinde oluşan alanda olabilecek ihlallerin doğru olarak tespit edilebilmesi için hakeme yardımcı olacaklar. Bunlarda bayrak veya düdük yok. Telsiz mikrofon sayesinde hakemle iletişim kuracaklar. Son karar yine hakemde. Ceza alanı içindeki oyuncuların birbirlerini itmeleri ve tutmalarını nispeten engelleyebilir. Penaltı kararlarındaki temas var mı, yok mu tartışmalarını azaltabilir. Ancak yine de, yorum farklılıkları olacaktır. 4 hakem anlaşmakta zorlanırken, 6 hakem bunu nasıl başaracak merak ediyorum. Uygulanmasını gördükten sonra tekrar yorumlayabiliriz.