Diğer Olimpiyatlara katılmak için kanseri yendi

Olimpiyatlara katılmak için kanseri yendi

04.08.2016 - 15:48 | Son Güncellenme:

Brezilya'daki 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda mücadele edecek Belçikalı dekatlet Thomas Van der Plaetsen, 24 yaşında yakalandığı kansere rağmen hedefinden vazgeçmeyerek olimpiyatlarda yarışmaya hak kazandı.

Olimpiyatlara katılmak için kanseri yendi

Belçika'nın Gent şehrinde doğup büyüyen Van der Plaetsen, küçük yaşta başladığı dekatlonda kısa sürede adını duyurmayı başardı ve antrenörü olan abisinin de yardımıyla kariyerini uluslararası arenaya taşıdı.

Haberin Devamı

İlk altın madalyasını 19 yaşında, Sırbistan'ın Novi Sad kentinde gerçekleştirilen Avrupa Gençler Şampiyonası'nda kazanan Plaetsen, 2 yıl sonra Çek Cumhuriyeti'nin Ostrava şehrinde düzenlenen 23 Yaş Altı Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda yine altın madalyayı boynuna taktı. Abisi Michael Van der Plaetsen antrenörlüğünde çalışmalarını sürdüren dekatlet, bu başarılarıyla gelecek vadeden sporcular arasına ismini yazdırdı.

Kanser olan babasının ölüm haberini aldı

Kariyer basamaklarını emin adımlarla çıkan Van der Plaetsen, Dünya Atletizm Şampiyonası heyecanını ilk kez 2011'de Güney Kore'nin Daegu kentindeki organizasyonda yaşadı.

65 yaşındaki babası Luc Van der Plaetsen'in yakalandığı prostat kanseri nedeniyle Güney Kore'ye gidip gitmeme konusunda kararsızlık yaşayan Belçikalı sporcuyu, babası ikna etti. Aklı babasında şampiyonaya katılan Van der Plaetsen, yarıştan 6 gün önce onun ölüm haberini aldı. 3'üncü altın madalyayı hayal ederken acı haberle konsantrasyonunu kaybeden Van der Plaetsen, yine de pes etmedi ve yarışmalarda 13'üncü oldu.

Haberin Devamı

İki yıl sonra Tataristan'ın başkenti Kazan'da düzenlenen 2013 Üniversite Yaz Oyunları'na katılan atlet, yarışmaları birinci tamamlayıp altın madalya sayısını üçe çıkardı. Başarılarına devam eden sporcu ertesi yıl Polonya'nın Sopot şehrindeki Dünya Atletizm Salon Şampiyonası’nda bronz madalya kazanıp Belçika’da yılın atleti seçildi.

Doping testinde kanser olduğunu öğrendi

Van der Plaetsen, 2014 yılında dopingle mücadele merkezinden, örneğinde doping içeren madde tespit edildiğine dair mektup aldı.

Kendini temize çıkarmak için yoğun çaba harcayan ve sonunda doping yapmadığını kanıtlayan Van der Plaetsen, bu sefer de doktorların verdiği haberle sarsıldı. Belçikalı atlet, 24 yaşında testis kanseri olduğunu öğrendi.

Ameliyat edilen ve kemoterapi süreci geçiren Van der Plaetsen, tedavisinin ardından çalışmalarını sıkı bir şekilde sürdürdü.

Abisinin Güney Afrika'ya götürüp kampa aldığı Van der Plaetsen, azimle çalışmasının meyvesini Güney Kore'deki 2015 Üniversite Yaz Oyunları'nda aldı. Dekatlonun son turu olan 1500 metrede bitiş çizgisini geçen sporcu 7 bin 952 puanla oyunları birinci bitirdi ve altın madalyaya uzandı.

Haberin Devamı

2016 Rio hedefine ulaştı

Altın madalyanın yanı sıra öz güven de kazanan Van der Plaetsen, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'na katılmayı hedefine koydu. Çin'de düzenlenen 2015 Dünya Atletizm Şampiyonası'na bu hedefle giden sporcu, oyunlarda 14. oldu ve Rio biletini kaçırdı.

Olimpiyat hedefinden vazgeçmeyen Van der Plaetsen, geçen ay Hollanda'da düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda rakiplerini geride bırakarak 8 bin 255 puanla birincilik kürsüsüne çıktı ve oyunlara katılmaya hak kazandı.

Van der Plaetsen, 2016 Rio'da 17 Ağustos'ta güçlü rakiplerle mücadele edecek.