Murat Fevzi Tanırlı

Murat Fevzi Tanırlı

murat.tanirli@iddaaburda.com

Tüm Yazıları

6.HAFTA

“Futbol basit bir oyundur, zor olan ise basit oynamaktır." JOHAN CRUYFF


Ligin 6.haftasına gelene kadar sizlere bu satırlarda ve Milliyet Taktik ekinde özellikle Sevilla’daki farklılıktan söz etmiş, kaleci Palop’tan başlayarak Cicinho, Navas, Negredo, Rakitic gibi oyuncularıyla La Liga’da bu sezon isminden çok söz ettireceğini ısrarla belirtmiştim.

***

6.haftada Sevila’nın rakibi, 2008’den bu yana dünya futboluna damga vuran, “uzaylı takım” tabirine her futbolsever tarafından yükseltilen ve ligde 5’te 5 yapan Barcelona idi. Alman orta saha oyuncusu Trochowski ile ilk yarıda 1-0’ı, golcü Negredo ile 48.dakikada 2-0’ı yakalayan takım ise Sevilla idi. Hatta maçı izlerken İspanya’da bu sezonki “gönül takımlarımdan” birinin galibiyetinin keyfiyle(diğer takımım Granada) yükselen form grafiğinin semeresini bir “uzaylıya” karşı gören futbolsever edasıyla izliyordum.

Haberin Devamı

***

Barça baskısı 53. dakikada Fabregas’ın uzaktan bulduğu şık golle skoru 2-1’e getiriyordu. 71.dk.’da Gary Medel’in tartışmalı şekilde atılmasının ardından dakikalar 89’u gösteriyor ve Sevilla’nın 2-1 üstünlüğü sürüyordu.

İŞTE O AN…

TİKİ-TAKA UKALALARI


Dakikanın 89 olduğunu hatırlatarak devam ediyorum. Yukarıda resimde gördüğünüz sarı çizgilerle çevrili üçgende, top, Barçalılar tarafından Sevilla’ya kaptırılmış, 1 no’lu oyuncu almış ve topu 2 no’lu oyuncuya; 2 no’lu da 3 no’lu oyuncuya; 3 no’lu da tekrar 1 no’lu oyuncuya vermiş derken, sözümona bir nevi tiki-taka ukalalığında paslaşarak çıkmaya çalışıyorlardı. Etrafta kim mi vardı? Sadece 5 uzaylı! Topu kapan uzaylıların 2-2’yi bulmaları sadece 5 saniye sürdü. Messi’nin pası ve gol Fabregas! Uzatma dakikalarında David Villa’nın sahne alışı ve 89’a 2-1 yeik girip, 90+’larda 3-2 kazanmak! Barcelona’nın bugünkü temelinde çok ciddi payı olduğu için işte bu yüzden Johan Cruyff bir efsane! İşte o muhteşem sözü nedeniyle futbol, özünde bu kadar basit oynanması gereken bir oyun!

***
Sezon başı kurduğu geniş kadro, iyi oyun ama tabelaya yansımayan skorlar! Granada haftalardır süregelen şanssızlığını kırdı ve evinde Celta’yı yenerek 3 puana merhaba dedi. Her ne kadar skor 20.dk’da 2-1’e gelmiş olsa da Celta’nın altı pastan kaçırdığı 3 kafa şutu olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Haberin Devamı

***

Bir diğer fantastik galibiyet ise lig sonuncusu Osasuna’dan geldi. Ev sahibi takım sonunda patladı ve Obafemi Martins ile hücum yönü güç kazanan Levante’yi 4 golle dağıttı. 92.dakikada Nino’nun golü haftanın güzel gollerindendi. Malaga müthiş grafiğiyle ve Saviola farkıyla yoluna devam ediyor. Hafta içi Şampiyonlar Ligi’ndeki Anderlecht maçından önce ligdeki kurban Betis idi ve onlar da 4 golle uğurladılar.

***

San Sebastian’da ayrı bir havada oynayan Sociedad, evindeki galibiyetler serisine Bilbao karşısında 2-0 ile devam etti. Yalnız, burada maçın hemen başında Bilbao lehine hakemin atladığı net penaltıyı da hatırlatalım. Haftalardır yine bu köşede sizlerle paylaştığım ve şansının yardımıyla topladığı puanlardan bahsettiğim Vallecano’ya öldürücü darbe Valladolid’den 6 golle geldi. Defans hattı çok zayıf olan, rakiplerinin beceriksizlikleri, kaçırdıkları penaltılarla puanları toplayan Vallecano tek kelimeyle dağıldı.

Haberin Devamı

***

Real Madrid, Bernabeu’da Deportivo’yu 5 golle yenerken, asist kralları listesinin başlarında yer alan Angel Di Maria’ya bu kez şık bir asist Modric’ten geldi. Ronaldo, 2’si penaltıdan 3 gol atarken, keyifli bir maç oldu. Valencia ise Cissokho ve Feghouli’nin iyi oyunuyla Zaragoza’yı 2-0 ile geçti. A.Madrid ise ligin her maçında gol yiyen takımı Espanyol’a deplasmanda 1 gol attı ve 3 puanı aldı.Emre ise yine oynamadı.

***
Ve günler 7 Ekim’i, saatler 20.50’yi gösterdiğinde CampNou’da ElClasico’da nefesleri tutmak üzere sevgiyle kalın.

HAFTANIN KARMASI
(3-5-2)
Iraizoz (A.Bilbao)
--
Aly Cissokho (Valencia)
Guilherme Siqueira (Granada)
Pepe (Real Madrid)
--
Isco (Malaga)
Asier Illarramendi (Sociedad)
Cesc Fabregas (Barcelona)
Iriney (Granada)
Oscar (Valladolid)
---
Manucho (Valladolid)
Messi (Barcelona)

***

HAFTANIN TAKIMI
Barcelona

Sezonun flaş takımı Sevilla karşısında, hem de deplasmanda 2-0 yenik duruma düştükten sonra Fabregas ve Messi’nin isteği, presi, şık hareketleri ve Fabregas’ın golleriyle maçı çevirmeyi başarıp, Villa’nın golüyle de 3 puana ulaşmayı bildiler. ElClasico’ya kayıpsız girmeyi başardılar.

HAFTANIN YILDIZI
Oscar (Valladolid)

Segunda’dan La Liga’ya gelen Valladolid’in sezona iyi girmesinde ve 3 galibiyetinde önemli isimlerden biri. Vallecano maçında ise tek kelimeyle bir maestro gibiydi. Hem 2 gol attı, hem 2 asist yaptı ve haftaya damga vurdu.


HAFTANIN GOLÜ
Fabregas (Barcelona)

Sahada basmadık yer bırakmayan ve çok istekli oyun sergileyen Fabregas, Sevilla gibi zor deplasmanda takımına golleriyle resmen hayat verdi. İlk golü ise ayrı güzellikteydi.. Kaleyi karşısında görür görmez düzgün ve sert bir vuruşla köşeye gönderirken, skoru 2-1’e getiriyordu.

HAFTANIN İLGİNÇ NOTU
7-6-5-4-3-2-1

Haftanın maçlarında her sayıda GOL vardı. 7’den başlamak üzere 1’e kadar tüm sayılarda gollere imza atıldı. Valladolid’de 7, Bernabeu’da 6, Sevilla’da 5, Malaga ve Osasuna’da 4, Granada’da 3, Valencia ve Sociedad’da 2, Espanyol’da 1 gol olurken, Pazartesi gece oynanacak olan Getafe-Mallorca maçı dışındaki 9 maçta toplam 34 gol atıldı.