Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

BEŞİKTAŞ-BUCA
(Yunus YILDIRIM)
Nobre’nin kafa vuruşunda topu ceza alanı içinde bilerek eli ile engelleyen Beto’ya çıkardığı sarı kart ile penaltı kararında haklıydı. 3. gol öncesi Quaresma’nın kaleye vurduğu topu eliyle önleyen Erman, yüzüne gelmiş gibi kendini yere bıraktı. Yunus Yıldırım bir an şaşkınlık yaşadı. Boşta kalan topu Simao’nun kaleye göndermesi sonrası gecikmeli de olsa verdiği gol kararı doğruydu. Ancak gol sonrası Erman’a sarı kartını göstermeliydi. Beto’ya üst üste yaptığı faullerden sonra İ.Toraman’a sarı kartını kullanmaması anlaşılır gibi değildi. Koray’ın, İsmail’e yaptığı hareket penaltıydı.

MANİSA-KARABÜK
(Cüneyt ÇAKIR)

Maç 2-1 devam ederken Manisaspor ceza alanı içinde Emenike’yi, Ö. Aysan arkadan bileğine yaptığı kontrolsüz hareketi ile düşürdü. Penaltı vermeli bariz gol şansından dolayı Ö. Aysan’a kırmızı kartını çıkarmalıydı. Aynı oyuncuyu H.Tok ceza alanı önünde koşu yolunu engelleyerek düşürdü. Devam ettirdi. Benzerine Manisaspor lehine faul verince sinirlenen Emenike’yi arka arkaya çıkardığı kolay sarı kartlarla kırmızı kartını kullanarak ihraç etti. Tecrübesiyle oyuncuyu sakinleştirebilirdi.

G.BİRLİĞİ-ESKİŞEHİR
(Barış ŞİMŞEK)
Maçın tek golü öncesi kullanılan serbest vuruşta top önce Sezer’in göğsünden sekti. Devamında Aykut topu uzaklaştırmak isterken kolu yukarıda olan Sezer’in eli ile oynadığı top Burhan’ın vuruşu ile gol oldu. Takımına haksız avantaj sağladığından gol iptal edilmeliydi. Hızlı gelişen akında pozisyonu göremedi. Azofeifa’ya, Ü.Karan’ı arkadan düşürmesi sonrası bariz gol şansını engellediği için gösterdiği kırmızı kartta haklıydı.

TRABZON-A.GÜCÜ
(Halis ÖZKAHYA)
Skor olarak sıkışan oyunda seyirci baskısından etkilenmeyerek iki takım için verdiği faul ve kartlarında objektif davrandı. Genelde iyi yönettiği karşılaşmada kale alanı önünde havadan gelen topa yükselen Umut’u, topla hiç ilgisi olmayan Zewlakow eli ile itekleyerek düşürdü. Penaltıydı. Görüş açısı iyi olmasına rağmen tespit edemeyerek kritik hata yaptı.

ANTALYA-F.BAHÇE
(Tolga ÖZKALFA)
Topun ele çarpmalarını doğru yorumladı. Semih’in ceza alanı içinde ortaladığı top Deniz’in önce vücuduna yapışık elinden, devamında doğal konumdaki koluna yakın mesafeden çarparak döndü. Devam kararları doğruydu. Kaleciye pas yorumunda hata yaptı. G.Gönül’ün önce Tita’ya ardından Yenal’a arkadan yaptığı faullerden sonra sarı kartını kullanmaması ilginçti. Benzer hareketlerde Antalyasporlu oyuncular sarı kart gördü. Yobo-U.İnceman mücadelesindeki devam kararı doğruydu. Yobo topa daha önce yükselmişti.

K.PAŞA-GAZİANTEP
(Aytekin DURMAZ)
Ceza alanı önünde Luis Henrique’nin, Sosa’ya yaptığı faul sonrası sarı değil bariz gol şansını engellemeden kırmızı çıkarmalıydı. Sosa’nın attığı gol öncesi pozisyon net ofsayttı. Yardımcı hakemi atladı. Varella-Dany tartışmasında Dany’e sarı kart çıkardı. Rakibine top atan Varella’yı ise görmezden geldi. Sarı kartlı Dany, ceza alanı önünde havadan gelen topu eli ile önledi. 2. sarıdan kırmızı kart göstermeliydi.


KONYA-BURSA
(Hüseyin GÖÇEK)
İkili mücadelelerin yoğun olduğu karşılaşmada faul tespitlerinde zorlandı. Sarı kartı bulunan Turgay’a 2. devre yaptığı 4 faule rağmen aşırı hoşgörülü davrandı. Ceza alanındaki Sercan-Grajciar ikili mücadelesindeki devam kararında haklıydı.

KAYSERİ-İ.B.BELEDİYE
(Özgür YANKAYA)
Karşılaşmanın gollü ve zevkli geçmesinde ikili mücadelelere izin veren yönetim tarzının etkisi vardı. Özgüveni ve iki takım içinde verdiği tutarlı kararları ile başarılıydı.

Haberin Devamı

G.SARAY-SİVAS

(Kuddusi MÜFTÜOĞLU)
Kurallardan ve objektiflikten ödün vermeden yönetici kimliğini ortaya çıkararak oyuncularla kurduğu doğru iletişimle otoritesini kabul ettirdi. İkili mücadelelerin yoğunluğuna rağmen oyunun temposunu düşürmemeye gayret etti. Oyunun sertleşmesine müsaade etmeyerek kartlarını yerinde ve zamanında kullandı. Ziya-Sabri ikili mücadelesine kritik yerde verdiği faulde Sabri’nin düşüşüne aldandı. Ayhan’a önce itirazında daha sonra Kamanan’a arkadan yaptığı faule rağmen kart göstermeyerek aşırı hoşgörülü davrandı.

Hakemlerin kart standartsızlığı
İkinci devrenin ilk hafta karşılaşmasını yöneten hakemler kart uygulamalarındaki standartsızlıkları ile öne çıktılar. Kuralların iki takım için de eşitlik ve adalet içinde uygulanması hakemlerin en önemli görevleri arasındadır. Karabükspor kalecisi Tomic’e, kalesini terk ederek itiraz ettiği için Cüneyt Çakır sarı kartını gösterdi. Fenerbahçe kalecisi Volkan kalesini terk ederek yardımcı hakeme itiraz etti. Tolga Özkalfa görmezden geldi. Emenike’ye itiraz ettiği için kolaylıkla gösterilen kartlar, arkadan yaptıkları faullerden sonra İ.Toraman ile G.Gönül’e çıkmadı. Kasımpaşa-Gaziantepspor maçında rakibini itekleyen Dany sarı kart aldı. Rakibinin kafasına topu fırlatan Varella ise kart görmedi. Bunlar ikinci devrenin ilk haftasında hakemler arasındaki bazı çelişkili kararlar. Devre arası eğitiminden yeni çıkan hakemlerin benzer pozisyonlarda farklı kararlar vermesi gelecek haftalar için soru işareti yarattı.