Murat Fevzi Tanırlı

Murat Fevzi Tanırlı

murat.tanirli@iddaaburda.com

Tüm Yazıları

La Liga 4. hafta

“Yürüyoruz aynı yolda biz…” dizesiyle devam eden , yıllar öncesinde Ufuk Yıldırım ile Ercan Saatçi’nin futbolun keyfine dair, hali hazırda bugün dahi evrimini tamamlayamayan şiddet yanlısı taraftarlara aktarmaya çalıştıkları güzel bir şarkıyı hatırlattı La Liga’da haftanın maçları…

“Formamızın rengi ve desenleri değişime uğrasa da, futbolun değişmez kuralı Messimiz ve Villamız ile gollere devam ediyoruz” diyordu Barçalılar! En büyük rakip Real Madrid ise yeşillenen formasıyla aradığı oksijeni yine bulamıyor, sizlere haftalardır ısrarla belirttiğim sezonun en iyilerinden olmaya aday Sevilla karşısında 1-0 mağlup oluyorlardı.

Haberin Devamı

Sarı Mavi Yeşil Meşil farketmez

Asist merkezi olarak tanımlanabilecek Angel di Maria sessiz kalınca, Higuain bu kez fırsatçılığını konuşturamayınca, Casillas inanılmaz form düşüklüğünü sürdürüp, hatalı hareketlerinden sonra ellerini açıp arkadaşlarıdan özür dilemeye devam edince, nihayetinde de Ramos 1 metreden boş kale yerine autu seçince Mourinho’ya ise “Tek suçlu benim” demek kalıyordu…

***
Haftaya damgasını vurarak açan isim ise Camp Nou’da hatıraları çok olan Saviola idi. Levante’yi 3-1 ile geçtikleri maçta 1 gol, bir de akıl dolu asistle haftanın konuşulan isimlerinden oluyor, zor günler geçirmesi beklenen Malaga’yı, tam aksine Barça’nın ardından 2.sıraya taşıyordu. 68.dakikada yerini bıraktığı bir diğer tanıdık isim ise ısınma turlarına başlayan Santa Cruz idi. Golle özdeşleşmiş bu isimler hem Şampiyonlar Ligi’nde hem de ligde Malagalıları mutlu etmeye devam edecek. Bunun sinyallerini de teknik direktör Pellegrini’nin yüzünden okumak çok da zor değildi.
***
Kaç haftadır gözlerim Granadalı golcü Floro Flores’te açıkçası. Ha bugün, ha yarın derken zamanı geldi diye düşünmüştüm ve attığı golle beni yanıltmadı belki ancak takım arkadaşlarını yanıltan ise defansın önemli ismi Diego Garcio oldu. Granada üstünlüğü ile geçen maçta kaleci Tono’ya öylesine gereksiz ve yavaş bir pas verdi ki Riki’nin yerine oyuna giren geçen sezonun Deportivo’daki büyük golcüsü Nelson Oliveira için topu çalıp ağlara bırakmak kolay oldu. Flores’in golü ev sahibine yetmezken, maçın 2.yarısında skor 1-0 Deportivo lehineyken misafir takım oyuncusunun yaklalık 20 metreden attığı şutta, top önce üst direğe vurup, ardından kalenin içine düşüyordu ancak golü görebilecek yardımcı hakem çizginin doğal olarak çok uzağındaydı. Maç 2-0 olup kopabilirdi.
***
Valencia sonunda galibiyete merhaba dedi ve evinde Celta’yı 2-1 ile geçti. Sociedad içeride kazanıp, dışarıda kaybetmeye devam ediyor. Bu hafta da içeride Zaragoza’yı 2-0 ile geçtiler. Ligin çok gol yiyen ekipleri karşılaşınca, bu kez iki takımın golcüleri de şanslıydı ve Espanyol-A.Bilbao maçını 3-3’e getirdiler. Bilbao yine de ilk haftalara göre daha olumlu işaretler veriyor ki Llorente’nin dönüşü takımı gol sıkıntısı yönünde etkileyecek. Aduriz, Bilbao’nun 2 golüne imza atarken Espanyol’un Inter’den kiraladığı 20 yaşındaki golcü Longo, ganalı Mubarak Wakaso’nun mükemmel asistiyle skoru 3-2’ye getirdi ancak galibiyete yetmedi.
***
Bir parantez de puanları bazen 1, bazen 3 olarak toplayan Mallorca’nın gol makinası Tomer Hemed’e açmakta fayda var. Fiziksel olarak olmasa da, attığı gollerin türü ve fırsatçılığı, nerede, ne zaman olması gerektiği gibi açılardan değerlendirdiğinizde Marcio Nobre’yi andırdığını belirtelim. Osasuna deplasmanından alınan 1 puanda rolü büyüktü.
***
Vallecano’nun “talihi” sayesinde puanları topladığını ve yerini haketmediğini ısrarla belirtmiştim. Aynı düşüncem A.Madrid’e 4-3 yenildikleri maçta 3 gol bulmuş olmalarına rağmen hala geçerli. A.Madrid gibi bir takımın 4-0 önde geçtiği bir maçta, nasıl son 10 dakika içinde skoru 4-3’e getirebildiği konusunu teknik direktör Simeone’nin değerlendirmesine ve hatalarını görmesine bırakalım.
***
Hafta içinde Malaga, Real Madrid, Barcelona ve Valencia Şampiyonlar Ligi’nde, Levante ve Athletic Bilbao ise Avrupa Ligi’nde mücadele edecek. Her geçen gün renklenen La Liga’da bakalım hafta sonu neler futbolseverleri bekliyor olacak?

Haberin Devamı

HAFTANIN KARMASI
(3-4-3)
Palop (Sevilla)
--
Carlos Marchena (Deportivo)
Martinez (Sociedad)
Cissokho (Valencia)
--
Feghouli (Valencia)
Camacho (Malaga)
Jesus Navas (Sevilla)
Verdu (Espanyol)
---
Javier Saviola (Malaga)
Tomer Hemed (Mallorca)
Aduriz (A. Bilbao)

Haberin Devamı

HAFTANIN TAKIMI
Sevilla
Ligin zayıf takımlarıdan Vallecano deplasmanında geçen hafta 2 penaltı birden kaçırarak 3 puandan olan Sevilla’da Negredo-Navas-Rakitic üçlüsünün uyumu her geçen gün artıyor. Kalede Palop güven verirken, eski günlerine dönme parolasıyla başladıkları sezonda emin adımlarla ilerliyorlar. Real Madrid karşısında iyi oynadılar. Şanslarının yardım ettiği anlar elbette vardı Ramos’un boş kaleye atamadığı pozisyondaki gibi ama yine de son 4 haftalık periyotta alkışı hak ettiler.

HAFTANIN YILDIZLARI
Javier Saviola (Malaga)
Gol sıkıntısı yaşayan Malaga’ya, 31 Ağustos’ta, transferin son günlerinde Benfica’dan geldi. İlk maçlarda kısa süre yer alsa da, bu hafta 68 dakika sahadaydı ve gerek golü, gerek şık asistiyle haftanın oyuncusu oldu.

HAFTANIN GOLÜ
Michel (Levante)
Takımına puan getiren gole imza atamadı belki ama maçtaki beraberlik sayısını getiren golü, kaleyi uzaktan gören bir yerden düzgün ve sert bir vuruşla yaparak attı. Diğer yandan Valencia’lı defans oyuncusu Cissokho’nun da neredeyse 18 çizgisi üzerinden kafa ile Celta ağlarına gönderdiği gol de bir başka güzellikteydi.

HAFTANIN İLGİNÇ NOTU
İlk 45 dakikaların takımı Espanyol
Sezon başından bu yana oynadığı 4 maç içersinde, ilk yarısını önde kapattığı 3 tanesinden de 90 dakika sonunda galip çıkamadılar. 2.hafta evinde Zaragoza’ya karşı 1-0 önde içeri girmişti ancak maçı 2-1 kaybetmişti. Geçen hafta Levante önünde ilk yarıyı deplasmanda 2-0 önde kapatmıştı fakat sahadan 3-2 yenik ayrılmıştı. Bu hafta da öyle oldu. Bilbao’ya karşı ilk 45 dakikayı 2-0 önde bitirdi. 2.yarıda ise Llorente ve Adurizê engel olamayınca maç 3-3 bitti.

HAFTANIN HAKEM HATASI
Miguel Angel Ayza Gamez (Osasuna-Mallorca)
Hakemler özellikle ceza alanı içindeki pozisyonlarda oyuncuları dikkatli ve doğru izlemelidir. Neticesinde de görmedikleri bir hareket için bilhassa kırmızı kart kullanmamalıdırlar. İkili didişmelerde veya fiziksel temaslarda tam olarak görmeden oyuncu hareketlerine aldanmak hayati hatalara sebebiyet vermektedir. 34. dakikada Mallorcalı defans Nunes ile Osasuna forveti Joseba Llorente arasındaki mücadelede sadece Llorente’nin Nunes’in yüzüne doğru attığı dirseği cezalandırması gerekirken, Joseba Llorente’nin temas varmışcasına yüzünü tutmasına aldanıp, iki oyuncuyu da ihraç etmesi kalan 56 dakikada Mallorca’nın haksız bir şekilde 10 kişi oynamasına sebep oldu.