Galatasaray Müfettiş Leterme ortalığı karıştırdı! G.Saray...

Müfettiş Leterme ortalığı karıştırdı! G.Saray...

05.07.2018 - 15:20 | Son Güncellenme:

Baş Müfettiş Yves Leterme, Galatasaray ve PSG dosyalarının Yargısal Birim’e gönderilmesine gerek duymadı. UEFA ise dosyaların yeniden incelenmesine karar verdi. FFP yönetmeliği, Baş Müfettiş’in değerlendirmesinde yanlışlık görülmesi nedeniyle mi yeniden inceleme kararı alındığına yönelik şüphe doğuruyor.

Müfettiş Leterme ortalığı karıştırdı G.Saray...

Onur Dinçer / Skorer Dış Haberler

Haberin Devamı

Galatasaray ve Paris Saint Germain ile ilgili son dönemde UEFA’nın aldığı kararlar dikkatleri çekti. Finansal Fair Play (FFP) kuralları çerçevesinde dosyaları görüşülen iki kulüpten sarı-kırmızılılar için yapılandırma anlaşması yapılmasına karar verilirken, Fransız ekibinin ise dosyası kapatılmıştı.

Yargısal Birime sevk edilmediler

Sınırlandırmaları içeren anlaşmaya gidilen ve dosyası kapatılan iki kulüp için ortak nokta, bunlar için kararı UEFA Kulüp Finansal Kontrol Organı’nın (CFCB) Araştırma Birimi’nin vermesi oldu. Araştırma Birimi, her iki kulübün de dosyalarını Yargılama Birimi’ne sevk etme gereği duymadı.

Baş Müfettiş’in değerlendirmesi başat

Araştırma Birimi’nin verdiği kararlarda Baş Müfettiş’in önemli bir payı bulunuyor. CFCB Baş Müfettişi’nin yaptığı değerlendirme ve hazırladığı rapor, kulüple ilgili alınacak kararda esas teşkil ediyor. Örneğin Galatasaray ile varılan yapılandırma anlaşmasına dair hazırlanan raporda, Baş Müfettiş’in Araştırma Birimi’nin diğer üyeleriyle koordineli bir şekilde sarı-kırmızılılar ile yapılandırma anlaşmasına gidilmesine karar verdiği vurgulanıyor.

Haberin Devamı

Ünal Aysal’ın yakın arkadaşı

UEFA Kulüp Finansal Kontrol Organı’nın Baş Müfettişi olarak Belçikalı Yves Leterme görev yapıyor. Belçika eski başbakanı olan Leterme, Galatasaray eski başkanı Ünal Aysal’ın yakın arkadaşı olarak biliniyor. Baş Müfettiş’in aldığı kararların, yeniden değerlendirmeye tabi tutulmasına karar veren ise CFCB Başkanı Jose Narciso da Cunha Rodrigues.

Sık rastlanan bir uygulama değil

Araştırma Birimi’nin bir kulüp hakkında vardığı kararın, tekrar değerlendirmeye tabi tutulmak üzere UEFA tarafından Yargısal Birim’e sevk edilmesi sık rastlanan bir uygulama değil. Bu nadir uygulama, son dönemde iki kulüp için üst üste gündeme geldi ve Galatasaray ile PSG’nin dosyalarının yeniden incelenmesine karar verildi.

Yalnızca ‘açık hata’ durumunda…

Bu aşamada neden bu yönde bir girişimde bulunulduğu sorusu akıllara geliyor. Financial Fair Play kapsamında UEFA birimlerinin görev tanımlarını ve bu görevin çerçevesini çizen 'UEFA Kulüp Finansal Kontrol Birimi Usul Kuralları' kitapçığının 16. maddesinin 3. Bendi, “Yargısal Birim yalnızca, değerlendirmedeki ‘açık hatası’ bakımından Kulüp Finansal Kontrol Birimi Baş Müfettişi’nin kararlarını yeniden ele alır” ibaresi dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Akıllara gelen soru

UEFA’nın konuyla ilgili yönetmeliği göz önünde bulundurulduğunda, Kulüp Finansal Kontrol Organı Baş Müfettişi Yves Leterme’nin Galatasaray ile Paris Saint Germain kararlarında bir değerlendirme hatası olduğu için mi dosyaların, Portekizli başkan Rodrigues tarafından Yargısal Birim’e tekrar incelenmek üzere gönderildiği merak konusu oluyor.