Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

BEŞİKTAŞ-KASIMPAŞA (Hüseyin GÖÇEK)
İyi başladı ancak tartışılır bitirdi. Beşiktaş’ın attığı gol sonrası yapılan başlama vuruşundan Kasımpaşa’nın kazandığı golü iptal etmesi kurala uygundu. Futbol Oyun Kuralları’nın 8. maddesindeki oyunun başlaması ve tekrar başlamasındaki şartlar oluşmamıştı. Ernst’e gösterdiği iki kartta da haklıydı. Avantajları iyi yorumlayamadı. Faul ve kart uygulamalarında tutarsız kararlar verdi. Ferrari-Cenk arasındaki ikili mücadele sonrası verdiği penaltı kararında Cenk’in abartılı düşüşüne aldandı. Karşılaşma süresince benzer ikili mücadelelere izin vermişti. Ancak verdiği tartışmalı penaltı kararı sonrası bariz gol şansını engelleme gerekçesiyle Ferrari’ye çıkardığı kırmızı kart doğruydu.

DENİZLİ-BURSA (Bünyamin GEZER)
Maçın içinde benzer pozisyonlara farklı kararlar verdi. Tecrübesine rağmen hâlâ saha içinde yer alamıyor. Kornerden gelen topun kendisine çarpmasından kaçamadı. Devamında gol olmaması şansıydı. Bursaspor’un attığı 2. gol net ofsayttı. Yardımcı Hakem A.Yusuf Öz tespit edemedi. Topu oyunda tutma isteğinde bazen aşırıya kaçarak normal faulleri de vermedi. (M.Keçeli-M.Çoğum gibi) Kendisine yapılan itirazlarda gösterdiği duyarlılığı futbolcuların yardımcı hakemlerine yaptığı itirazlarda göstermedi.

Ferrari ile Mustafa Sarp’ın pozisyonları
GENÇLERBİRLİĞİ-SİVAS (Aytekin DURMAZ)
Deneyimi ile maçı tartışmalı kararlardan uzak kalarak başarılı yönetti.

İ.B.BELEDİYE-MANİSA (M.İlker COŞKUN)
Isaac’in attığı ilk golün ofsayt gerekçesiyle iptali doğru. 2. golündeki iptal kararı ise kritik. Ceza alanı içinde topa kafa vurmaya çalışan Serhat’ı havada iken arkadan itekleyen Yiğit’in hareketine penaltı vermeliydi.

KAYSERİ-ANKARAGÜCÜ (Fırat AYDINUS)

Makakula-Koray ikili mücadelesi sonrası olay yerine çabuk gitmesine rağmen tartışmaları önleyemedi. Makakula’ya sarı kartını hemen çıkarabilse oyuncuların kavgasını engellerdi. Koray’a gösterdiği sarı kart ise gereksizdi. A.Turan’ın penaltı beklediği pozisyondaki devam kararı ile A.Gücü lehine verdiği penaltıda haklıydı.

ANTALYA-DİYARBAKIR (Selçuk DERELİ)
Ev sahibi için çok önemli bir karşılaşmaydı. Necati’nin attığı 2.gol öncesi Serge, kale alanı içinde kalecinin görüş açısını engelliyor. Golün ofsayt gerekçesiyle iptal edilmesi gerekirdi.

GAZİANTEP-FENERBAHÇE (Bülent YILDIRIM)
Maç devamlı kontrolündeydi. Oyunun gidişatına göre maçı akışına bıraktı. Çabuk ve anlaşılır kararlar verdi. Daima oyunu yakından izledi. Kendine olan güveni ile oyunculardan etkilenmeden objektif bir yönetim gösterdi. Karşılaşma süresince çıkardığı sarı kartlar kurala uygundu. Barajları gereken mesafeye çekmesi olumlu yönüydü. Otoritesini hiç kaybetmeden zorlu maçta başarılı bir yönetim sergiledi.

GALATASARAY-TRABZON (M.Kamil ABİTOĞLU)
Maçın tempolu, zevkli, heyecanlı ve gollü geçmesinde az düdük çalan oyun anlayışının rolü vardı. Avantajlara dikkat etmesi ve oyun durduğunda sarı kartını kullanması olumlu yönüydü. Kendisine yapılan faullere sinirlenen Arda’nın Gabriç’e yandan kayarak yaptığı faul sonrası oyuncuyu uyarmamalı sarı kartını çıkarmalıydı. Aynı oyuncuya oyunun çabuk başlamasını geciktirdiği için gösterdiği sarı kart ise doğruydu. Böylece Arda muhtemel bir kırmızı karttan kurtuldu. Karşılaşmadaki en tartışılacak kararı Galatasaray ceza alanı içinde M.Sarp-Serkan arasındaki ikili mücadeledeki devam kararıydı. M.Sarp’ın topla oynama niyeti yoktu. Yandan gelerek yaptığı kontrolsüz hareketin devamındaki şiddetli şarjı ile Serkan’ı düşürdü. Penaltı vermeliydi.

Haberin Devamı

Milli Takım’a aday teknik direktörler!
Fatih Terim’in Dünya Kupası’na gitme şansımızın bitmesinin ardından istifa etmesi ve TFF’nin bunu kabul etmesi ile yeni bir süreç başladı. Yerli teknik direktörlerimizden bazıları bu göreve talip olduklarını açıklayan şaşırtıcı demeçlerde bulundular. Dikkati çeken en önemli husus, bu açıklamaları yapan teknik direktörlerimizin yıllardır çalıştırdıkları takımlarda gösterdikleri performans. Hiçbirinin elle tutulur bir başarısı yok. En önemlisi de, görevi istemeleri. Bu tür görevler istenmez. İlgililerce gerekli görülürse teklif edilir.
Milli Takım Teknik Direktörlüğü’ne getirilecek olan ismin Türk Futbolu’nun yeniden yapılanması için projeler üretecek ve onu uygulayacak kariyere sahip olması gerekir. Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener çok geç kalmamalı, talipler ve siyasi baskılar artmadan uygun ismi bulmalı.

Haberin Devamı

Banko Aydınus!
Hafta sonu oynanacak olan Fenerbahçe-Galatasaray maçını yönetecek hakem kim olacak? MHK’nin bu maça FIFA kokartlı hakem vereceğini düşünüyorum. FIFA’lar içinde en şanslıları Fırat Aydınus ile Yunus Yıldırım. FIFA dışından vereceği tek isim ise Bünyamin Gezer. MHK’nin hiç riske girmeden bu tip maçları devamlı iyi yöneten ve bu yılda iyi bir performans yakalayan Fırat Aydınus’u görevlendirmesi en doğru karardır.