Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

GAZİANTEP-MANİSASPOR (Barış ŞİMŞEK)
Sessiz ve seyirci baskısından uzak karşılaşmada oyunun kontrolünü sağladı. Faullerde tutarlıydı. Sarı kartlarını yerinde ve zamanında kullanarak otoritesini kabul ettirdi. Murat’ın kaleye vurduğu top ceza alanı içinde arkası dönük yakın mesafedeki rakibinin vücuduna yapışık kolundan döndü. Devam ettirmesi doğruydu. Son dakikada ceza alanı içindeki J.Cezar-Ferhat ikili mücadelesindeki devam kararında haklıydı.

ANTALYASPOR-İ.B. BLD. (Aytekin DURMAZ)
Deneyimi ile karşılıklı ataklar halinde geçen karşılaşmayı skoru etkilemeden yönetti.

BEŞİKTAŞ-TRABZONSPOR (Bünyamin GEZER)
Otoritesi ve oyunculara verdiği güvenle maç kontrolündeydi. Faul kararlarında iki takım için de tutarlıydı. Aynı başarısını kart uygulamalarında gösteremedi. Kural gereği çıkarması gereken sarı kartlarını kullanmadı. Sarı kartlı Burak’a, İbrahim’e kayarak yaptığı kontrolsüz hareketi sonrası ikinci sarıdan kırmızı kartını göstermeliydi. Holosko’nun verdiği pas Egemen’in eline çarparak yön değiştirdi. Pozisyon şanssızlığıydı. Göremedi. Yardımcı hakemi Cem Satman da emin olmadığı için devam ettirdi. Ancak pozisyon penaltıydı.

Haberin Devamı

KASIMPAŞA-ANKARAGÜCÜ (İlker MERAL- Serdar KARAKAŞ)
İlker Meral’in maçın başında sakatlanması şanssızlıktı. Karşılaşmanın 4. hakemi olarak atanan klasman hakemi Serdar Karakaş için ise büyük bir şanstı. Bank Asya maçı yönetmeden Süper Lig karşılaşması yönetti. Görüntüsü ve koşusu ile sırıtmadı. Yardımcı hakeminin hatalı ofsayt bayrağına deneyimsizliği nedeni ile uymak zorunda kaldı. Önemli bir Kasımpaşa atağıydı. Ceza alanı içinde Geremi’nin, Şahin’e yaptığı kontrolsüz hareket ile M.Erdoğan’ın kaleye vurduğu topun arkası dönük ancak kolları açık Geremi’nin kolundan dönmesi penaltıydı.

GENÇLERBİRLİĞİ-BURSA (Fırat AYDINUS)
Karşılaşma öncesi iki takım futbolcularının birlikte tribüne çağrılması maçın tansiyonunu düşürdü. Oyuncuları uyarırken abartılı hareketleri devam ediyor. Batalla verdiği kararı el kol hareketi ile abartılı olarak protesto etti. Kartını kullanamadı. Ceza alanı içinde havadan gelen topa yükselen Turgay ile Aykut başarılı olamadılar yere doğru inen top Aykut’un eline çarptı. Devam kararı doğruydu. İki oyuncunun ceza alanı içindeki yan yana ikili mücadelesindeki devam kararında da haklıydı. Sarı kartlarında tutarsızdı. Birbirlerini itekleyen Aykut ile Iglesias’a sarı kartını doğru kullandı. Ancak benzer durumda Turgay ile Mustafa’yı sadece uyardı. Burhan’a sarı kartını çıkardı. İbrahim’i görmezden geldi.

DENİZLİSPOR-ESKİŞEHİR (Özgür YANKAYA)
Ceza alanı içinde Vucko-Angelov ikili mücadelesindeki devam kararı doğruydu. Ev sahibi takım için büyük önem taşıyan karşılaşmada oyunun skorunu etkileyecek kararlardan uzaktı.

GALATASARAY-DİYARBAKIR (Kuddusi MÜFTÜOĞLU)
Futbolcuların birbirlerine ve hakemlere karşı tutumları sportmenceydi. Faullerde iki takım için de objektif kararlar verdi. Ceza alanı içinde topa hareketlenen Neill’i, Bebbe hiç topa bakmadan çekerek tuttu. Pozisyon önündeydi. Penaltı vermeliydi. Skorun rahatlığı sarı kartlarını kurallara göre çıkarmasını engellemedi. Sakin, kendinden emin ve rahat tavırları ile otoritesini oyunculara kabul ettirdi.

KAYSERİSPOR-SİVASSPOR (Cüneyt Çakır)
Zorlu maç büyük bir mücadeleye sahne oldu. Cüneyt Çakır’ın kale alanı önünde Hayrettin’in Abdullah’ı arkadan formasından çekerek tutmasına verdiği penaltı doğru. Ancak bariz gol şansını engellemeden kırmızı kartını da çıkarmalıydı. Ceza alanı içinde Ömer’in Musa’ya yaptığı kontrolsüz hareketi nedeniyle verdiği penaltı kararında da haklıydı. Çakır, maç boyunca faul ve kart uygulamalarında da hata yapmadı.

Haberin Devamı

Puan kaybeden hakemi suçluyor!
Beşiktaş - Trabzonspor maçının son dakikasında meydana gelen tartışmalı penaltı pozisyonu sonrası Beşiktaş yöneticilerinin beyanatları, önümüzdeki hafta oynanacak olan Fenerbahçe-Beşiktaş karşılaşması öncesi tansiyonu yükseltti.
Holosko’nun pas olarak Ekrem’in koşu yoluna doğru ayağından çıkardığı top, vücudu ceza alanı dışında, açık olan sol kolu ise ceza alanı içinde olan Egemen’in eline çarparak hafifte olsa yön değiştirdi. Yakın mesafe olması, çarpması tartışılabilir ancak kolun doğal pozisyonda olmaması ve rakibe giden topu engellemesi nedeniyle penaltı verilmesi gereken bir pozisyondu. Bünyamin Gezer’in bulunduğu yerden görme şansı yoktu. Yardımcı hakem Cem Satman için de çok şanssız bir pozisyondu. Ele çarpan top sönerek yere düşmemişti. Ayrıca bariz bir yön değiştirmesi de yoktu. Hizada olmasına rağmen açık olan ele çarpan topa inanmadığı için bayrağını kaldırarak hakemi uyarmadı. Kameranın çekim açısı ile yardımcı hakemin görüş açısı çok farklıydı. Sezon başından beri yönettiği 16 maçın hepsi canlı yayın olan bunun 13 tanesi Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor maçı olan Cem Satman’ın bu bayrağı kaldırmaması ile Bünyamin Gezer’in penaltı düdüğü çalmamasını farklı yerlere çekmenin (birileri verdirmedi gibi) çok doğru, sağlıklı ve vicdani olmadığını düşünüyorum.