Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

BUCA-BURSA (Özgür YANKAYA)
Topu oyunda tutma gayretini abartınca maç sertleşti. Leco ve Mulemo, Volkan Şen’e yaptıkları faullerden sadece uyarı ile kurtuldular. Batalla’nın kaleye doğru ortaladığı topa hareketlenen S.Aziz şeklen ofsayttı. Oyuna ve rakibe müdahalesi yoktu. Gol kararı doğruydu. M.Keçeli-Erkan ikili mücadelesindeki devam kararında haklıydı.

A.GÜCÜ-G.BİRLİĞİ (Aytekin DURMAZ)
Manunga’nın ayağının tabanıyla attığı golü tehlikeli hareket gerekçesiyle iptalinde gecikmeli de olsa yardımcı hakeminin yardımıyla doğru karar verdi. Yasin’in attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptali hatalıydı.

SİVAS-MANİSA (Süleyman ABAY)
Ceza alanı içinde Bülent’in topla bilerek eli ile oynadığı pozisyonda yardımcısının da yardımıyla verdiği penaltı ve sarı kart yerindeydi. Sedat ve U.Kavuk’un sarı kartlık faullerini atladı. M.Nas’a aldatmadan verdiği sarı kart ise tartışmalıydı. Simpson’ın kontrolsüz hareketi vardı.

KARABÜK-KONYA (Hüseyin GÖÇEK)
Zayetta-Seric mücadelesindeki penaltı kararı doğruydu. Ancak kartın rengi bariz gol şansını engellediği için kırmızı olmalıydı. Karabükspor’un attığı 2.gol öncesi verilen faulde yardımcı hakem yanıldı. Barbaros-Hakan mücadelesinde faulü yapan Hakan’dı. Benzer pozisyonları oyun süresince devam ettirdi. Ceza alanındaki İlhan-Zayetta mücadelesindeki devam kararında haklıydı.

ANTALYA-BEŞİKTAŞ (Bülent YILDIRIM)
Ekrem attığı gol öncesi ofsayt pozisyonundaydı. Yardımcı hakemi tespit edemedi. Gol geçersiz sayılmalıydı. İsmail ceza alanı içinde Kenan’ı düşürdü. Penaltıydı. Ceza alanında Radeljic-Sivok ikili mücadelesi de ilginçti. Faulü yapan Radeljic’ti. Ters verdi. Faul ve kartlarında tutarlı değildi.

G.ANTEP-ESKİŞEHİR (Barış ŞİMŞEK)
Sezgin’in topsuz alanda Ivan’ı tutmasındaki penaltı ve sarı kart uygulaması doğruydu. İkili mücadelelere izin vermesi maçın tempolu geçmesini sağladı. Ceza alanındaki itişmelerde oyuncuları uyarırken daha aktif davranmalı.

İ.B.BELEDİYE-G.SARAY (Fırat AYDINUS)
Pozisyonlara çok yakın olduğu için faullerdeki isabet oranı yüksekti. Sarı kartlı Holmen’in yukarda bulunan ellerinden dönen topa serbest vuruş vermemesi doğruydu. Çok yakın bir mesafeydi. Top oyuncunun ayağından sekerek ellerine çarptı. Kazım’ın topa yönelmeden arkadan Ekrem’i iteklemesine verdiği penaltı doğruydu. Pino’nun, M.Kus’a topsuz bilerek yaptığı ciddi faullü hareketine sarı değil kırmızı kart çıkarmalıydı. Pozisyonu göremedi. Yardımcısından veya 4.hakeminden aldığı uyarı ile sarı kart gösterdi.

Haberin Devamı

Yıldırımlar’ın tartışmalı kararları
TRABZON-KAYSERİ (Yunus YILDIRIM)
İkili mücadelelere izin vermesi sayesinde maç keyifli ve gollü geçti. Souleymanou-Burak mücadelesindeki devam kararında haklıydı. Souleymanou topa temas ederek atağı engelledi. Önder-Burak yan yana topa yönelik mücadele ettiler. Kuvvetli olan Burak’ın attığı golde herhangi bir ihlal yoktu. Glowacki’nin, M.Eren’e müdahalesi faul ve kartlıktı. Yeri çok kritikti. Tespit edemedi. Hamza, Burak’ı ceza alanı önünde iterek düşürdü. Ceza alanı dışındaydı. Ancak frikik verip, bariz gol şansını engellemeden kırmızı kart göstermeliydi.

F.BAHÇE-KASIMPAŞA (Halis ÖZKAHYA)
Maça tedirgin başladı. Özgüveni yoktu. Robneto’nun, Dia’nın dizine kayarak yaptığı sert hareket hem faul hem de en az sarı kartlıktı. Yakın olmasına rağmen devam ettirdi. Pozisyona sinirlenen Emre’nin itirazlarını görmezden geldi. Aynı oyuncunun Sancak’a arkadan yaptığı sarı kartlık hareketi de değerlendiremedi. Ceza alanı içinde Sancak’ın, Lugano’yu formasından çekerek tutması penaltıydı. Yobo’nun ceza alanı içinde topa bilerek kolu ile müdahale ettiği pozisyondaki penaltı ve kart uygulaması doğruydu. Yardımcı hakeminin uyarısı ile doğru karar verdi.

Haberin Devamı

Necip’in kırmızı kartı!
Necip, Beşiktaş’ın ve Milli Takımımız’ın gelecek vadeden başarılı futbolcusu. Antalyaspor maçının son dakikası içinde maçı yöneten Bülent Yıldırım takımı aleyhine frikik verdi. Sarı kartla oynuyordu. Kenar yönetimine bakarak eli ile kart görmek istediğini belirtti. Bülent Yıldırım’ın yanında duran topa vurarak uzaklaştırdı. Deneyimli Yıldırım bu taktiksel hareketi anlayamadı. Ve 2. sarıdan kırmızı kartını çıkardı. Hakem tabii ki, bu karardan dolayı suçlanamaz. Çünkü oyuncunun sarı kart ceza sınırında olup, olmadığını bilmeyebilir. Ancak maçın skoru ve süresi itibariyle FIFA kokartlı Bülent Yıldırım, bu harekete prim tanımayabilirdi. Kimse ona düdükten sonra topa vurdu, sarı kart göstermedin diyemezdi. Ancak bu tür sportmenliğe aykırı hareketleri önlemek için Futbol Federasyonu’nun kupa ve ligde gösterilen kartlarda ayrı bir uygulama yapması gerekir. Futbolu çirkinleştiren davranışlara izin verilmemeli. Şampiyonlar Ligi’nde Mourinho, Real Madridli oyuncuların benzer şekilde kart görmelerini istediği için oyuncuları ile birlikte para cezası aldı.