Skorer OLMAK ya da OLMAMAK

OLMAK ya da OLMAMAK

19.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

EURO 2000’de son kozumuzu oynuyoruz, son şansımızı kullanıyoruz. Rakip bu kez Belçika. Millilere güveniyor, çeyrek final vizesini alacağımıza inanıyoruz

OLMAK ya da OLMAMAK



EURO 2000'de Milli takımımızın da yer aldığı B Grubu'nda dananın kuyruğu bugün kopacak, İtalya'dan sonra çeyrek finale yükselecek diğer ülke belli olacak. İlk maçında İtalya'ya boyun eğen, İsveç karşısında da beraberlikle yetinen milliler, son kozunu Belçika karşısında oynayacak, mutlak galibiyet arayacak. Avrupa şampiyonaları tarihinde ve Belçika önünde galibiyeti bulunmayan Türkiye hem bir ilke imza atmaya, hem de çeyrek final vizesi almaya çalışacak.
BELÇİKA'nın başkenti Brüksel'deki Roi Baudoin Stadı'ndaki karşılaşma saat 21.45'te başlayacak ve TRT 1'den naklen yayınlanacak. Müsabakayı Danimarka Futbol Federasyonu'ndan Kim Milton Nielsen yönetecek. Milli takımımızı yakından ilgilendiren grubumuzun diğer maçında ise İtalya ile İsveç, Hollanda'nın Eindhoven kentindeki Philips Stadı'nda saat 21.45'te karşı karşıya gelecek. Bu müsabakayı da Portekiz Federasyonu'ndan Melo Pereira idare edecek.

İnce hesaplar

EURO 2000'de Türkiye'nin çeyrek finale yükselebilmesi için Belçika'yı mutlaka yenmesi, İsveç'in de İtalya önünde puan kaybetmesi gerekiyor. İki takımın da galip gelmesi durumunda ise averajlar önemli rol oynayacak. Türkiye, averajı eşit olan İsveç'ten daha farklı bir skorla galip gelirse yine çeyrek finalin yolunu tutacak. Her iki takım da aynı skorla galip gelirse, gol averajları da eşit olacağından Euro 2000 ile 1998 Dünya Kupası elemelerinde elde edilen puanların ortalamasına bakılacak. Bu durumda Euro 2000 elemelerinde 8 maçta 22 puan ve 2.75 ortalama, Dünya Kupası elemelerinde de 10 maçta 21 puan ve 2.1 ortalamaya ulaşan İsveç, Euro 2000 elemelerinde 8 maçta 17 puan toplayarak 2.12 ortalama elde eden, Dünya Kupası eleme grubunda da 8 maçta 14 puan ve 1.75 ortalamada kalan Türkiye'yi geride bırakacak.

Belçika temkinli

Belçika, Türkiye karşısında kazaya uğramaktan çekiniyor. Teknik Direktör Waseige en önemli sıkıntısının rakibi iyi tanımamak olduğunu söyledi. Belçikalı teknik adam, Hakan Şükür'ün de beklenen futbolunu ortaya koyamadığını, ancak bugün oynanacak kritik maçta kendileri karşısında patlama yapabileceğini vurgulayarak, "Mutlaka önlem alacağız" dedi.
Belçika'nın orta sahadaki kilit isimlerinden Wilmots "Defans yapmayacağız. Çünkü stilimiz atak futbol oynamak. Türkiye'ye karşı da aynı taktikle mücadele edeceğiz" diye konuştu. Wilmots "Belçika'nin elenmesi hiç iyi olmaz. Yoksa, bu ülkede futbol izlemek için tribünleri dolduranların yüzde 80'i bir daha hiçbir maça gelmez. Euro 2000'e olan ilgi bir anda söner" ifadesini kullandı.

Türk Milli Takımı, dört kez karşılaştığı ancak hiç yenemediği Belçika ile tarihindeki en önemli sınava bugün çıkacak. Son Dünya Kupası elemelerinde aynı grupta yer aldığımız Belçika, finallere giden yolda önümüzü tıkamıştı. 31 Ağustos 1996'da Brüksel'de 2 - 1, 30 Nisan 1997'de de İstanbul'da 3 - 1 yenildiğimiz Belçika'ya kaptırdığımız altı puan, bizi Dünya Kupası finallerinden etmişti. Daha önce de 8 Aralık 1957'de Ankara'da ve 26 Ekim 1958'de Brüksel'de karşılaşan iki takım sahadan 1 - 1'lik beraberliklerle ayrılmıştı. İki beraberlik ve iki yenilgi aldığımız toplam dört maçta rakip kaleye attığımız dört gole, Belçika yedi golle karşılık verdi. Eski adı Heysel olan Brüksel'in Kral Baudouin Stadı, millilerimize pek uğurlu gelmemiş. iki kez oynadığımız bu stattaki maçlarımızdan 1958'de 1 - 1, 1996'da da 2 - 1 mağlup ayrıldık.
BELÇİKA:
(1) De Wilde - (2) Deflandre, (3) Valgaeren, (4) Staelens, (18) Van Kerckhoven - (8) Goor, (6) Vanderhaege, (7) Wilmots, (11) Verheyen - (9) E.Mpenza, (10) Strupar

TÜRKİYE:
(1) Rüştü - (4) Fatih, (3) Ogün (13 Osman), (5) Alpay - (11) Tayfun, (7) Okan, (2) Tayfur, (10) Sergen, (20) Hakan Ünsal - (9) Hakan Şükür, (6) Arif

STAT: Kral Baudouin (Brüksel)
HAKEM: Kim Milton Nielsen (Danimarka)
SAAT: 21.45
TV: TRT 1 (Canlı)

1998'in rövanşı

TÜRKİYE, Belçika ile dört kez karşılaştı, ancak hiç yenemedi. 1998 Dünya Kupası elemelerinde aynı grupta yer aldığımız Belçika, finallere giden yolda önümüzü tıkadı. Brüksel'de 2 - 1, İstanbul'da 3 - 1 yenildiğimiz rakibimize kaptırdığımız altı puan, bizi Dünya Kupası finallerinden etti. İki takım arasındaki diğer iki maç ise berabere sonuçlandı. Belçika filelerine attığımız dört gole karşılık kalemizde yedi gol gördük. Baudouin Stadı'nda yaptığımız maçlarda da bir beraberlik, bir mağlubiyet aldık.

Aigner'den çağrı

UEFA Genel Sekreteri, Milliyet'e yaptığı özel açıklamada, Türk ve İngiliz taraftarların gerginliğinden rahatsız olduklarını söyledi. Aigner, holiganlara yolladığı mesajda, "Bu insanlar, azınlıktır. Onlarla hep birlikte savaşacağız. Futbol sokakta savaş olarak değil, sahada spor olarak yapıcaktır" dedi.



Yazarlar