Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

KONYASPOR-FENERBAHÇE (Kuddusi MÜFTÜOĞLU)
Önder’in attığı golü yardımcı hakemine bakmadan ofsayt gerekçesiyle önce iptal etti. Nihat Mızrak ile konuştuktan sonra ofsayt olmadığını öğrenince gol kararı vermesi tartışmalara neden oldu. Oğuzhan’ın yumrukladığı topun Önder’in kolundan mı, yoksa vücudunun, koltuk altı-göğüs karışımı yerine çarparak mı gol olduğu net olarak belli değil. Topun kola çarpması ile vücuda çarparak kaleye aynı hızla yönelemeyeceği kanısıyla ben gol kararının doğru olduğuna inanıyorum. Önder’in gol sonrası yaşadığı şaşkınlık, yardımcısı ile işbirliğinde yaşadığı iletişimsizlik tartışmanın büyümesine neden oldu. Ancak oyunun tekrar başlaması sırasında kural ihlali olabilecek bir uygulama yok. Veysel’in attığı golün filenin içinden üstten dışarı çıkması sonrası, oyunu başlatmadan önce delik olan kısmın tamiratını yaptırmalıydı.

GAZİANTEPSPOR-BURSASPOR (Özgüç TÜRKALP)

Ceza alanı içindeki kaleciye pas yorumu doğru. Tabata’nın attığı gol sonrası sevincini abartarak tribüne çıkması sonrası sarı kartını göstermeliydi.

HACETTEPE-KAYSERİSPOR (İlker MERAL)

İkili mücadelelere müsaade ederek oyuna tempo kazandırma gayreti olumlu. Ancak pozisyonlara uzak kalıyor. Yardımcı hakemleri ile maç boyu taç ve köşe vuruşlarında anlaşamadı. M.Topuz attığı 3. gol öncesi bulunduğu pozisyon itibariyle ofsayt konumundaydı. Yardımcı hakemi tespit edemedi.

İ.B.BELEDİYE-KOCAELİSPOR (Yunus YILDIRIM)

Bol gollü maçta, yine ceza alanı içinde oluşan penaltı pozisyonunu değerlendiremedi. Ceza alanı dışı ile içinde oluşan pozisyonlarda standart kararlar verebilmeli.

GENÇLERBİRLİĞİ-SİVASSPOR (Hüseyin GÖÇEK)

Maçın hemen başında kaleci Petkoviç’in, Dijite’ye yaptığı kontrolsüz hareketin karşılığı olarak penaltı vermeli, sarı kart göstermeliydi. Avantajlara müsaade etmemesi oyunun temposunu düşürdü. Kerem’in attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptali hatalıydı. Faul ve kart yorumlarında standart kararlar veremedi.

TRABZONSPOR-ESKİŞEHİR (Fırat AYDINUS)
Maç öncesi yaşanan tartışmalardan etkilendi. Tayfun-Umut mücadelesinde verdiği penaltı kararına kendi de inanmamış olacak ki, bariz gol şansını engelleyen Tayfun’a kırmızı kart gösteremedi. 12. kural ve kart uygulamalarında tek taraflı kararlar verdi. Colman, Koray’a yumruk attı. Direkt kırmızı kart olmalıydı. Sarı kartlı Cale arkadan kayarak kartlık hareket yaptı. Sadece faul verdi. İkinci sarı karttan kırmızı kartını göstermekten çekindi. Bu pozisyonda verdiği kararına itiraz eden Tayfun’a ise arkası dönük vaziyette iken sarı kart gösterdi. Oyuncuya yüzü dönükken kartını göstermeliydi. Sinirlenen Tayfun’un, Isaac’e yaptığı çelme sonrası gördüğü ikinci sarı karttan kırmızı doğruydu. Maç içindeki kararları ile skoru değiştiren hatalar yaptı. MHK bu maçı seminerde hakemlere eğitim amaçlı göstermeli.

GALATASARAY-BEŞİKTAŞ (Cüneyt ÇAKIR)

Galatasaray’ın attığı ilk golü faul olarak değerlendirilmeliydi. Rüştü ellerinden seken topa uzanırken kanımca elleri ve kollarının bir kısmı ile topa dokunmuştu. Kural o takdirde topun kalecinin kontrolünde olduğunu varsayar. Servet’in, Rüştü’nün elleri ile dokunduğu topa ayağı ile vurması sonrası attığı gol faul gerekçesiyle iptal edilmeliydi. Ceza alanı içinde Holosko’nun, Arda’nın bileğine yaptığı kontrolsüz hareketin karşılığında verdiği penaltı kararı doğruydu. Delgado’ya gösterdiği kırmızı kart öncesi yorum hatası yaptı. Delgado, kendisine yaptığı ilk faulde sarı kart gösterdiği işaretini yaptı. Rakibine kart göstermesi isteğinde bulunmadı. U.İnceman-Lincoln arasındaki ikili mücadele sonrası verdiği penaltı kararında takdir hakkını kullandı. Penaltı kararı veriyorsa U.İnceman’a sarı kart da göstermeliydi.

ANTALYASPOR-ANKARASPOR (Deniz ÇOBAN)

İki takım için de büyük önem taşıyan müsabakada skora etki yapmadan maçı tamamladı.

DENİZLİSPOR-ANKARAGÜCÜ (Tolga ÖZKALFA)

Ceza alanı içinde İzzet’i, Santos’un arkadan çekmesinde verdiği penaltı kararı doğruydu. Sarı kart eksik kaldı. Santos’un attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptal kararı yerindeydi.

Haberin Devamı

Issız adamlar!
Haftaya damgasını yine hakemler vurdu. Konyaspor-Fenerbahçe maçında Önder’in attığı ve ne olduğu görüntülerden bile çok net olarak tespit edilemeyen gol kararı ile Kuddusi Müftüoğlu. Trabzonspor-Eskişehirspor maçındaki tek taraflı yönetimi ile Fırat Aydınus. Hakemlerin saha içinde verdikleri kararlar herkes tarafından eleştirilebilir. Burada önemli olan onlara sahip çıkması gereken sorumluların görevlerini layıkıyla yapmamalarıdır.
Çağan Irmak’ın Issız Adam filmindeki oyuncu gibi, hakemlerimiz de futbolun içindeki ıssız adamları oynuyorlar. MHK’ların görevi sadece hakemleri atamak değildir. Onları maç öncesi ve sonrası yaşayabilecekleri olumsuzluklardan korumak ve kollamak olmalıdır. Maç sonu MHK Başkanı Oğuz Sarvan, yayıncı kuruluşun yayınına bağlanarak, Önder’in attığı gol sonrası yaşananlar hakkında tek yetkili olarak açıklama yapabilseydi, her kafadan bir ses çıkmazdı. Gol mü? Değil mi? Kural hatası var mı? Yok mu? Netliğe kavuşurdu.
Fırat Aydınus ve ekibinin seyahat programı yapılmalı. Gerekirse onlarla birlikte bir MHK üyesi görevlendirilmeliydi. Futbol Federasyonu temsilcisi tarafından alınacak güvenlik önlemi ile uçaktan indiği andan itibaren halkın arasına sokmadan konaklayacakları yere götürülmeliydiler. Böylece Trabzon’da havaalanında yaşanan tacizden korumalıydılar. Maç öncesi alınan tedbirler, takımlara nasıl uygulanıyorsa, hakemlere de uygulanmalıydı. Belki o zaman Fırat Aydınus baskıya boyun eğmeden, tek taraflı, maçın skoruna etki eden yönetimden uzak kalır ve ismi üzerinde oluşan tartışmaları engellerdi.