Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

GALATASARAY -A.GÜCÜ (Suat ASLANBOĞA)
Ceza alanı içinde Lincoln, Bouzid’den topu kurtardığı anda ayağını rakibine takarak kendini yere attı. Bouzid’in iki ayağı da yerde. Çok yakın olmasına rağmen verdiği penaltı yanlıştı. Baros’u gole giderken arkadan çekerek durduran Bouzid’e bariz gol şansını engellemeden dolayı gösterdiği kırmızı kart kural gereğiydi. Sarı kartı bulunan Ceyhun’a aşırı itirazları ile ilk yarı bitimindeki protesto amaçlı topa vurmasına rağmen 2. sarı karttan kırmızı kart göstermeliydi. Kaleci Serkan’ın ceza alanı dışında topu eliyle tutmasını tespit edemedi.

KOCAELİSPOR-TRABZON (Deniz ÇOBAN)
Karşılaşma süresince otoritesini oyunculara kabul ettiremedi. Yattara-Kılıçaslan-S.Topraktepe arasındaki tartışmada göstermesi gereken kartını kullanamadı. Yerde mücadele eden Serkan’ın baldırına kasıtlı olarak basan N’Sumbu’ya kırmızı kart göstermeliydi. U.Bulut’u, ceza alanına girdiği anda kolundan çekerek tutan Muhammet’in hareketine penaltı vermeli ve kırmızı kartını kullanmalıydı.

ANKARASPOR-BEŞİKTAŞ (Halis ÖZKAHYA)
İlk yarıda Sivok’a, M.Özdemir’e arkadan kayarak yaptığı ciddi faullü hareketinden sonra sarı değil kırmızı kartını göstermeliydi. Aynı oyuncu sarı kartı olmasına rağmen rakibini tuttu. Ancak yine kart görmedi. M.Denizli, anladı ve takımı eksik kalmasın diye ikinci devre başında değişikliğe giderek, oyuncusunu kenara aldı. Gole giden Holosko’yu arkadan çelme takarak düşüren Baki’ye, bariz gol şansını engellemeden kırmızı kartını göstermedi. İ.Toroman, attığı gol öncesi geriden gelerek topa vurdu. Ofsayt yoktu. 

FENERBAHÇE-DENİZLİ (Tolga ÖZKALFA)
Sarı kartlı Burak’a, Alex’in pasında topu bilerek eliyle engellemesi sonrası 2. sarıdan kırmızı kartını göstermeliydi. 

BURSASPOR-KONYASPOR (Cüneyt ÇAKIR)
Deneyimi, otoritesini oyunculara kabul ettirmesi ve objektif kararları ile zorlu karşılaşmadaki genel yönetiminde başarılıydı.

ESKİŞEHİR-ANTALYA (Yunus YILDIRIM)
Ceza alanı içinde yerden seken topun El Saka’nın kolundan dönmesi sonrası oyunu devam kararı doğruydu. 2. gol öncesi tedavi için oyun kenarında bulunan Youla’yı serbest vuruş öncesi ve Antalyasporlu oyuncuların rakip olmadığı için boş bıraktıkları alandan oyuna girmesine müsaade etti. Aynı oyuncunun yaptığı ortanın gol olması ile skoru etkileyen ve deneyimine yakışmayan hata yaptı. Ertuğrul’a kasıtlı olarak elle oynaması sonrası gösterdiği 2. sarıdan kırmızı kart doğruydu.

SİVASSPOR-İ.B.BELEDİYE (Bülent YILDIRIM)
Haftanın en önemli maçıydı. Sakin, kendinden emin, rahat tavırları ile oyunun kontrolünü hep elinde tuttu. Kale alanı içindeki M.Yıldız-Barbosa arasındaki ikili mücadelenin devamında yerde kalan Barbosa’nın koluna çarpan top ile Musa’nın kaleye doğru vurduğu topun ceza alanı içindeki çok yakın mesafede ve kolları açık değil normal pozisyonunda olan Vinicius’un elinden dönmesindeki devam kararları doğruydu.
Gole giden G.Kaba’yı arkadan kayarak yaptığı kontrolsüz hareketi ile düşüren Bilica’ya bariz gol şansını engellemeden ve Balili’ye, kaleci M.Ali’nin topu tutmasından sonra dizine kasıtlı basmasından sonra ciddi faullü hareketinden dolayı kırmızı kartını göstermeliydi.

G.BİRLİĞİ-HACETTEPE (Selçuk DERELİ)
Maç öncesi konuşmalarla oyuncuların çok gergin olduğu karşılaşmayı tecrübesi ile tartışmalardan uzak kalarak bitirdi. 

KAYSERİ-GAZİANTEP (Fırat AYDINUS)
Tecrübesine uygun olmayan iddiasız iki takım arasındaki karşılaşmayı zorlanmadan bitirdi.

Haberin Devamı

Gol sevinçleri!
Süper Lig’in son haftaları sporseverler için çok keyifli. Şampiyonluk ve Avrupa Kupası’na katılma mücadelesinin yanında küme düşmemeye çalışan takımların karşılaşmaları da çekişmeli geçiyor. Ancak gol attıktan sonra sevinçten formasını çıkaran oyunculara anlam veremiyorum. Oyun kurallarında gol atıldıktan sonra bir oyuncunun formasını çıkarması halinde sarı kartla cezalandırılması gerektiği çok açık bir biçimde yazıyor. Buna rağmen profesyonel olarak bu işi yapan futbolcuların bu hareket yüzünden sarı kart ile cezalandırılmaları takımlarını zor durumda bırakıyor. Önceki haftalarda oynanan maçlarda, Eskişehirspor’dan El Saka ile Gaziantepspor’dan Beto bu yüzden 2. sarı karttan, kırmızı kart görerek takımlarını eksik bıraktılar. Geçtiğimiz hafta ise Bursaspor’dan Sercan, Trabzonspor’dan Alanzinho ve Ankaraspor’dan Ediz bu sebeple sarı kart gördüler. Kulüplerin bu şekilde kart görmeleri halinde ağır para ceza vermeleri belki bu tür hareketleri yapacak futbolcuları caydırır.

Haberin Devamı

Sivas’ın hataları
Sivasspor, iki sezondur lige büyük heyecan kattı. Geçtiğimiz yıl tecrübesizlikten kaybettikleri şampiyonluğu belki her şey bitmedi ancak bu kez kendi hataları ile rakiplerine hediye ettiler. Kısıtlı imkânları yanında Galatasaray ve Fenerbahçe’nin erken devre dışı kalmaları sayesinde avantaj sağlamışlardı. İyi bir takımları vardı. İyi oynuyorlardı. Mücadele ediyorlardı. Rakiplerine az pozisyon veriyorlardı. Hep öndeydiler. Rakipleri onları takip ediyorlardı. Maçlarını kazanmaları halinde şampiyon olacaklardı. Teknik direktör Bülent Uygun ve Kulüp Başkanı Mecnun Odyakmaz’ın gereksiz açıklamaları yüzünden sempati duyulan takım hüviyetlerini kaybettiler. Şampiyonluk stresini kaldıramadılar. Mütevazı olamamaları yüzünden oynadıkları rakiplerini hırslandırdılar. Kimseyi suçlayamazlar. Kimse şampiyonluklarını engellemedi! Teknik direktör ve Yönetim Kurulu’nun, saha içi ve saha dışı hataları ve söylemleri ile hak ettikleri şampiyonluğu 3 hafta kala Beşiktaş’a tepsi içinde sundular. Krizi atlatamazlar ise Şampiyonlar Ligi’ne gidecek bileti de kaybedebilirler.