Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

BEŞİKTAŞ-GALATASARAY
(M.Kamil ABİTOĞLU)

İlk derbi maçını yönetmenin tedirginliğinden dolayı hatalı kararlar verdi. Ceza alanı önünde Cisse’ye, E.Aşık’ın kayarak yaptığı faul sonrası gösterdiği sarı kart doğruydu. Kaleye olan mesafesi, topun ve oyuncunun yönü dolayısıyla bariz gol şansı yoktu. Beşiktaş’ın ilk golü öncesi Bobo-E.Aşık hava topu mücadelesi sonrası verdiği faul hatalıydı. Yusuf ceza alanına girdiği anda topu Barış’tan kurtardığı anda yerde kaldı. Hafif bir temas var. Penaltı değil ama aldatmadan sarı kart da göstermemeliydi. Sarı kartlı

Derbi maçındaki hatalı kararlar
Ernst’in, H.Balta’ya topsuz olarak kasıtlı yaptığı sert hareketi sonrası verdiği faulün devamında 2. sarıdan kırmızı kartını kullanamadı. İ.Üzülmez ceza alanına girdiği anda top kontrolündeydi. Kewell’ın arkadan koluyla iteklemesi sonrası yerde kaldı. Penaltıydı. E.Aşık sarı kartlı oynarken Nobre’yi arkadan formasından çekerek tuttu. 2. sarıdan kırmızı kartla oyundan ihraç edilmeliydi.

SİVASSPOR-G.BİRLİĞİ
(Halis ÖZKAHYA)

Ev sahibi takım için çok önemli bir maçtı. Skor dezavantajına rağmen faul ve kart uygulamalarında tutarlı kararlar verdi. Sivasspor’un attığı 2. gol öncesi faulün çabuk kullanılmasına müsaade etmesi olumlu tarafıydı. Oyunun skorunu etkileyecek kararlardan uzaktı.

BURSASPOR-GAZİANTEP
(Kuddusi MÜFTÜOĞLU)

Ev sahibi takımın Avrupa Ligi hedefi açısından önemli bir karşılaşmaydı. İbrahim’in ceza alanı içinde Beto’ya yaptığı dikkatsiz müdahale sonrası verdiği penaltı doğruydu.

KAYSERİ-HACETTEPE
(Hakan ÖZKAN)

Ercüment’i bariz gol şansından dolayı kırmızı kartla oyundan ihraç kararı doğru.

ANKARAGÜCÜ-DENİZLİ
(Cüneyt ÇAKIR)

Tecrübesi ve otoritesi ile kritik karşılaşmayı başarılı yönetti.

FENERBAHÇE-KONYA
(Yunus YILDIRIM)

Veysel’in kaleye doğru aşırttığı topu ceza alanı çizgisi dışında eliyle kesen Volkan Demirel’e bariz gol şansını engellemeden dolayı kırmızı kart göstermeliydi. Ceza alanı içinde G.Gönül’ün, Poljac’a yaptığı kontrolsüz hareketin sonrasında verdiği penaltı doğru ama ona da bariz gol şansını engellemeden kırmızı kartını kullanamadı. Tecrübesine rağmen kritik hatalar yaptı.

KOCAELİ-İ.B.BELEDİYE
(İlker MERAL)

İlk gol öncesi oluşan serbest vuruşta faulü yapan Vinisius ile kart göstermesi gerektiğini eliyle işaret eden Serdar’a kartını kullanmalıydı.

ESKİŞEHİR-TRABZON
(Bünyamin GEZER)

Karşılaşmanın gollü ve zevkli geçmesinde ikili mücadelelere müsaade etmesinin katkısı vardı. Koray’ın ortaladığı top ceza alanı içindeki Colman’ın kolundan döndü. Mesafe yakın ve kol vücuda yakındı. Devam kararı doğru. Youla attığı golden sonra başını formasıyla kapattı. Sarı kart uygulaması kurala uygundu. Deneyimine rağmen hâlâ yer alırken oyuncuların koşu yolunu kapatarak oyuna müdahale ediyor.

ANKARA-ANTALYASPOR
(Tolga ÖZKALFA)

Otoritesini kuramadı. Karşılaşmada önemli ve skoru etkileyen hatalı kararlar verdi. Tita’nın kaleye vurduğu top Batak’ın kolundan döndü. Yakın bir mesafe yoktu. Oyuncu kolunu toptan kaçırabilirdi. Penaltıydı. Ahmet ceza alanı içinde Ediz’in temasını hissettiği anda kendini yere bıraktı. Penaltı vermemesi doğru. Havadan gelen topa kafa vuramayan Ediz’in eli ile uzaklaştırdığı topa penaltı verip sarı kart göstermeliydi. Pozisyona itiraz eden Antalyasporlu oyunculardan kendini kurtaramadı. Sarı kartlı Ertuğrul’un aşırı itirazına duyarsız kalmamalı daha önce kırmızı kartını kullanmalıydı.



FIFA hakemleri!
7 FIFA hakemimiz var. Selçuk Dereli, Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Bülent Yıldırım, Hüseyin Göçek, Yunus Yıldırım, Halis Özkahya. Liglerimizde oynanan en kritik maçları yönetecek deneyime ve yeteneğe sahip veya en çok maç yönetmesi gereken isimlerden oluşan bir liste. Süper Lig takımlarımızın transfer ettikleri ve performansları ne olursa olsun devamlı oynattıkları yabancı oyuncular gibi MHK’nın can simidi gibi gözü kapalı her karşılaşmaya ataması gereken hakemler.
MHK, sezonun en kritik maçlarında, FIFA kokartı olmayan hakemleri görevlendirdi. Bünyamin Gezer, önce Beşiktaş-Fenerbahçe Türkiye Kupası final maçı, 3 gün sonra da Bank Asya finalinde Kasımpaşa-Karşıyaka maçını yönetti. M.Kamil Abitoğlu, Beşiktaş-Galatasaray arasındaki ligin son derbi maçında görev yaptı.
Sezon içinde MHK’nin 4 FIFA hakemi adayı vardı. Yunus Yıldırım, Halis Özkahya, Bünyamin Gezer ve M.Kamil Abitoğlu. MHK, tercihini ilk iki ismin lehine kullandı. Ancak ligin en kritik karşılaşmalarında diğer iki hakeme görev verdi.
FIFA hakemlerinden fazla karşılaşma yöneten birkaç MHK’ya yakın isimlerde var.
Hiçbirinin, diğerlerinden yetenek olarak fazlası yok! Hepsi aynı hataları yapıyorlar! Hepsi gördüğünü çalıyor!
Ancak MHK, hakemlerden istediği adaletli ve cesur yönetim tarzını, ATAMALARDA kendisi gösteremedi!



Teknik direktörsüz!
Geçtiğimiz sezon Galatasaray ligin son 5 haftası öncesi Teknik Direktörü Feldkamp’ın görevine son verdi. Yardımcı antrenörleri takımın başında tüm maçlarını kazandı. Ve Şampiyon oldu. Bu yıl aynı durumu Trabzonspor yaşadı. Son 5 hafta öncesi takımın başındaki Ersun Yanal ile yollarını ayırdı ve alt yapı sorumlusu antrenörü ile son 4 haftada 12 puan aldı. Son haftaya şampiyonluk için olmasa da, Şampiyonlar Ligi için çok şanslı giriyor. Futbolun gerçeklerine pek uymayan bir duruma daha şahit oluyoruz. Teknik direktörün takıma katkısı hep tartışılıyor. Ancak bu ilginç durumlar yüzünden yöneticiler teknik direktörlüğe soyunmaya başlayacaklar. Zaten takım bulmakta zorlanan Teknik Sorumlular için hiç de iyi örnekler değil. Futbolun gerçekleri ile bağdaşmıyor.