Futbol Octagon İstanbul ile Türk sporunda yeni dönem

Octagon İstanbul ile Türk sporunda yeni dönem

12.02.2015 - 16:14 | Son Güncellenme:

Dünyanın en iyi spor ajansı seçilen Octagon, Türkiye'deki faaliyetlerine başlıyor.

Octagon İstanbul ile Türk sporunda yeni dönem

FIFA Dünya Kupası'ndan Olimpiyatlara kadar çok büyük uluslararası spor organizasyonlarına değer katan, bu organizasyonlarda markalar adına global kampanyalar yürüten Octagon, Türkiye'nin ilk spor odaklı reklam ajansı Sportsnet ile stratejik işbirliği yaparak Octagon İstanbul ofisini açtı. Türk spor endüstrisinde yeni bir dönem başlatan bu büyük işbirliği, 12 Şubat'ta Raffles İstanbul Zorlu Center'da "Change Your Game Plan" başlığı altında düzenlenen bir lansmanla açıklandı. Lansmana, Octagon Global Strateji Başkanı Simon Wardle ve Octagon EMEA Başkanı Jeff Ehrenkranz da katıldı.

Haberin Devamı

Kurulduğu yıl 1983'ten bu yana spor endüstrisinin her ilerleme noktasında yer alan Octagon, küresel vizyonunu İstanbul ofisini açarak genişletiyor. Olimpiyatlarda, futbolun zirvesi Dünya Kupası'nda ve tüm büyük şampiyonalarda markaların gücünü, geliştirdiği yaratıcı çözümlerle sporun heyecanıyla buluşturan Octagon, ülkemizde faaliyetlerine başlıyor.

Türkiye'nin ilk spor odaklı reklam ajansı Sportsnet ile stratejik işbirliği yaparak İstanbul'da bir ofis açan Octagon, global düzeyde 3 milyar dolarlık sponsorluk portföyünü ve 2 milyar dolarlık sporcu kontrat hacmini yönetirken, yılda 13.000 sportif etkinlik düzenliyor. Çalıştığı tüm marka ve kişilere, global spor vizyonunu aktaran Octagon, tüm müşterilerine sadece tek bir hizmete odaklı çalışmalar sunan yapıların aksine, spor konusunda entegre çalışabilen global bir kurum olarak dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

800'ün üzerinde uluslararası üne sahip sporcuyla çalışıyor

Sporcularla ilgili bireysel sponsorluk anlaşmaları, reklam planlamaları ve etkinlik organizasyonları yapan Octagon, 800'ün üzerinde uluslararası üne sahip sporcuyla çalışıyor. NBA'den Golden State Warriors'ın All Star oyun kurucusu Stephen Curry, tarihin en çok olimpiyat madalyası kazanan yüzücüsü Michael Phelps ve Formula 1'in en başarılı pilotlarından Mark Webber başta olmak üzere birçok sporcunun marka konumlaması Octagon'un danışmanlığında şekillendi.

Uluslararası alandaki deneyimiyle Türk sporunda yeni bir dönem başlatacak olan Octagon İstanbul'un lansmanı, Capital ve Ekonomist dergilerinin de işbirliği ile 12 Şubat'ta Raffles İstanbul Zorlu Center'da yapıldı. "Change Your Game Plan" başlığı altında düzenlenen lansmana, Octagon Global Strateji Başkanı Simon Wardle ve Octagon EMEA Başkanı Jeff Ehrenkranz da katıldı. Sportsnet Group Başkanı Ahmet Gülüm ise etkinliğin moderatörlüğünü üstlendi.

"Çalıştığımız markaları, kahraman markalar haline getirdik"

Simon Wardle, lansmanda yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Spor, eğlenceden ve maçlardan çok daha fazlasıdır. Günümüz dünyasında tüketicinin elinde çok daha fazla seçim şansı var ve spor, markaların vermek istedikleri mesajları, tüketiciye daha kolay ulaştırabilmeleri için bir araç. Taraftarlık tutkusu çalışmalarımıza yön veriyor. Octagon olarak 30 yıldır müşterilerimizle hedef kitleleri arasındaki ilişkilerin daha da derin olması için kullanıyoruz. Bu tutku sayesinde müşterilerimiz, spor dünyasının sevilen hatta kahraman markaları haline geldiler. Octagon olarak, bu noktaya Passion Drivers ve Passion Profiling isimli araştırmalarımızla geldik. Passion Drivers, taraftarların neden taraftar olduklarını saptayan ve 22 ülkeye yayılan 125.000 kişinin dahil olduğu bir çalışmaydı. Özetlemek gerekirse, insanları taraftarlar haline getiren güdüleri daha iyi anlamamızı sağlayan bir araştırmaydı. Passion Profiling ise taraftarların hangi ölçüde "taraftar" olduklarını anlamımızı sağladı. Tüm bu araştırmalarımızdan sonra müşterilerimiz için internaktif taraftarlara yönelik çalışmalar yürütmenin, doğru yerde ve doğru zamanda onlara ulaşmanın ne kadar önemli olduğunu kavradık. Bu sayede sevilen markalardan, kahraman markalar haline gelmelerini sağladık. Özetle, onlara Change Your Game Plan (Oyun Planınızı Değiştirin) dedik."

Haberin Devamı

"2014 Dünya Kupası'nda 7 farklı markayla çalıştık"

Haberin Devamı

Jeff Ehrenkranz ise görüşlerini şu şekilde ifade etti: "Bu işbirliğinden büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. 10 yıldan bu yana Sportsnet Group ile birlikte işbirliği içerisindeyiz. Octagon olarak bugün 3 milyar dolarlık sponsorluk portföyü ve 2 milyar dolarlık oyuncu kontrat hacmini yönetiyor ve yılda ortalama 13,000 organizasyon gerçekleştiriyoruz. Özellikle Olimpiyatlar ve Dünya Kupası organizasyonu konusundaki tecrübelerimiz, pazarlama stratejilerini yürüttüğümüz markalara çok önemli değerler kattı. Örneğin Brezilya'da düzenlenen FIFA 2014 Dünya Kupası'nda 7 farklı markanın global kampanyalarını yürüttük ve onların spor kanalıyla tüketicilerle daha sağlıklı bir ilişki kurmasını sağladık. Bu çalışmalarımızda, taraftarlık tutkusunu hep göz önünde bulundurduk. Bundan sonra da Türk spor sektörünü, dünya spor endüstrisine entegre etmek istiyoruz. Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki, Octagon İstanbul'un temel çalışma bölgesi Türkiye olacak. Ancak ofisin sorumluluk sahası içinde Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Bulgaristan, Gürcistan ve Romanya da yer almakta. Octagon İstanbul, bu saydığımız 6 ülkeyle ilgili de projeler yürütecek ve o ülkelerin spor endüstrilerine de katkı sağlayacak."

Haberin Devamı

Spor endüstrisi, Hollywood'dan 7 kat daha değerli

Türkiye'nin ilk spor odaklı reklam ajansı Sportsnet ile dünyanın en büyük spor ajansı Octagon'un stratejik işbirliğinin Türk spor endüstrisine değer katacağını belirten Sportsnet Group Başkanı Ahmet Gülüm, konuşmasında şunları söyledi: "43 yıllık spor yaşantımda, birçok konuşma yaptım. Ama ilk defa böylesine heyecan verici bir işbirliği hakkında konuşma imkanı buluyorum. Spor, çok boyutlu bir kurgu. Bu nedenle markaların çok değerli yöneticilerine "Change Your Game Plan" demek istiyorum. Bugün dünya üzerindeki tüm insanların %70'i sporla ilgileniyor. %24'ü ise yılda en az bir kez spor müsabakalarına gidiyor. Spor artık böylesine bir olgu. 52 milyar dolar, her yıl insanların maç biletleri için harcadığı meblağ. Tüm dünya üzerindeki spor kulüplerinin sporcu transferi için yaptığı ödemelerin toplamı ise yılda 500 milyar dolar. Ayrıca bu sektörün, yan endüstrileri de mevcut. Bugün dünyada 300 üniversite, spor endüstrisi için insan yetiştiriyor. ABD'de 1.3 milyon kişi, spor endüstrisinde çalışmakta. İnsanların sportif giyim konusunda yaptıkları harcamaların toplamı ise yılda 300 milyar dolara ulaşıyor. Bahis endüstrisi 200 milyar dolarlık bir endüstri haline geldi. Tüm bu rakamları topladığımızda, spor endüstrisinin dünya üzerinde 1.6 trilyon dolarlık bir değere sahip olduğunu görüyoruz. Bu rakam, spor endüstrisinin sağlık endüstrisi gibi birçok endüstriden daha büyük olduğu anlamına geliyor. Bugün ABD'de spor endüstrisi, Hollywood sektöründen 7 kat daha büyük bir sektör. Bu nedenle, biz Türk markalarının oyun planlarına sporu da almaları gerektiğini söylemek istiyoruz. Türk sporunu dünya spor endüstrisine entegre etmek için Octagon'la İstanbul'da ofis açma konusunda bir işbirliğine gittik."

Lansman sonrasın yapılan panelde, Türk sporuna değer katan projeler üreten markaların üst düzey yöneticileri Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, TEB Genel Müdürü Ümit Lebleci ve P and G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu da yer aldılar.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, görüşlerini şu şekilde ifade etti: "Spor yatırımlarımızın, marka farkındalığına pozitif katkı sunduğuna, markamıza değer kattığına, tüketicilerimizle markamız arasındaki duygusal bağı güçlendirdiğine inanıyoruz. Tüm spor dallarına büyük önem vermekle beraber, yatırımlarımızda futbol ve koşu gibi geniş kitlesel katılımlı ve global nitelikli spor etkinliklerine ağırlık veriyoruz. Bu tür geniş katılımlı ve uluslararası sponsorlukların, halkımızı spora ve sağlıklı yaşama teşvik etme misyonumuza, ayrıca geniş kitlelere ulaşma hedefimize hizmet ettiğini düşünüyoruz. Vodafone Türkiye olarak, spor yatırımlarımızı artırarak sürdüreceğiz."

"Türkiye'de tenis için büyük potansiyel var"

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici şunları söyledi: "Banka olarak, yaptığımız çalışmalarla insanların gerçek hayatında yer almak istiyoruz. Tenise yaptığımız yatırımları da bu doğrultuda hayata geçirdik. Tenis Türkiye'de büyük bir potansiyel taşıyor. İstanbul'da yapılan WTA etkinliğine sponsor olarak bunu gördük. Milyonlarca insan canlı olarak izledi ve Türkiye'den ve dünyadan binlerce taraftar maçlara geldi. Bizim burada amacımız spor üzerine de iyi bir hikaye yaratmak. Ülkeye ait bir model oluşturmaya çalışıyoruz. Sokak tenisini yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Ülkenin her yerinde sokak tenisi turnuvaları yapıyoruz. Tenis Türkiye'nin yükselen değeri oldu."

P and G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu ise görüşlerini şu şekilde ifade etti: "P and G olarak 2003 yılında Orkid markasıyla Voleybol Kadın Milli Takımımızın sponsoru olduk. Bu da bize büyük bir geri dönüş sağladı. Özellikle genç kızlarımız, voleybol ile Orkid markasını özdeşleştirdiler. Bu çalışma sayesinde, sporun erkeklerin tekelinde bir eğlence olmadığını da halkımıza anlatmış olduk. Bundan sonra da spor kültürü konusundaki iletişim yatırımlarımıza devam edeceğiz."