Mustafa Anıklı

Mustafa Anıklı

mustafa.anikli@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fenerbahçe, CAS'ın kararına karşı İsviçre Federal Mahkemesi'ne başvurdu.
Buraya kadar her şey güzel...
Çünkü, kararın Fenerbahçe'ye ulaşmasının ardından 30 gün içinde böyle bir hakkı vardı. (Gerçi aynı Fenerbahçe, mayıs başında çıkan haberleri, 'Bize gelmedi' diyerek yalanlamıştı ama neyse!)
Şimdi de, neden başvurulduğu konusunda bir takım iddialar ortaya atılıyor. İddialar diyorum, sarı-lacivertlilerden bununla ilgili detaylı bir açıklama yapılmıyor. Sadece, "Cezamız bir yılda bitebilir" söylemi ortaya atılıyor; neden, nasıl, ne şekilde, bununla ilgili bir bilgi de yok.
Federal mahkemenin kararı bozma yetkisi tabii ki var. Ama bu, büyük oranda usül yönünden gerçekleşebiliyor. Bu ne demek? Türkçesi, "Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Fenerbahçe'yi yargılarken usulüne aykırı davranmış mı? Taraf tutmuş mu? Verdiği kararın kamu düzenine aykırılığı var mı? Hakem heyeti kurulurken, tarafsızlığını yitiren biri bunun içinde yer alıyor mu?" gibi olaylara bakacak. Fenerbahçe şike yapmış mı, Aziz Yıldırım bunun ne kadar içinde, vay efendim UEFA'nın şikeyi yargılama yetkisi var mı? gibi, gibi arka arkaya sıralanacak birçok soru, İsviçre Federal Mahkemesi'nin kapsamında olmayacak.
Bu nedenle Fenerbahçe'nin karşısında gibi görünmek istemeyiz ama sarı-lacivertlilerin kararı değiştirme şansı yok denecek kadar az.
* * *
Fenerbahçe, "UEFA'dan neden ceza aldı?" sorusuna cevap verecek Fenerbahçeli bir hukukçu çıktı mı bugüne kadar... Daha doğrusu, bunun gerekçeli kararı kamuoyuyla hiç paylaşıldı mı?
Hadi bizi geçtik, bu konuyla ilgilenen hukukçular bile, "Gerekçeli kararı görmeden yorum yapılmaz" diyor. Öyleyse neden saklanıyor?
* * *
Bir kere şunu bilmemiz gerekiyor. Fenerbahçe - ve de Beşiktaş- şikeden dolayı ceza almadı. Şikenin bir sonucu olarak Avrupa kupaları dışında tutuldu.
Şöyle düşünün, bir işyeriniz var ve buraya eleman alacaksınız. Belirlediğiniz şartlardan biri de sabıkasız olması... Biri (Fenerbahçe), "Ben sabıkasızım" beyanıyla işe girmeye çalışıyor ve giriyor. Diğeri de (Beşiktaş), "Şu şu sabıkam var ama vallahi ben temizdim" diyerek iknaya çalışıyor.
Ama patron (UEFA), "Adı hiç suça karışmamış (sıfır tolerans) elemanlar istiyorum. Benim işyerlerimde (Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi) çalışamazsın" diyerek iki başvuruyu da reddediyor.
Üstelik Fenerbahçe'ye, bir önceki sezon "Ben temizim" diye kendisini yanılttığı için bir yıl daha ekstra ceza veriyor.
Bunları nereden biliyoruz?
Bilmiyoruz ki...
Sadece tahmin ediyoruz.
Neden?
Gerekçeli karar yok ki...
* * *
Fenerbahçe ve Beşiktaş geçen sezon Avrupa kupalarına katılma hakkı elde etmeseydi ceza alacak mıydı?
HAYIR.
Tıpkı Sivasspor ve Eskişehirspor örneğinde olduğu gibi Avrupa'ya gideceği ilk anda yakasını kaptıracaktı. Ancak bu, beş yıl ile sınırlıydı.
* * *
NOT: Beşiktaş, UEFA kararının ardından gerekçeli kararı hem İngilizce, hem de Türkçe olarak yayınladı. Bu şeffaflık nedeniyle kamuoyu adına bir teşekkür boynumuzun borcu…