Skorer "Mussolini polisi"

"Mussolini polisi"

15.03.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Mussolini polisi"

Mussolini polisi



GALATASARAY’IN, Roma’da yaşadığı olaylara en sert değerlendirme Dışişleri Bakanı İsmail Cem’den geldi. Cem, İtalyan polislerinin davranışları için "Olayları televizyondan izlerken ve gazetelerde fotoğraflara baktığımda, 2002 yılının Avrupası değil, sanki faşist Mussolini dönemi ve Mussolini polislerini izlemekte olduğumu düşündüm" yorumunu yaptı. Cem, çirkin saldırının Romalı oyuncularla İtalyan polisinin ortak ayıbı olduğunu da vurguladı.
BAKAN Cem, İtalyan polisinin Türk futbolcularının pasaportuna el koymaya çalıştığını, ancak krizin gece yarısı aşıldığını söyledi. Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği’nin maçtan birkaç gün önce İtalyan makamlarına nota verdiğini ve olaylara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladığını söyleyen Cem, "Maalesef korkulan gerçekleşti" dedi. Bakan, İtalya’nın Ankara Büyükelçisi’yle gece ikiye kadar görüştüğünü ve sert ifadelerle kendisini uyardığını da belirtti.


"Galatasaraylı futbolcu ve idarecilere yönelik saldırılardan üzüntü duydum. Kendilerine geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Dışişleri güvenlik için gerekli girişimlerde bulunmuştur."
Bülent Ecevit

"Roma ile berabere kalan Galatasaray’ın başarılarının devamını diliyorum. Ancak maç sonrası çıkan olaylar gerçekten çok üzücü. Polisin haksız tavırları hiç hoş değildi. İtalyanlar da hazmedebilmeyi öğrenmelidir."
Devlet Bahçeli

"Hâlâ bazılarının kafasında haçlı zihniyeti var. İtalyanlar’ın maçın 1-1 bitmesinden sonra terör havası estirmeleri ve bazı yöneticileri ile futbolcuları tartaklamalarının tasvip edilecek yanı yok."
Recai Kutan

"Bu şımarıklığın doğurduğu netice. Her zaman galip gelmeye alışmışlar ki, seyircileri önünde mağlubiyeti hazmedemediler. Kendi futbolcuları ve yöneticileri ile hesaplaşması gerekenler kalkıp, misafir takıma yöneldiler."
Tayyip Erdoğan

"Spor, dostluğun, barışın ve kardeşliğin simgesi, ulusların kullandığı ortak dildir. Dünya’nın gözleri önünde cereyan eden olayları, ne spor, ne barış, ne de misafirperverliğe yakıştıramıyoruz."
Fikret Ünlü

"Roma’daki olaylar inanılmaz derecede üzücüdür. Bu bir spordur, bir mücadele ve rekabettir. Şanssız bir olay. Herhalde, nota verilmesi şeklinde veya olayın UEFA nezdinde belli bir noktaya gelmesi gerekir. Takipteyiz."
Sümer Oral


İtalyan gazeteleri olaylar konusunda ikiye bölündü. Bir kısmı faturayı futbolcularımıza çıkardı, diğer bölümü olayları utanç verici olarak yorumladı. İspanyol ve İngiliz basını da polisi suçladı
• LA GAZZETTA DELLO SPORT: "Roma’ya, gözü dönmüşlerden darbeler. Türklerin, sarı kırmızılılar ve polislerle delice kavgası. Roma, eğer Liverpool’da yenilmezse çeyrek finali ele geçirecek. Roma’ya golden daha çok yumruk. Batistuta ve Lima, bir yanda olmasına karşın, olayın baş aktörleri Türkler. Polislere bile elleri kalkan bu ruhları kaynayan gençleri sakinleştirmek için toplu doping testi ve güzel bir soğuk duş gerekiyor."
• CORRİERE DELLO SPORT: "Türk kavgası. Maç sonrası Türkler, sarı kırmızılılar ve polisler vuruştular. Capello barışçı. Olimpiyat Stadı’ndaki polis memuru Iervolino ‘20 yıldır bu stadda görev yapıyorum. Polise karşı tüküren bir futbolcu hiç görmedim’ dedi."
• TUTTO SPORT: "Roma, Galatasaray ile titredi. Sonda maksimum kavga. Roma, kavgalı finali olan beraberlikte acı çekti."
• LİBERO: "Roma, derbideki kutlamalardan Türkler ile kavgaya. Maç sonunda oyuncular, yöneticiler, polis arasında utanç verici yumruklaşma. Maç kavgada bitiyor. Saha Vahşi Batı’ya dönüyor ve çok kışkırtıcı bir Lima."
• LA REPUBBLİCA "Roma, sinirler arasında bitti. Olimpiyat Stadı ringe dönüştü. Türkler ve polis arasında sürtüşme ve suçlamalar."

• MARCA: "Barcelona çöktü. Bu futboluyla İstanbul’da puan alması zor. Teknik direktör Rexach’ın geleceği Real Madrid maçına bağlı. Galatasaray’ın kulağı Nou Camp’taydı. Çıkan olaylar nedeniyle Roma ceza alabilir."
• EL MUNDO DEPORTİVO: "Barcelona’da felaket. Bu adamla artık gitmez. Son maçı İstanbul cehennemine bırakmayın demiştik. Galatasaray istediğini aldı. Son maç büyük çekişmeye sahne olacak."
• SPOR: "Bu sene Barcelona hiçbir kupayı alamayacak. Şampiyonlar Ligi’nde Barcelona’nın işi Galatasaray’a kaldı. Roma’daki olaylarda son yılların en kabası, İtalyan polisi yine şiddete başvurdu. "

• MİRROR: "Şampiyonlar Ligi’nde görülmemiş arbede. Polis iki tarafı ayırmak zorunda kaldı. Şaşırtıcı görüntüler sergilendi. Türk oyunculara yabancı maddeler atıldı. Asıl sorun, daha önce Türkiye’de oynayan Lima’dan çıktı."
• SUN: "Roma’da utanç verici sahneler yaşandı. Türkçe konuşmayı bilen Lima, Galatasaraylı bir oyuncuya cevap vermek için saldırıya geçince ortalık karıştı. Bazı Galatasaraylı futbolcular yaralandı."

• ETHNOS: "Lima, Olimpiyat Stadı’ndaki olayların başrolünü oynadı. Dayak cennetten değil, Roma’dan çıktı."
• ELEFTEROS TİPOS: "Olimpiyat Stadı arena gibiydi. İlk perdede İtalyan polisi, Romalı ve Galatasaraylı oyuncular birbirlerine girdi. İkinci perdede polis ile Galatasaraylı oyuncular kavga etti."
• APOYEVMATİNİ: "Roma’da ciddi olaylar yaşandı. Türkler Avrupa’nın yarısını tehdit ediyor. Roma, Barcelona ve Liverpool Galatasaray’ı durduramadılar."

Çizme polisi, 13 görevlinin çıkan olaylarda aldıkları krampon darbeleri nedeniyle bacaklarında morluklar oluştuğunu ileri sürdü
"Barışçıl yaklaşım"
ROMA Emniyet Müdürlüğü, Galatasaray maçında müdahale etmeye mecbur kalındığını savundu. Yapılan açıklamada, "Barışçıl müdahalemize maalesef bazı oyuncular ve teknik heyet şiddetle cevap verdi" iddiasında bulunuldu. İtalyan polisi, maçta 13 görevlinin yaralandığını, polislerin bacaklarında kramponlardan kaynaklanan morluklar olduğunu bildirdi.

Suç duyurusu
KONUYLA ilgili ayrıntılı bir rapor hazırlayan Roma Emniyet Müdürlüğü, bu dosyayı savcılığa teslim ederek, Sarı - Kırmızılı bazı futbolcu ve teknik heyet hakkında suç duyurusunda bulundu. Dosyada polis ekiplerinin ifadeleri, doktor raporları ve yaşanan olaylarla ilgili görüntülerin yer aldığı ifade edildi.

Mussolini polisi
Galatasaraylı futbolcuları, kelepçelenip, tutuklanmaktan, polise karşı kendini siper eden UEFA’nın Yunanlı gözlemcisi Manos Mavrokoukoulais’in kurtardığı ortaya çıktı


20 polise direndi
SARI - Kırmızılı ekibin, Roma cehenneminden kurtulmasında Yunanlı gözlemci Manos Mavrokoukoulais başrolü oynadı. Olaylarda İtalyan polisinin oyuncularımızı kelepçeleyip, götürmesine, karşılaşmanın Yunanlı gözlemcisi Mavrokoukoulais’in kendisini siper ederek engellediği ortaya çıktı. UEFA’ya Roma için çok ağır bir rapor yazan Yunanlı gözlemcinin olaylar sırasında Galatasaray soyunma odasının önünde yaklaşık 20 kadar polise tek başına direndiği bildirildi.

Hiç pes etmedi
GALATASARAYLI yöneticilerden alınan bilgilere göre, İtalyan polisi özellikle video görüntülerinden tespit ettikleri Ümit Karan, Emre ve Kerem’i kendilerine vurdukları gerekçesiyle tutuklamak istedi. Sarı - Kırmızılı ekibi, bu nedenle staddan çıkarmak istemeyen polis, Yunanlı gözlemcinin müthiş direnci ile karşılaştı. Soyunma odasının kapısında kendisini tartaklayan güvenlik güçlerine yol vermeyen Mavrokoukoulais’in, "Burası UEFA bölgesi. Türkleri size vermem" dediği öğrenildi.

Komitede görevli
YUNANLI gözlemcinin bu direnişine, Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy ile Galatasaraylı yöneticilerin de destek verdiği belirtildi. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın devreye girmesinden sonra İtalyan polisinin geri adım attığını belirten Galatasaraylı yöneticiler, "Yunanlı gözlemci direnmeseydi, İtalyan polisini kimse engelleyemezdi" dediler. Mavrokoukoulais’in, Türkiye ile Yunanistan’ın, 2008 Avrupa Şampiyonası için oluşturdukları komite de görevli olduğu ifade edildi.

Suçlu Capello
MANOS Mavrokoukoulais, "Başından, sonuna kadar görevimi profesyonelce yapmaya çalıştım. Türklerin polis tarafından sorgulanmasına izin veremezdim. Stat, savaş değil, spor alanıdır. Onların hiçbir sporcuya saldırma hakkı yoktur" dedi. Bu arada Galatasaray’ın, UEFA’ya yolladığı protesto mektubunda, olayların Capello’nun Hasan Şaş’ı itmesiyle başladığı yer aldı. Ayrıca Haluk Ulusoy’un İtalyan polislere "Yeni bir Öcalan krizi çıkarmak istemiyorsanız, bizi bırakın" dediği bildirildi.

İTALYAN gazeteleri, olaylarla ilgili yorumlarında, suçluluğu belirlenecek futbolcuların beşer maç ceza alabileceklerini ileri sürdüler. Corriere Dello Sport, Roma’dan Lima, Batistuta ve Panucci’nin, Galatasaray’dan da Ümit Karan ve Emre Aşık’ın bu cezayla karşı karşıya olduklarını iddia etti. Bu arada UEFA Kontrol ve Disiplin Komitesi’nin 28 Mart’ta yapması gereken toplantısı, Roma - Galatasaray maçında meydana gelen olaylar nedeniyle 22 Mart’a alındı.

ROMA’NIN siyahi futbolcusu, ağır tahriklere maruz kaldığı için tepki gösterdiğini ileri sürdü. Brezilyalı oyuncu, "Ağır tahriklere uğradım. Kendimi kaybettim" ifadelerini kullandı. Olayların başlamasına yol açan isim olan Batistuta ise, "Hata yaptım. Ama beni provoke ettiler. Kameralar karşısında iyi bir örnek olmadı" diye konuştu.

GAZİANTEPSPOR Başkanı Celal Doğan, olayların patlak vermesine yol açan eski futbolcuları Lima’ya büyük bir tepki gösterip, "Kendisine yakıştıramadım, ayıp etti" dedi. Maçtan sonra Lima’nın davranışlarını hayretle izlediğini belirten Doğan, "İki sezon bizde forma giydi. Bizdeyken böyle değildi. Terbiyeli bir oyuncuydu. Neden böyle yaptığını anlayamadım" diye konuştu.

LİMA’NIN 1996 - 1997 sezonunda Gaziantepspor’u çalıştırdığı dönemde hocalığını yapan Sakıp Özberk, Brezilyalı oyuncunun eğitimsiz olduğunu söyledi. Özberk, "Brezilya’nın Amazonlar bölgesinde, ulaşımı olmayan bir yerleşim biriminde doğmuş ve yetişmiş. Bildiğim kadarıyla ilköğretim düzeyinde bile diploması yok. Saha dışında arkadaşları onu çok severdi. Davranışlarını yadırgadım" dedi.
































Yazarlar